1EUR = 4.7340 RON | Bucureşti 32 º

News

Havrileţ, ANRE: Cred că putem să ne gândim să asigurăm condiţiile de formare a unui hub de gaze naturale

Autorităţile trebuie să să gândească la formarea unui hub de gaze naturale în România, deşi se vorbeşte a fi organizat în Bulgaria, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

15 noi, 2016 | Agerpres

'Cred că putem să ne gândim să asigurăm condiţiile de formare a unui hub de gaze naturale în România. Se vorbeşte că ar putea fi organizat în Bulgaria, dar eu cred că noi am avea condiţii să începem de acum. Avem sursele proprii de gaze, e o sursă de import, acest interconector care poate fi utilizat pentru export-import. Practic, cred că doar instituţional ne lipseşte iniţiativa de a înfiinţa un hub regional de gaze naturale', a spus Havrileţ.

Potrivit acestuia, interconectorul cu Bulgaria va fi primul utilizat pentru ieşirea gazelor din ţară.

'În general, interconectările din Ucraina aduceau gaze, ca şi cel cu Ungaria. Exportul s-a făcut doar la nivel de export virtual. Cred că interconectorul cu Bulgaria va fi primul interconector utilizat pentru ieşirea gazelor din ţară. Poate că şi presiunea cu care se operează sistemul de transport din Bulgaria este una mai mică decât în Ungaria, ceea ce ar putea permite gazelor din România, care sunt operate la o presiune mai mică decât a celorlalte sisteme de transport cu care se interconectează, să iasă pe zone delimitate în Bulgaria, în ideea de a prelua gazele cu o presiune de 28 de bari faţă de 30 de bari la care funcţionează cel din Bulgaria. În momentul în care nu ar exista în Bulgaria gaze şi ar fi nevoie de gazele din România există posibilitatea să înregistrăm primele exporturi fizice de gaze, dar şi din punct de vedere al siguranţei constituie un element în plus, pentru că putem aduce gaze din zona terminalelor de gaze lichefiate din Grecia', a mai afirmat preşedintele ANRE, la o conferinţă organizată de Focus Energetic.

Prima conductă a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse, dintre România şi Bulgaria, a fost pusă în funcţiune vineri, în prezenţa ministrului român al Energiei, Victor Grigorescu, şi a premierului bulgar.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Iulian Enache

Vara neputinţei

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO