Havrileţ, despre anchetarea ANRE:Va fi un moment al adevărului. Sunt interese puternice şi televiziuni care au atacat liberalizarea gazelor

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este supusă unor presiuni puternice venite din partea celor care au interese în această piaţă, a declarat, miercuri, Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei, oferind drept exemplu campaniile duse de anumite televiziuni împotriva procesului de liberalizare a pieţei gazelor.
Economica.net - mie, 04 oct. 2017, 13:11
Havrileţ, despre anchetarea ANRE:Va fi un moment al adevărului. Sunt interese puternice şi televiziuni care au atacat liberalizarea gazelor

Acesta a fost întrebat de către jurnalişti cum priveşte faptul că a fost constituită o comisie parlamentară care să ancheteze activitatea ANRE.

‘ANRE este sub control parlamentar, iar Parlamentul poate să înceapă o astfel de anchetă, mai ales că vorbim despre o perioadă de cinci ani de la aplicarea primelor elemente de modernizare şi de asumare a tuturor regulamentelor europene pe care statul trebuia să le ia în considerare odată cu aderarea la UE, de eliminare a procedurilor de infringement, de accesare a unor fonduri europene pentru investiţii de 200 de milioane de euro, aceste elemente de modernizare şi transpunere legislativă sunt necesare’, a precizat oficialul ANRE.

Havrileţ a arătat că au trecut cinci ani de la semnarea Memorandumului de înţelegere cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială privind procesul de liberalizare a pieţelor de energie şi gaze şi am ajuns la finalul calendarelor de liberalizare stabilite atunci.

‘Consider că va fi un moment al adevărului în care putem să prezentăm toate modificările legislative, toate evoluţiile şi impactul asupra bugetului. Liberalizarea a permis producătorilor de stat să atingă succese financiare considerabile. Dacă acum cinci ani vorbeam de producători în insolvenţă şi aproape de faliment, aceste societăţi astăzi donează statului două miliarde de lei, într-o piaţă competitivă, lichidă, cuplată cu patru state europene. Consider că evoluţiile sunt bune şi, în special, efectul creşterii de pe piaţa energetică aduce mai mulţi investitori în ţară, creează locuri de muncă, creează încredere şi susţine politicile sociale, fie că vorbim de pensii sau de salariile bugetarilor, susţinute în parte şi din veniturile suplimentare ca urmare a liberalizării’, a precizat preşedintele ANRE.

Havrileţ a adăugat că nu are nicio emoţie cu privire la această anchetă, întrucât toate deciziile în cadrul ANRE au fost luate în mod colectiv, în contextul legislaţiei.

Totodată, întrebat dacă au existat presiuni asupra sa de-a lungul mandatului de cinci ani la conducerea ANRE, Niculae Havrileţ a răspuns că reglementatorul este supus în permanenţă unor presiuni care vin din zona celor care au interese în aceste sectoare.

‘Există, în cadrul activităţii de reglementare, o zonă de presiune continuă care vine din interesele din piaţă, dar cred că m-am descurcat onorabil, întotdeauna am vrut să arătăm că suntem imparţiali, am fost arbitru între aceste diverse interese. Sigur, interesele au fost importante, vă aduceţi aminte cum fost înconjuraţi două săptămâni de demonstraţii ale minerilor, au fost anumite televiziuni care au atacat puternic procesul de liberalizare în sectorul gazelor naturale. Presiuni venite din partea acestor interese au fost întotdeauna şi este un element specific activităţii de reglementare. Sunt presiuni, dar le-am făcut faţă, iar rezultatele se văd’, a susţinut oficialul ANRE.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că majorările succesive ale preţurilor la energie şi gaze nu sunt justificate, iar vinovaţii vor fi identificaţi de comisia parlamentară de anchetă pentru activitatea ANRE.

Aceasta după ce, vineri, declarase că ‘nu e în regulă ca în fiecare an preţul la energie şi gaze să crească pur şi simplu din pixul celor de la ANRE, iar aceste majorări afectează şi populaţia şi agenţii economici’.

Totodată, comisarul european pentru Energie, Miguel Canete, aflat vineri la Bucureşti, a atras atenţia că reglementatorul trebuie să fie independent, conform legislaţiei europene.

‘Independenţa autorităţilor naţionale de reglementare, nu doar în România, ci în orice ţară, este un element esenţial al legislaţiei energetice europene. Comisia monitorizează independenţa reală a autorităţilor de reglementare din toate ţările membre şi vom lua toate măsurile necesare pentru a ne asigura că statele membre îşi îndeplinesc obligaţiile în acest sens. Monitorizăm multe state membre pentru a vedea dacă reglementatorul lor naţional este complet independent’, a spus oficialul european.

Potrivit acestuia, independenţa reglementatorilor este esenţială pentru funcţionarea pieţelor.

‘Nu vrem ca reglementatorii să se subordoneze vreunei entităţi, ci să fie independente, autonome, iar astfel pieţele vor funcţiona cum trebuie, fără interferenţe’, a continuat Canete.

Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind rețeaua 5G. Echipamente și softul, doar de la producători avizați de CSAT
Guvernul a aprobat proiectul de lege privind rețeaua 5G. Echipamente și softul, doar de la producători avizați de CSAT
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, un proiect de lege privind infrastructura informatică şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G. Potrivit......
Cererea de oțel la nivel global va crește cu 5,8% în 2021
Cererea de oțel la nivel global va crește cu 5,8% în 2021
Cererea mondială de oţel va creşte cu 5,8% în acest an, pe măsură ce economiile îşi vor reveni din pandemia de COVID-19, ...
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Turcan: Ministerele trebuie să trimită în 30 de zile propunerile privind salarizarea în sistemul public
Memorandumul care stabileşte principiile care vor sta la baza reanalizării şi elaborării cadrului legal privind salarizarea ...
Guvernul a aprobat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de vaccinuri Pfizer
Guvernul a aprobat memorandumul pentru comanda a 4,2 milioane de vaccinuri Pfizer
Executivul a adoptat memorandumul pentru semnarea celui de-al patrulea formular de comandă de vaccin împotriva COVID-19 ...