Herman Van Rompuy: UE va supravieţui fără Marea Britanie, însă nu fără Franţa

Uniunea Europeană va supravieţui dacă Marea Britanie va ieşi din componenţa sa, dar se va dizolva dacă va decide să plece Franţa, a declarat preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Herman Van Rompuy, informează cotidianul britanic The Telegraph, citat joi de agenţia de presă RIA Novosti.
Economica.net - joi, 27 nov. 2014, 19:52
Herman Van Rompuy: UE va supravieţui fără Marea Britanie, însă nu fără Franţa

‘Plecarea Marii Britanii va deveni pentru Europa o rană, posibil chiar o amputare, şi de aceea trebuie făcut tot posibilul pentru a evita acest lucru. Cu toate acestea, UE va supravieţui (fără Marea Britanie). Fără Franţa, însă, ideea europeană va pieri’, a declarat Van Rompuy.

Preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, care îşi încheie mandatul pe 1 decembrie, a subliniat că problema ieşirii Marii Britanii din componenţa UE trebuie să fie decisă chiar de britanici. La rândul său, Bruxellesul va analiza cererile Londrei, însă nu va face concesii în ceea ce priveşte ‘principiile fundamentale’ ale UE, a atenţionat Van Rompuy.

Potrivit The Telegraph, care citează experţi, starea dezastruoasă a economiei franceze riscă să provoace o stagnare în zona euro, ceea ce ar putea duce la o criză financiară mondială.

Anterior a devenit cunoscut că din cauza găurii din bugetul UE, contribuabilii britanici ar putea fi nevoiţi să plătească, timp de 6 ani, 43 de miliarde de euro (34 de miliarde de lire sterline), notează The Telegraph. În afară de aceasta, recent UE a încercat să determine Marea Britanie să plătească la bugetul comun 2,1 miliarde de euro suplimentare (1,7 miliarde de lire sterline), deoarece economia acestei ţări creşte cu 3% pe an, mult mai repede decât economiile altor ţări din UE.

Premierul britanic David Cameron şi-a făcut publică intenţia de a organiza în 2017 un referendum cu privire la menţinerea Marii Britanii în UE. Problema ieşirii Marii Britanii din UE este intens dezbătută în cadrul campaniei electorale de dinaintea alegerilor parlamentare programate să aibă loc în Marea Britanie în mai 2015, campanie în timpul căreia conservatorii, care încearcă să-şi menţine popularitatea, au adoptat o atitudine critică la adresa UE.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...