De ce mega-investiţia de 1,2 mld. euro în „mamutul” chinezesc Tarniţa ar putea fi o greşeală

Cele cinci hidrocentrale cu acumulare în pompaj de pe Olt sunt oprite, funcţionează doar ca o turbină obişnuită. Deşi nou nouţe, acestea nu sunt rentabile. În schimb, Tarniţa-Lăpuşteşti, proiect de hidrocentrală de acelaşi fel de 1,2 miliarde de euro devine un subiect fierbinte pe agenda zilei şi obiectul unor negocieri încinse cu chinezii.
Economica.net - lun, 22 sept. 2014, 22:54
De ce mega-investiţia de 1,2 mld. euro în

Cele cinci hidrocentrale cu acumulare prin pompaj de pe Olt nu mai funcţionează în regim de pompaj pentru că sunt ineficiente. Ele au funcţionat demonstrativ timp de o lună şi o săptămână, în august, producând o pierdere de 190 de lei/MWh, afirmă Remus Borza, administrator judiciar al companiei de stat. Astfel, costul de producţie a fost de 350 de lei, în timp ce, în piaţă, curentul nu poate fi vândut cu mai mult de 160 de lei.

„Le-am lăsat să funcţioneze o lună, tocmai ca să arătăm celor din Guvern că hidrocentrala cu acumulare prin pompaj nu este eficientă în România, nu atâta timp cât ANRE nu recunoaşte în tarife costurile suplimentare cu pompajul”, afirmă Borza.

Recunoaşterea acestor costuri s-a putea face printr-un bonus acordat operatorilor acesto centrale similară celei pentru centralele în cogenerarea. Suma ar trebui acoperită de trasnportatorul de curent, distribuitorul şi clientul final.
Potrivit lui Borza, România nu ar avea nevoie de încă o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj de 1.000 de MW şi 1,2 miliarde de euro, din moment ce alte cinci hidrocentrale de acest tip nu funcţionează, în acest regim. Investiţia în cele cinci hidrocentrale de 200 de MW de pe Olt a fost de 403 milioane de euro şi a fost finalizată anul trecut. Practic, aceste unităţi sunt nou-nouţe.

Deşi hidrocentralele de pe Olt nu funcţionează în regim de pompaj, totuşi ele produc curent. „Simplu, ca un generator. Nu folosim funcţia de pompaj. Uzinăm apa ce curge, fix ca o turbină obişnuită”, mai spune şeful Hidroelectrica.

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj deversează ziua apă, apoi o ridică înapoi noaptea. Acest proces presupune consum de curent electric cumpărat din sistem. „Plătim taxe de injecţie în sistem, plătim taxa de cogenerare, e un curent scump, luat de la furnizori”, au explicat reprezentanţii Hidroelectrica.

Proiectul de la Tarniţa – Lăpuşteşti, lansat iniţial în 1979, se va întinde pe o suprafaţă de 205 hectare, iar costul investiţiei se ridică la circa 1,3 miliarde de euro. Durata lucrărilor este estimată la şapte ani. Guvernul a semnat un memorandum de înţelegere cu o companie chineză, implicată şi în construcţia Hidrocentralei celor Trei Defilee.

În ipoteza în care construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar deveni realitate, încă 1.400 de MW capacitate instalată, autorităţile au precizat că Tarniţa poate echilibra Sistemul Energetic Naţional. Mai mult, hidrocentrala ar echilibra SEN şi în condiţiile în care miile de MWh, producţie eoliană din Dobrogea, nu ar fi disponibili.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Ne așteaptă o iarnă grea. Criza de energie se va agrava, arată analiștii europeni
Preţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se ...