HARTA JUDEŢELOR: Salariul mediu net în cel mai prost plătit judeţ din România este jumătate din cel dat în Bucureşti

Judeţul cu cel mai mic salariu mediu net din România în 2017, după datele Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) nu e nici Vaslui, nici Teleorman, cum ar fi opinia publică tentată să creadă, ci unul aflat în plină prăbuşire economică.
Economica.net - mie, 05 apr. 2017, 21:08
HARTA JUDEŢELOR: Salariul mediu net în cel mai prost plătit judeţ din România este jumătate din cel dat în Bucureşti

În judeţul Neamţ se câştigă cel mai mic salariu mediu net din România, după CNP, adică 1.690 lei, ceva mai mult de jumătate din cât se câştigă în Bucureşti (3.139 lei) .

Iar dinamica economică nu e deloc încurajatoare. Potrivit Camerei locale de Comerţ, prognoza PIB pe baza actualelor capacităţi de producţie şi servicii ar urma să scadă cu 3,9% anul acesta şi cu 4,2% în 2018.

Principalul angajator din judeţ e firma de pază Grup Est Security (~3.700 de angajaţi), urmat de ArcelorMittal Tubular Products, din Roman (~1.200), TWR Airbags, Rifil şi Kober, toate cu sub o mie de angajaţi.

Declinul veniturilor din judeţ este accelerat. În 2013, de exemplu, Neamţ avea patru judeţe sub el la capitolul câştig salarial mediu net (Botoşani, Harghita, Covasna şi Bihor).

Cetăţenii din alte 16 judeţe au în medie câştiguri de sub 1.900 de lei. În numai şapte judeţe din toată ţara, inclusiv Bucureşti-Ilfov, sunt salarii peste sau apropiate de media naţională.

Citeşte şi Bucureşti a trecut oficial peste Berlin

Potrivit aceleiaşi prognoze, salariul mediu net lunar pe economie va creşte de la 2.047 lei, anul trecut, la 2.864 de lei, în anul 2020. Aşadar, o creştere, la nivel naţional, de 39,9%, începând din acest an până în 2020.

Salariile vor creşte, în fiecare regiune, cu procente cuprinse între 38 şi 42% şi, chiar dacă în cea mai dezvoltată zonă din România, Bucureşti-Ilfov, ritmul de creştere a salariilor va fi uşor inferior mediei naţionale, în termeni de „bani în mână”, diferenţele faţă de restul ţării vor fi tot mai mari.

Astfel, dacă acum în Bucureşti se câştigă, în medie, cu circa 1.100 de lei mai mult decât în regiunea Moldovei, în 2020, diferenţa de salarii dintre cele două regiuni va ajunge la aproape 1.500 de lei.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...