Vor porni 5 hidrocentrale cu acumulare prin pompaj pe Olt. De ce nu este rentabil proiectul Tarniţa

Hidroelectrica testează, timp de o lună, cinci hidrocentrale cu acumulare prin pompaj de pe râul Olt. Potrivit calculelor contabile ale companiei, acest tip de hidrocentrală este nerentabil, pentru că necesită mai mulţi bani pentru funcţionare decât produce.
Florin Cojocaru - joi, 03 apr. 2014, 21:10
Vor porni 5 hidrocentrale cu acumulare prin pompaj pe Olt. De ce nu este rentabil proiectul Tarniţa

Hidroelectrica va pune în funcţiune, săptămâna viitoare, cinci hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, cu o capacitate totală de de 200 de MW de pe Olt şi le va exploata pentru o lună, pentru a demonstra că nu sunt viabile. Scopul acestui experiment este de a arăta că nici proiectul hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti nu este viabil, au spus, pentru ECONOMICA.NET, surse din conducerea companiei.

Anunţul despre intenţia companiei de a pune în funcţiune cei 200 MW în centrale cu acumulare prin pompaj a fost făcut anterior la ZF Live de către ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

„Avem cinci hidrocentrale totalizând 200 de MW, construite de mult şi retehnologizate cu 400 de milioane de euro, le pornim pe toate săptămâna viitoare şi le ţinem în funcţiune o lună. Noi ştim deja că nu vor fi profitabilă, avem şi costurile contabile, dar vrem să facem această demonstraţie celor ce susţin în continuare Tarniţa – Lăpuşteşti. 1 MWh produs în centralele de acumulare prin pompaj costă 211 lei şi putem să-l vindem cu doar 150 de lei. Pierdem bani. Randamentul MWh produs în astfel de hidrocentrale este de 0,6%”, au declarat sursele.

Potrivit acestora, o investiţie de peste 1 miliard de euro într-o „megahidrocentrală” este nerentabilă. „Cei ce susţin această investiţie, peste un miliard de euro în ceva ce nu e profitabil, sunt poeţi. Scuza lui Ceauşescu cu această hidrocentrală e ca el era un visător, un idealist. Cei de acum ce scuză au?”, au mai spus sursele.

Principalul argument al oficialilor din Guvern ce susţin Tarniţa este că aceasta ar putea câştiga din asigurarea serviciilor de echilibrare a sistemului. Aceleaşi surse de la Hidroelectrica spun însă că există deja centrale electrice ce pot echilibra sistemul, cum sunt complexurile energetice din Oltenia şi Valea Jiului.

Proiectul de la Tarniţa – Lăpuşteşti, lansat iniţial în 1979, se va întinde pe o suprafaţă de 205 hectare, iar costul investiţiei se ridică la circa 1,3 miliarde de euro. Durata lucrărilor este estimată la şapte ani. Guvernul a semnat un memorandum de înţelegere cu o companie chineză, implicată şi în construcţia Hidrocentralei celor Trei Defilee.

Hidrocentrala cu acumulare prin pompaj deversează ziua apă, apoi o ridică înapoi noaptea. Acest proces presupune consum de curent electric cumpărat din sistem. „Plătim taxe de injecţie în sistem, plătim taxa de cogenerare, e un curent scump, luat de la furnizori”, au explicat sursele din conducerea Hidroelectrica.

În ipoteza în care construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă ar deveni realitate, încă 1.400   de MW capacitate instalată, autorităţile au precizat că Tarniţa poate echilibra Sistemul     Energetic Naţional. Mai mult, hidrocentrala ar echilibra SEN şi în condiţiile în care miile de MWh, producţie eoliană din Dobrogea, nu ar fi disponibili.

Te-ar mai putea interesa și
Skoda invocă normele Euro 7 ca motiv pentru decizia de a nu mai dezvolta o nouă generație Fabia Combi
Skoda invocă normele Euro 7 ca motiv pentru decizia de a nu mai dezvolta o nouă generație Fabia Combi
Oficialii Skoda au declarat că nu vor înlocui micul break Fabia Combi așa cum era planificat inițial, invocând costurile generate de viitoarele reglementări Euro 7 privind emisiile....
Ucraina cere Europei să-i furnizeze mai multă energie electrică
Ucraina cere Europei să-i furnizeze mai multă energie electrică
Ucraina cere Europei să îşi majoreze semnificativ livrările de energie electrică, după atacurile ruseşti împotriva ...
Atenționare de călătorie pentru zona de nord-est a SUA. Cod roșu privind deteriorarea calității aerului în urma incendiilor de pădure din Canada
Atenționare de călătorie pentru zona de nord-est a SUA. Cod roșu privind deteriorarea calității aerului în urma incendiilor ...
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească ...
TOP 5 criptomonede noi de investit în Iunie 2023 (P)
TOP 5 criptomonede noi de investit în Iunie 2023 (P)
Soluționarea conflictului juridic dintre Securities and Exchange Commission (SEC) din Statele Unite și Ripple (XRP), se ...