1EUR = 4.8358 RON | Bucureşti 28 º

Companii

Havrileţ, ANRE: Preţul gazelor de producţie internă se va dubla anul viitor pentru consumatorii industriali

Preţul gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali va creşte la 380 de dolari pe mia de metri cubi anul viitor, în acest moment preţul fiind la jumătate, a declarat joi Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unei conferinţe pe tema pieţei gazelor.

14 noi, 2013 | Agerpres

În prezent, preţul gazelor de import este 420 de dolari pe mia de metri cubi, adică 130 de lei pe MWh.

În acelaşi timp, preţul gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali este de 68 de lei pe MWh. Gazele de producţie internă acoperă circa trei sferturi din consumul naţional.

'Paritatea dintre preţul de import şi cel de producţie internă este acum de 1 la 2. În 2014, preţul gazelor de import ar putea ajunge la 380 de dolari pe mia de metri cubi, iar gazele de producţie internă vor fi şi ele tot în jurul acestei valori', a precizat Havrileţ.

El a subliniat faptul că preţul gazelor de import a scăzut odată cu majorarea celui de producţie internă, ca urmare a calendarului de liberalizare a pieţei.

'S-a observat că, atunci când am crescut preţul de producţie internă, a scăzut preţul de import. La aceasta s-a adăugat scădea consumului, astfel că în vară am văzut şi preţuri de 370-380 de dolari pe mia de metri cubi la gazele de import. Din coşul format din gaze interne, gaze de import şi gaze din depozite, există posibilitatea formării unui preţ favorabil pentru marii consumatori', a precizat Havrileţ.

Potrivit calendarului de liberalizare, la finele anului 2014, piaţa va fi complet dereglementată pentru consumatorii industriali.

Un articol din Legea energiei şi a gazelor prevede posibilitatea prelungirii cu un an, până la finele anului 2015, a perioadei de liberalizare a pieţei pentru consumatorii industriali, însă Havrileţ spune că nu s-a discutat intenţia prelungirii termenului.

'În acest moment nu avem nicio discuţie privind prelungirea calendarului pentru 2015', a punctat şeful ANRE.

Întrebat dacă noua taxă pe construcţiile speciale se va refecta în tarifele finale, Havrileţ a răspuns că ANRE va evalua documentele pe care le vor prezenta în acest sens operatorii de distribuţie şi transport.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO