Hărţile de hazard şi risc la inundaţii au fost finalizate şi acoperă 11 bazine hidrografice din ţară

Hărţile de hazard şi risc la inundaţii au fost finalizate şi acoperă 11 bazine hidrografice din ţară, potrivit Administraţiei Naţionale 'Apele Române' /ANAR/ şi Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor /INHGA/, instituţiile care au elaborat aceste documente, prezentate, joi, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - joi, 10 apr. 2014, 12:23
Hărţile de hazard şi risc la inundaţii au fost finalizate şi acoperă 11 bazine hidrografice din ţară

Proiectul amplu a avut nevoie de fonduri de peste 40 de milioane de euro, sumă accesată din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin intermediul Programului Operaţional Sectorial ‘Mediu’ (POS Mediu).

Conform legislaţiei incidente, hărţile de hazard şi de risc la inundaţii vor constitui părţi componente ale documentaţiei de amenajare a teritoriului judeţean şi se vor introduce în planurile de urbanism generale, zonale şi locale ale localităţilor din fiecare judeţ şi din Capitală şi vor urma acelaşi regim juridic de finanţare şi aprobare stabilit potrivit legii pentru documentaţiile de amenajare a teritoriului şi documentaţiile de urbanism.

Hărţile de risc au fost elaborate de ANAR din sursele financiare proprii ale instituţiei (resurse umane proprii, logistic, surse financiare), în timp ce contribuţia INHGA a constat în furnizarea şi validarea datelor hidrologice.

În baza datelor obţinute din hărţile de hazard, dar şi a prevederilor legislaţiei incidente, aceste hărţi vor deveni documentele pe baza cărora se poate declara un areal ca zonă de risc potenţial la inundaţii. Acestea vor indica nivelul potenţial al pagubelor care se pot produce într-un anumit areal, precum şi zonele de evacuare a populaţiei.

Hărţile de risc la inundaţii constituie documentele care indică zonele inundabile în diverse scenarii, pagubele materiale şi umane potenţiale în conformitate cu cerinţele Directivei 2007/60/EC. Acestea sunt realizate pentru fiecare probabilitate de depăşire a debitului maxim, respectiv de 0,1% (probabilitate mică de depăşire), 1% (medie) şi 10% (mare).

Pe de altă parte, hărţile de hazard, întocmite pentru trei scenarii de inundaţii, reprezintă documentele prin care este prezentată extinderea zonelor potenţial inundabile din albiile majore ale râurilor (inclusiv adâncimi) pentru viituri al căror debit maxim este caracterizat de următoarele probabilităţi de depăşire: 0,1% (mică), 1% (medie) şi 10% (mare).

‘Pentru hărţile de hazard şi de risc potenţial au fost identificate 375 de sectoare cu risc potenţial semnificativ de inundaţii, de pe 313 râuri, ceea ce acoperă aproximativ 16.000 de kilometri, adică 20% din reţeaua hidrografică cadastrată din România. În ceea ce priveşte hărţile de risc la inundaţii, Comisia Europeană cere statelor membre ca pe sectoarele identificate cu risc potenţial de inundaţii să identificăm pagubele materiale şi umane. Noi am încercat să facem mai mult, adică să delimităm zone cu risc mic, mediu şi major, pentru că acesta este în interesul autorităţilor locale şi al publicului. Aceste zone cu risc potenţial semnificativ la inundaţii au fost selectate pe baza unor criterii, care ţin de hazard, de regimul hidrologic şi de magnitudinea pagubelor’, a explicat Daniela Rădulescu, directorul INHGA.

Pentru proiectul ‘Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor’ (PPPDEI) s-au accesat peste 40 de milioane de euro prin Axa 5 POS Mediu, linie de finanţare europeană deschisă la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/, în condiţiile în care ANAR a contractat mai mult de 20 de proiecte, cu o valoare totală de peste 370 milioane de euro.

Pe baza studiilor de specialitate s-au obţinut modelele digitale ale cursurilor de apă, precum şi ale zonelor adiacente acestora, fiind scanate aproximativ 16.000 de kilometri de cursuri de apă, reprezentând cursurile principale de apă şi afluenţii lor de gradul I şi II de la nivelul celor 11 bazine hidrografice din România: Crişuri, Banat, Jiu, Olt, Argeş – Vedea, Buzău – Ialomiţa, Dobrogea – Litoral, Prut – Bârlad, Siret, Mureş, Someş – Tisa.

România, în calitate de stat membru, are obligaţia de a implementa Directiva 2007/60/CE privind evaluare şi managementul riscului la inundaţii. Etapele şi termenele de raportare către Comisia Europeană /CE/ sunt următoarele: evaluarea preliminară a riscului la inundaţii (martie 2012), elaborarea de hărţi de hazard şi risc de inundaţii (martie 2014) şi realizarea de planuri de management al riscului la inundaţii pe bazine hidrografice (termen de raportare la CE martie 2016).

Hărţile de hazard şi de risc la inundaţii pentru toate Administraţiile Bazinale de Apă sunt publicate atât pe site-ul ANAR, în cadrul unei rubrici dedicate, cât şi pe pagina de internet a Comisiei Europene.

ANAR şi INHGA au organizat, joi, o conferinţă de presă, în cadrul căreia au anunţat oficial finalizarea Hărţilor de hazard şi risc la inundaţii pentru România.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...