Vară bună pentru Hidroelectrica. Prognoza hidro arată debite mari ale Dunării pentru lunile iunie, iulie și august

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, care a beneficiat în ultimele luni de condiții foarte bune și produce uneori și peste jumătate din energia României, pare că va sta destul de bine și în lunile de vară, după cum arată prognoza.
Mihai Nicuţ - lun, 05 iun. 2023, 12:22
Vară bună pentru Hidroelectrica. Prognoza hidro arată debite mari ale Dunării pentru lunile iunie, iulie și august

Hidroelectrica. Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa peste mediile multianuale în toate cele trei luni de vară, în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va avea valori cuprinse între 30% şi 100%, dar şi mai scăzute, sub 30%, în unele bazine hidrografice, potrivit prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru lunile iunie, iulie şi august.

hidroelectrica“În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim al Dunării estimat pentru luna iunie 2023 este de 9.300 mc/s, faţă de valoarea medie multianuală de 6.400 mc/s, iar cel minim de 5.800 mc/s. Media lunii este prognozată la 7.700 mc/s.

Pentru luna iulie, media este de 5.500 mc/s, în timp ce debitul maxim estimat al Dunării este de 7.000 mc/s, iar cel minim la 3.800 mc/s. Media multianuală este de 5.350 mc/s.

Debitul maxim al Dunării estimat pentru luna august este de 5.800 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 4.300 mc/s, iar cel minim de 2.700 mc/s. Media lunii va fi de 4.200 mc/s “, relevă prognoza de specialitate, citate de agenția Agerpres.

Cel puțin pe baza prognozei de acum, înseamnă că și în lunie de vară sistemul energetic național va avea parte de un aport semnificativ al energiei hidro, în contrast față de seceta de anul trecut, care a redus producția de energie a Hidroelectrica la doar 13 TWh, față de 16 TWh anul precedent.

Oricum, în ultima perioadă, pe fondul hidraulicității crescute și a consumului mic, centralele hidro asigură parte parte din producția de energie electrică, la puteri orare care depășeșc deseori pragul de 3.000 MW și s-a ajuns chiar ca, în unele momente, doar Hidroelectrica să acopere peste 50% din producția națională de electricitate.

Citește și:

Hidroelectrica ține jos și factura de electricitate a bulgarilor. “Prețul lor este mult mai mic, e normal ca piața bulgară să beneficieze”

În primele trei luni ale anului 2023, compania a produs 4,4 TWh de energie electrică, cu 1,1 TWh peste primele trei luni din 2022. Hidroelectrica produce energie electrică prin exploatarea a 187 de centrale, principala capacitate de producție fiind Porțile de Fier I si Porțile de Fier II, care reprezintă aproximativ 40% din totalul energiei electrice produse, deci debitul mai mare al Dunării se va reflecta și în creșterea producției de energie a companiei.

Citește și:

Hidroelectrica, profit în creștere cu 34% în primul trimestru al lui 2023

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...