Hidroelectrica a scăzut prețul energiei către populație, în urma acuzelor ministrului Economiei, care a spus că “își bate joc”

La câteva zile după ce ministrul Economiei, Virgil Popescu, a atacat dur Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, spunând că oferta companiei pentru furnizarea către populație în regim concurențial este “bătaie de joc”, compania a venit cu o ofertă ceva mai bună: trei lei pe lună este diferența, socotind factura finală pentru un consum mediu. 
Mihai Nicuţ - lun, 20 iul. 2020, 11:24
Hidroelectrica a scăzut prețul energiei către populație, în urma acuzelor ministrului Economiei, care a spus că “își bate joc”

Hidroelectrica propune acum populației un preț de 239 de lei/MWh, sau 0,239 lei/kWh, fix până la sfârșitul acestui an, pentru populația care semnează un contract de furnizare. Oferta, denumită “Viitor verde” este cu 6,2% mai bună, în termeni de preț decât vechea ofertă, de 255 de lei/MWh, pe care o avea Hidroelectrica pentru populație.

Noua ofertă este valabilă începând de azi, 20 iulie, iar prețul care reprezintă doar energia (fără tarife de rețea, certificate verzi, cogenerare și taxe) este valabil pentru toată țara.

Iată ce a spus ministrul Economiei pe 15 iulie, „Oferta pe care o are Hidroelectrica, cu 255 de lei pe MWh, este o bătaie de joc. E doar pe site, nu o promovează, pentru cine este ea, pentru salariaţii lor? Ei nu se duc către oameni să încheie contracte. Să-şi facă un departament de vânzări cum trebuie! Au doar trei oameni la vânzări. Nu au capacitate de facturare? Să-şi ia un soft!”, a susţinut oficialul guvernamental, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, pentru Hidroelectrica, livrarea de energie către clienţii casnici ar putea fi un business foarte bun. În plus, preţul mic al Hidroelectrica ar putea duce la ieftinirea întregii pieţe.

„De exemplu, ei vând energia către furnizorii clienţilor casnici în prezent cu 140 de lei pe MWh, tarif impus de ANRE. Dar tariful de vânzare către casnic este 255 de lei, deci aproape dublu. Şi pot vinde liniştit cu 200 de lei/MWh, câştigă mai mult decât 140 de lei. Ar trebui să facă o campanie agresivă cu 200 de lei/MWh pe piaţă, câştigă şi ei mai mult decât dacă ar vinde cu 140 de lei unor intermediari şi fac şi presiune pe preţ în jos la toţi ceilalţi. Nu-i bănuiesc că nu-i duce mintea. Sunt comozi sau sunt mână în mână cu furnizorii, să ţină piaţa în sus. Dar aşa nu merge”, a mai spus Popescu.

Totuși, deși vine cu acești 239 de lei, prețul este valabil până la sfârșitul anului, pentru că, în perioada de livrare 2021 prețul Hidtroelectrica este tot de 255 de lei/MWh.

Cum stă Hidroelectrica față de ceilalți, după noua ofertă

Oferta Hidroelectrica continuă să fie, evident, mai proastă decât actualul preț reglementat, impus de stat. Potrivit comparatorului ANRE, pentru zona Bucureștiului, o factură de 150 kWh care, la reglementat la Enel se ridică acum la 87,7 lei, la Hidroelectrica este de 91,07 lei/kWh, pe noua ofertă. Cealaltă ofertă a Hidroelectrica, cea la care a făcut referire ministrul, însemna o factură de 93,93 lei/lună, așadar, cu această nouă ofertă, factura scade cu aproape trei lei pe lună.

Potrivit aceleiași surse, rămân doi furnizori au acum un preț mai bun decât Hidroelectrica în ofertele concurențiale pentru populație.

Este vorba mai întâi despre AIK (fosta Valahia Gaz), unde o factură de 150 kWh a unui consumator casnic din București este de 89 de lei.

Apoi, este vorba despre Nova Power and Gas, unde aceeași factură este de 90,5 lei.

Toate celelalte oferte din comparatorul ANRE sunt cu prețuri mai mari decât cel din oferta Hidroelectrica.

Hidroelectrica este cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din ţară. Compania este deţinută de statul român prin Ministerul Economiei (80% din acţiuni) şi de Fondul Proprietatea (20%).

 

Te-ar mai putea interesa și
Ray F. Iunius: Revenirea la inteligenţa mâinii combinată cu cea a creierului – baza pe care se poate construi o educaţie care să dea o meserie „brățară de aur” unui tânăr
Ray F. Iunius: Revenirea la inteligenţa mâinii combinată cu cea a creierului – baza pe care se poate construi o ...
"Revenirea (și chiar acest cuvânt deranjează!) la inteligența mâinii combinată cu cea a creierului, dar și cu cea emoțională este baza pe care se poate construi un învățământ care să......
Yemen: Noi lovituri americano-britanice împotriva rebelilor houthi
Yemen: Noi lovituri americano-britanice împotriva rebelilor houthi
Statele Unite şi Marea Britanie au efectuat sâmbătă lovituri vizând 18 ţinte ale houthi în opt locaţii distincte ...
Iphone a depășit Samsung în Europa după doi ani. 40% din piața totală au fost telefoane peste 800 de dolari. Ce urmează în 2024
Iphone a depășit Samsung în Europa după doi ani. 40% din piața totală au fost telefoane peste 800 de dolari. Ce urmează ...
În timp ce piața europeană de smartphone-uri a înregistrat o scădere de 3% în ultimul trimestru din 2023 față de ...
Grecii de la PPC, care au cumpărat Enel România, au planuri pentru 1.000 MW de stocare. Prima licitație, pentru o instalație într-o fostă mină
Grecii de la PPC, care au cumpărat Enel România, au planuri pentru 1.000 MW de stocare. Prima licitație, pentru o instalație ...
Compania energetică elenă PPC intenționează să lanseze, peste aproximativ un an, o licitație pentru construcția unei ...