Havrileţ, ANRE: Nu se prevăd creşteri importante la preţul gazelor pentru IMM-uri

Preţul la gazele naturale destinate sectorului IMM nu va creşte semnificativ de la 1 ianuarie 2015, pentru primul trimestru din anul viitor înregistrându-se o tranzacţie importantă la preţul de 90 de lei/MWh, de la 89,4 lei/MWh, cât este înainte de liberalizare, a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei /ANRE/.
Economica.net - joi, 27 nov. 2014, 13:10
Havrileţ, ANRE: Nu se prevăd creşteri importante la preţul gazelor pentru IMM-uri

‘Avem estimări în care nu se prevăd creşteri importante la preţul gazelor, în anul viitor, pentru IMM-uri. Sunt estimări care prevăd menţinerea preţului actual sau o mişcare de creştere, dar foarte mică, chiar dacă se liberalizează preţul gazelor pentru IMM-uri. Nu putem vorbi despre IMM-uri la modul general. Majoritatea IMM-urilor care utilizează pentru producerea de bunuri, conform definiţiei, sunt unităţi economice care prestează activităţi lucrative sub formă de producere de bunuri, sunt în zona eligibilă, deci sunt în piaţa concurenţială. Pentru primul trimestru din anul viitor, pe bursă s-a înregistrat o tranzacţie importantă la care preţul la care s-a încheiat tranzacţia a fost de 90 de lei /per MWh, n.r./, de la 89,4 lei, preţul la care s-a oprit preţul de liberalizare din calendar’, a afirmat Havrileţ.

Potrivit şefului ANRE, tariful pentru 2015 nu va produce perturbări ale activităţii economice în sectorul IMM-urilor, scrie Agerpres.

‘Dacă ţinem cont că este perioadă de iarnă şi, în general, preţul este mai mare, considerăm că nu există elemente de creştere uriaşă a preţului care ar putea produce eventuale perturbări ale activităţii economice sau chiar elemente de risc. În acest moment şi pe întreg parcursul acestui an, zona concurenţială a avut şi are preţul mai mic decât preţul practicat în zona reglementată. Cel mai sănătos lucru pentru funcţionarea pieţei este de a elimina zona reglementată’, a spus Niculae Havrileţ.

Joi, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunţat că piaţa gazelor se va liberaliza pentru IMM-uri de la 1 ianuarie, precizând că nu a reuşit să convingă Comisia Europeană să amâne calendarul de liberalizare pentru această categorie de consumatori.

‘Am încercat să-i conving pe cei de la Comisia Europeană să accepte o perioadă suplimentară în care să ne pregătim mai bine piaţa, să fie mai are lichiditate, să fie mai mare transparenţă, să fie mai multe tranzacţii încheiate într-o manieră centralizată, pe bursă, cu un preţ clar de referinţă în piaţă. Şi vă pot spune că nu am reuşit să îi conving. Şi răspunsul domniilor lor este clar şi ferm: România trebuie să-şi ţină angajamentul făcut şi să liberalizeze piaţa. Nu mai are importanţă cine l-a făcut. Nu vreau într-un astfel de cadru să politizez discuţia, fiind de altfel şi un ministru tehnocrat. România trebuie să-şi ţină angajamentul şi România îşi va ţine acest angajament la 1 ianuarie 2015. Însă mi se pare corect faţă de IMM-uri, faţă de piaţă să semnalez aceste lucruri şi să le spunem cum stau lucrurile’, a explicat Nicolescu, la conferinţa ‘Concurenţa în sectoare esenţiale ale economiei româneşti’ organizată de Consiliul Concurenţei.

Ministrul a explicat că, în lunile ianuarie, februarie, martie şi aprilie, consumul de gaze în România este la nivelul cel mai ridicat, iar populaţia are prioritate pentru a consuma gazul produs în România.

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Energie a reafirmat că a obţinut de la Comisia Europeană acordul ca CET-urile să aibă acelaşi regim ca şi până acum, în cursul zilei de joi urmând să primească un răspuns dacă autorităţile europene vor accepta ca spitalele, şcolile, grădiniţele şi căminele de bătrâni să fie asimilate consumatorului casnic.

Ministrul a spus că intenţionează să pună în aplicare aceste lucruri săptămâna viitoare prin intermediul unei Hotărâri de Guvern.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...