Solano, Hercesa: Ne uităm activ după noi terenuri, dar sunt puține care au deja toate autorizațiile. Prețurile au crescut artificial din cauza blocajului urbanistic

Dezvolatorul spaniol Hercesa, care a anunțat investiții în al doilea proiect rezidențial la 18 ani de la intrarea pe piața de la noi, spune că se uită activ după noi terenuri și oportunități de investiții, însă blocajul generat în București de situația urbanistică face ca terenurile cu autorizații să fie puține și scumpe.
Andrada Ghira - mie, 30 nov. 2022, 22:04
Solano, Hercesa: Ne uităm activ după noi terenuri, dar sunt puține care au deja toate autorizațiile. Prețurile au crescut artificial din cauza blocajului urbanistic

Dezvoltatorul imobiliar Hercesa a anunțat recent o nouă investiție pe piața rezidențială din București. Compania va investi peste 50 de milioane de euro într-un ansamblu rezidențial de lângă stadionul Ghencea, care va avea la finalizare circa 500 de apartamente. Spaniolii mai au în România hotelul Cișmigiu și au construit peste 900 de apartamente în proiectul Vivenda Residencias, tot din București, unde se va construi un nou bloc cu 80 de apartamente, a cărui investiție este de 12 milioane de euro.

Compania mai deține în București un teren pe strada Mircea Vodă, pentru care se lucrează la obținerea avizelor de autorizare, însă nu e pregătită și o lansare. Cel mai probabil, pe teren va fi construit tot un proiect rezidențial, a spus Alejandro Solano Gallego, directorul general Hercesa International, pentru Economica.net în cadrul unei întâlniri restrânse cu presa.

Spaniolii au mai cumpărat înainte de criza din 2008 și terenul fostei fabrici Spicul de la Pasajul Basarab, unde avea planuri pentru sute de aparatmente. În 2013, compania a vândut terenul unde astăzi se află clădirile de birouri The Bridge, deținute de Pavăl Holding.

„Câteodată, resursele sunt limitate în funcție de previziunile economice din fiecare locație și trebuie să iei decizia de a distribui banii în alte țări unde perspectivele sunt mai bune. Acesta a fost principalul motiv pentru care atunci în 2013 am decis să vindem terenul. Nu aveam o perspectivă atât de clară aici în România, așa că am decis să investim agresiv în Mexic în acei ani”, a mai spus Solano.

Dar, situația nu e nici acum mai roz. Sunt dezvoltatori imobiliari care acuză blocajul urbanistic creat de atualul primar, Nicușor Dan, și nici nu vor să mai audă de investiții în București.

CITEȘTE ȘI Speedwell, care a cumpărat terenul Griro din Capitală, a renunțat la 10% din oameni. Jan Demeyere, co-fondator: Investitorii îmi spun să uit de București. Avem acum în vizor Brașov, Iași, Constanța

„Acest blocaj la nivel de autorizare face ca prețurile în București să crească, și nu doar la apartamente, ci și pe piața terenurilor, și asta pentru că terenurile care au obținut deja toate autorizațiile sunt foarte puține. Asta probabil că îi face pe mulți investitori să decidă să nu cumpere chiar acum, deoarece percep că există un blocaj în acordarea autorizațiilor și asta crește artificial prețurile terenurilor”, a mai spus șeful Hercesa, care subliniează că nu a avut planuri de a pleca de pe piața imobiliară de la noi din cauza blocajului urbanistic.

De ce Hercesa nu se extinde în provincie

Întreabat dacă Hercesa este interesată și de alte orașe din țară, Solano spune că la început, în 2004, se uitau la Brașov sau Cluj, însă acum preferă să-și concentreze activitatea doar într-un singur oraș.

„Nu percepem aceste piețe (nr. Brașov și Cluj) ca fiind rele, dar preferăm să ne concentrăm resursele într-un singur oraș pentru că este mai eficient din punct de vedere operațional. Avem un proiect în Sofia, în Lisabona, la Madrid, așa că preferăm să investim unde avem resurse decât să de concentrăm spre noi orașe”, mai spune oficialul companiei.

Hercesa România activează de peste 18 ani pe piața locală. A livrat peste 900 apartamente livrate în proiectul Vivenda Residencias și a reabilitat clădirea hotelului Cișmigiu și a berăriei Gambrinus din Centrul Bucureștiului.

Fondată în 1975 în Spania, Hercesa a dezvoltat și predat peste 27.000 de apartamente, în peste 200 de proiecte imobiliare rezidențiale din Spania, Portugalia, România, Mexic, Ecuador, Panama, Maroc, Bulgaria sau Cehia.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...