1EUR = 4.7792 RON | Bucureşti 3 º

Companii

Havrileţ: ANRE va analiza mult mai detaliat investiţiile distribuitorilor de energie

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va analiza mult mai detaliat investiţiile distribuitorilor de energie, atunci când aceştia vor solicita recunoaşterea costurilor în tarifele finale, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, preşedintele instituţiei, Niculae Havrileţ.

02 oct, 2013 | Agerpres

ANRE a aprobat, miercuri, o nouă metodologie de calcul a tarifelor de distribuţie a energiei, valabilă pentru perioada de reglementare 2013 - 2018.

'Faţă de vechea metodologie, valabilă până acum, noua metodologie prevede mai multă transparenţă din partea distribuitorilor atunci când vin să ne ceară anumite tarife pe baza costurilor lor. Vor trebui să ne transmită informaţii mult mai detaliate şi doar costurile efective vor fi recunoscute în tarife', a explicat Havrileţ.

Potrivit acestuia, când companiile vor cere majorarea preţurilor, vor trebui să prezinte documente care să ateste atât investiţiile realizate, cât şi calitatea serviciilor prestate, costurile de operare, de personal, de mentenanţă, consumul propriu tehnologic şi pierderile din reţea.

De asemenea, s-au introdus în noua metodologie şi elemente din legislaţia europeană, potrivit cărora sunt interzise subvenţiile încrucişate.

'Spre exemplu, nu mai poţi pune un tarif mare la industrie ca să protejezi populaţia. Fiecare plăteşte preţul corect', a mai spus şeful ANRE.

Potrivit unui comunicat al ANRE, Comitetul de Reglementare al instituţiei a aprobat, în şedinţa de miercuri, metodologia de stabilire a tarifelor pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice.

'Prin aplicarea acestui tip de reglementare stimulativă, se asigură o abordare transparentă privind procesul de reglementare, o alocare echitabilă a câştigurilor rezultate prin creşterea eficienţei peste ţintele stabilite de autoritatea competentă între operatorul de distribuţie şi beneficiarii serviciului de distribuţie, operarea în condiţii de siguranţă a reţelei de distribuţie, folosirea eficientă a infrastructurii existente, promovarea investiţiilor eficiente în reţeaua de distribuţie a energiei electrice, îmbunătăţirea calităţii serviciului de distribuţie, prevenirea abuzului de poziţie dominantă a operatorului de distribuţie', se arată în comunicatul ANRE.

Reprezentanţii instituţiei au mai arătat că revizuirea metodologiei a fost determinată, în principal, de necesitatea actualizării şi corelării cadrului de reglementare existent în raport cu modificările survenite la nivelul legislaţiei primare, în special prin apariţia Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, necesitatea eficientizării serviciului de distribuţie a energiei electrice în sensul creşterii parametrilor de eficienţă existenţi, de necesitatea efectuării investiţiilor pentru asigurarea fiabilităţii reţelelor de distribuţie a energiei electrice şi de necesitatea creşterii calităţii serviciului în condiţii de eficienţă energetică.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO