1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 2 º

News

HG privind medicamente noi pentru afecţiuni oncologice ar putea fi adoptată în august

Hotărârea de guvern modificată privind aprobarea unor medicamente noi necesare tratamentului unor afecţiuni oncologice ar putea fi adoptată în luna august, a declarat marţi Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, citat de Agerpres.

26 iul, 2016 | Agerpres

'În forma actuală, care va intra cât de curând în şedinţa de Guvern (HG nr.720), vor fi aprobate nu trei medicamente oncologice, cum era în forma din martie, ci 12 medicamente oncologice, tocmai pentru a oferi acces pacienţilor la medicaţie. În momentul de faţă, HG-ul nu face altceva decât să le introducă în schemele de compensare sau de acordare gratuită pe diverse patologii, fiecare pe condiţiile sale. Medicamentele există pe piaţă, nu asta este problema că ele ar lipsi, ci faptul că nu sunt compensate, unele din ele costă mai mult sau mai puţin', a precizat Colintineanu, la sediul MS, răspunzând unei întrebări privind cazul pacientului care a decedat pentru că nu a avut acces la tratament, caz prezentat marţi de Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Potrivit lui Colintineanu, la data de 23 februarie, Ministerul Sănătăţii a primit de la Agenţia Naţională a Medicamentului o cerere de modificare a hotărârii de guvern în cauză - zece produse să fie incluse în noua formă a HG nr. 720, ca acestea să intre în compensare, respectiv gratuitate.

'Pe data de 24 martie, prima formă a HG-ului modificat a fost publicată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, în transparenţă, după care, începând din data de 3 iunie, a plecat pe circuitul de avizare în prima sa formă. De la momentul acela până în momentul de ieri, în forma HG 720 modificată au mai fost introduse, doar pe partea oncologică, încă nouă medicamente şi molecule vitale pentru tratamentul acestor afecţiuni, pe lângă alte medicamente. De ce s-a optat pentru această formulă? Pentru a evita un nou proces de punere în transparenţă decizională, care durează 45 de zile în total, calendaristice, şi alte circuite de avizare. Practic, s-a dorit introducerea mai multor medicamente pe această listă, pentru ca mai mulţi pacienţi să aibă acces la medicamente, în majoritatea lor orfane (medicamente pentru pacienţii cu boli rare - n.r.), care să-i ajute în tratamentul acestor afecţiuni. Această listă de medicamente compensate şi gratuite este reglementată prin hotărâre de guvern, ceea ce înseamnă un proces pe care îl avem conform normelor legale în vigoare', a precizat Colintineanu.

El a adăugat că, după publicarea HG în Monitorul Oficial, vor fi elaborate ghidurile de tratament şi introducere SIUI.

Cât priveşte reducerea perioadei de aprobare a medicamentelor care intră pe lista de compensate, Colintineanu a spus că, în acest moment, atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la Guvern, există procese lansate pentru optimizarea acestor paşi.

'La nivelul Guvernului, pot să vă spun că există în implementare, în paralel cu circuitul normal, un sistem de avizare interministerială a actelor normative în format electronic, care să reducă din durata acestor paşi. Deocamdată, el nu a fost implementat 100%, funcţionează în paralel cu procesul normal', a explicat purtătorul de cuvânt al MS.

APCR a prezentat marţi, într-o conferinţă de presă, situaţia unui pacient cronic, care a decedat 'în contextul problemelor birocratice şi a nenumăratelor disfuncţii ale sistemului de sănătate'. Pacientul avea leucemie mieloidă cronică. El a intentat acţiune în justiţie pentru a obţine medicamentul vital de care avea nevoie, dar, din păcate, a fost prea târziu şi la data de 14 iulie a decedat.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO