Harta vitezelor la internet fix şi mobil din România. Topul operatorilor

Numărul românilor care au acces la conexiuni de internet de mare viteză, fixe şi mobile, este tot mai mare, iar vitezele cresc continuu. Un raport al statului evidenţiază însă diferenţe mari pe judeţe, între urban şi rural, precum şi între vitezele medii la nivelul principalilor operatori, cu RCS & RDS lider la performanţă pe fix, dar codaş pe mobil. Aflăm, totodată, cum se mai descurcă Windows în faţa asaltului Android şi iPhone şi care este browserul preferat al românilor.
Economica.net - mie, 10 aug. 2016, 21:09
Harta vitezelor la internet fix şi mobil din România. Topul operatorilor

„Raportul pe care îl publicăm astăzi evidențiază valori în creștere ale indicatorilor tehnici de calitate de care beneficiază utilizatorii de internet din România, în special viteza transferului de date”, spune într-un comunicat Eduard Lovin, director executiv de reglementare în cadrul ANCOM.

Viteza medie de download la nivel naţional a ajuns anul trecut la 75,49 Mbps în cazul conexiunilor fixe prin fir, respectiv 19,22 Mbps la internetul mobil, potrivit datelor statistice Netograf.ro.

Viteza medie de download pentru conexiunile fixe, prin fir şi wireless, variază însă de la 69,16 Mbps în Bucureşti la 28,33 Mbps în Maramureş. În cazul internetului mobil, în Bucureşti viteza medie înregistrată în 2015 a fost de 25,59 Mbps, la polul opus regăsindu-se judeţul Dâmboviţa, cu 4,94 Mbps.

Statisticile se bazează pe circa 174.000 de teste efectuate de utilizatori în cursul anului 2015 în cadrul aplicației Netograf.

Potrivit datelor din Netograf centralizate de ANCOM, din primii cinci furnizori de internet fix de pe piaţă, cele mai bune viteze pe conexiuni prin cablu sunt oferite de RCS & RDS – 101,31 Mbps download, respectiv 103,32 Mbps upload, urmat de Nextgen Communications (companie din grupul Telekom), Digital Cable Systems (AKTA), UPC România, respectiv Telekom România.

La majoritatea operatorilor de internet fix, vitezele medii s-au îmbunătăţit constant pe parcursul anului trecut, de la un trimestru la altul.

RCS & RDS este însă codaşă în ceea ce priveşte vitezele oferite prin conexiunile de date mobile, potrivit raportului ANCOM. Orange oferă cele mai bune viteze la internet mobil, urmată de Vodafone, Telekom şi, la mare distanţă, RCS & RDS.

Potrivit datelor Netograf.ro, sistemul de operare Windows deţine supremaţia în zona conexiunilor fixe, cu o cotă de 80,14%, urmat de Android, cu 12,08%, Mac OS, Linux şi altele. În cazul conexiunilor mobile, cel mai răspândit sistem de operare din România este Android, cu o cotă de 59,98%, urmat de Windows – 30,51%, respectiv iOS – 6,9%.

Google Chrome se evidenţiază ca lider de piaţă atât pe desktop/laptop, cât şi pe mobil, cu cote de piaţă de 56,5%, respectiv 63,68%. Restul pieţei este disputată de Internet Explorer/Edge, Mozilla şi Apple Safari.

 

Sursa: ANCOM, Raport privind calitatea serviciului de acces la internet pentru anul 2015

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma de 250 de miliarde de dolari – studiu
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma ...
Seamănă cu un credit de consum dar fără hârţogărie şi deseori fără costuri suplimentare pentru consumatori: soluţiile digitale de plată precum Afterpay, care permit o plată ulterioară,......
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
O sumă de 230 de milioane de euro a fost alocată, în cadrul componentei Educaţie din Planul Naţional de Redresare şi ...
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca de automobile Lancia va deveni 100% electrică în 2026 la nivel global, iar marca Alfa Romeo va face acelaşi lucru ...
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
Compania DHL Express, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de curierat din lume, a anunțat marți că a încheiat ...