Herman Van Rompuy denunţă populismul şi apără libertatea de circulaţie în UE

Preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, a avertizat, sâmbătă, împotriva pericolelor reprezentate de populism, apărând libertatea de circulaţie în UE, într-un discurs susţinut la Berlin, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 10 nov. 2013, 07:44
Herman Van Rompuy denunţă populismul şi apără libertatea de circulaţie în UE

„Populismul şi naţionalismul nu pot furniza soluţii pentru provocările epocii noastre”, a declarat Van Rompuy, care a intervenit – în special în engleză, dar şi cu câteva pasaje în germană – în cadrul „discursului european” organizat anual din 2010 de fundaţia conservatoare Konrad-Adenauer, la data aniversării căderii Zidului Berlinului în 1989.

El şi-a manifestat înţelegerea faţă de temerile generate de globalizare şi criza economică în rândul cetăţenilor europeni, afirmând că singura soluţie este „relansarea economică şi crearea de locuri de muncă”.

Dar el i-a criticat pe cei care alimentează aceste temeri aruncând cel puţin o parte din vină asupra imigranţilor, inclusiv europeni, „cu cuvinte precum «turism pentru beneficii sociale» sau «dumping social»”.

Aceste reproşuri, adresate adeseori unor cetăţeni ai unor ţări membre UE, în special România şi Bulgaria, nu acoperă decât fenomene minoritare şi marginale, potrivit lui.

Libertatea de circulaţie în cadrul UE este „un simbol al civilizaţiei” care trebuie apărat.

În acelaşi fel, dramele legate de imigraţia clandestină, precum cele recurente din largul insulei Lampedusa, în Marea Mediterană, trebuie combătute atacând rădăcinile problemei, în ţările de plecare şi cele de tranzit.

Doar aşa „Europa post-Zidul (Berlinului) va putea fi construită” şi UE va deveni o „patrie” pentru cetăţenii săi, a conchis el.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...