Herman van Rompuy: Cooperarea dintre ţările Uniunii Europene şi SUA este inatacabilă

Liderii Uniunii Europene şi-au confirmat miercuri, alături de preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, angajamentul în privinţa unui acord transatlantic ambiţios.
Economica.net - mie, 26 mart. 2014, 16:19
Herman van Rompuy: Cooperarea dintre ţările Uniunii Europene şi SUA este inatacabilă

‘Cooperarea dintre ţările noastre este inatacabilă’, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, într-o conferinţă de presă comună susţinută la Bruxelles împreună cu preşedintele SUA şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Potrivit lui Rompuy, cea mai presantă problemă din discuţiile de la reuniunea de la Bruxelles a fost cea referitoare la Ucraina.

‘Dacă vor mai exista escaladări, noi, europenii şi americanii, suntem pregătiţi să intensificăm sancţiunile. Scopul este o soluţie negociată cu respectarea suveranităţii Ucrainei şi a legii internaţionale. Suntem şi alături de Georgia şi Moldova, iar Uniunea Europeană a decalat pentru luna iunie semnarea acordului de asociere cu ele’, a amintit Van Rompuy.

În afară de Ucraina, la reuniune s-a discutat despre negocierile cu Iranul, despre lucrul la o soluţie pentru încetarea războiului din Siria şi despre oprirea violenţelor şi a anarhiei din Republica Centrafricană. ‘Ambele sunt tragedii umanitare’, a subliniat preşedintele Consiliului European.

Totodată, a adăugat el, SUA şi Europa vor continua activitatea pentru lupta împotriva terorismului din Sahel. El şi-a exprimat de asemenea consternarea faţă de condamnarea la moarte în Egipt a peste 500 de membri ai Frăţiei Musulmane. ‘Solicităm autorităţilor egiptene să restabilească litera legii’, a adăugat Rompuy.

‘Europa şi SUA au o poziţie puternică şi coordonată. Susţinem Ucraina şi poporul său în căutarea unei vieţi mai bune. Anexarea ilegală a Crimeii reprezintă o ruşine în secolul XXI. Prima prioritate este să detensionăm situaţia. Susţinerea Rusiei pentru o misiune OSCE în Ucraina este un pas pozitiv’, a completat oficialul european.

Un alt punct central al discuţiilor de la Bruxelles a fost legat de redresarea economiei din Europa, iar în prezent potrivit preşedintelui Rompuy ‘în centrul atenţiei se află întărirea fundamentelor economice’. ‘Am consacrat un timp şi discuţiilor despre energie, în special despre securitatea în domeniu şi despre ce putem face împreună pentru a reduce dependenţa Europei de gazul rusesc. Miniştrii energiei din G7 se vor întâlni pe marginea acestei probleme, în curând’, a detaliat Rompuy.

Un alt subiect al discuţiilor a fost legat de colectarea de informaţii. ‘Dl Barroso şi cu mine am exprimat în faţa preşedintelui SUA îngrijorările europene după dezvăluirile de anul trecut despre programele de supraveghere. Aceste îngrijorări sunt împărtăşite la scară largă de cetăţenii din statele membre UE. Salutăm iniţiativele recente anunţate de preşedintele Obama. SUA şi Uniunea Europeană fac paşi suplimentari pentru abordarea acestor temeri şi pentru restabilirea încrederii. Sub îndrumare guvernamentală, vom avea un acord privind protecţia datelor până în această vară, bazat pe tratamentul egal al cetăţenilor din UE şi SUA. Transparenţa şi certitudinea legală sunt esenţiale pentru schimburile transatlantice şi cu toţii am fost de acord cu aceasta’, a conchis preşedintele Consiliului European.

 

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...