1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

News

HARTA JUDEŢELOR: Cine ia la împărţire cei mai mulţi bani din TVA în 2014

O parte din TVA-ul încasat de stat la populaţie merge către plata datoriilor autorităţilor locale. Sumele sunt folosite pentru diferite plăţi de lucrări sau achiziţii, după cum vor primăriile. Împărţirea banilor se face pe judeţ, în bugetul anual, moment în care se văd clar judeţele avantajate de stat.

15 noi, 2013 | ECONOMICA.net

În 2014, toate judeţele vor primi bani de la guvern să-şi plătească datoriile către furnizori din probabil cea mai vânată resursă bugetară - sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.Legea spune că sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale sunt folosite pentru plata restanţelor unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi a spitalelor publice, faţă de furnizorii de bunuri, servicii şi lucrări.

Bugetul pe 2014 sunt discrepanţe mari între judeţe în ce priveşte alocarea acestor fonduri care pot fi folosite după bunul plac de autorităţile locale. Cel mai important criteriu de alocare a banilor de la Centru este mărimea populaţiei judeţului. Doar după acest criteriu, statul avantajează clar anumite judeţe.

Ţinând cont de suma alocată funcţie de mărimea populaţiei, cea mai mare alocare o are Tulcea, revenindu-i 152 de lei pe cap de locuitor. E urmată de judeţele din sudul ţării şi din nordul Moldovei.
Cea mai mică sumă a fost alocată judeţului Ilfov, cu 34 de lei pe cap de locuitor, urmat de Cluj cu 54 de lei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO