Hidroelectrica vrea să facă o centrală de producție a hidrogenului verde și un parc fotovoltaic de 300 MW, lângă Olt

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din țară, cere un studiu de fezabilitate pentru proiectarea și execuția unei fabrici de hidrogen verde făcut prin electroliza apei din Olt cu energia produsă de un viitor parc fotovoltaic de 300 MW.
Mihai Nicuţ - joi, 09 iun. 2022, 14:06
Hidroelectrica vrea să facă o centrală de producție a hidrogenului verde și un parc fotovoltaic de 300 MW, lângă Olt

“Amenajarea Energetică Mândra – parc fotovoltaic şi centrală de producere a hidrogenului verde” – Studiu de fezabilitate şi caiete de sarcini pentru proiectare şi execuţie la cheie”. Acesta este anunțul de licitație pus de Hidroelectrica în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Producătorul de energie estimează un cost de 12,39 milioane de lei pentru acest studiu de fezabilitate. Materialul ar trebui să fie livrat într-un an. Termenul limita pentru primirea ofertelor este 12 iulie 2022, conform anunțului.

Iată în ce constă mai clar proiectul, conform anunțului Hidroelectrica.

“Proiectul “Amenajarea Energetică Mândra – parc fotovoltaic și centrală de producere a hidrogenului verde” constă în execuția fazată a lucrărilor pentru următoarele componente ale proiectului de investiții:

Faza 1: Parc fotovoltaic cu o putere estimată de 300 MW.

Realizarea unui parc fotovoltaic cu o putere estimată de 300 MW, amplasat în fosta cuvetă a lacului de acumulare Făgăraș-Hoghiz și racordarea acestuia la SEN. Energia electrică produsă se va utiliza în mod primordial pentru alimentarea centralei de producere a hidrogenului verde, care va fi realizată în etapa a II-a a investiției, precum și a consumatorilor industriali și casnici racordați la SEN. (…)

Faza 2: Centrala de producere a hidrogenului verde cu o producție țintă estimată la 15.000 t/an.

Realizarea unei centrale de producere a hidrogenului verde din hidroliza apeim cu ajutorul unui hidrolizor având capacitate instalată de 100 MW, utilizând ca resurse apa din râul Olt și energia regenerabilă produsă în parcul fotovoltaic realizat în faza 1. Suplimentar, va fi realizată în vederea validării fezabilității racordarea dedicate/exclusivă a centralei de producere a hidrogenului verde la o centrală hidroenergetică aparținând Hidroelectrica SA, ca variantă de back-up la parcul fotovoltaic”.

Hidroelectrica este implicată în proiectul Blue Danube. Vrea să dezvolte prin parteneriat cu Verbund hidrogen „verde“ prin electroliza apei la scară largă în România, utilizând un mix de energie verde, iar ulterior hidrogenul rezultat să fie înglobat într-un ulei mineral şi transportat pe Dunăre către ţări din programul Transnaţional Dunărea Interreg, precum Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Slovacia, Muntenegru, Serbia. Ulterior acestui pas, Hidroelectrica vrea să reconvertească uleiul în hidrogen gazos şi să îl vândă către consumatori. Ar urma să fie folosit drept carburant pentru mașini (inclusiv flote de transport în comun) și avioane, precum și ca materie primă în rafinării, combinate chimice, precum și în industrii cu un consum mare e energie.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, 100% verde, și principalul furnizor de servicii tehnologice necesare în Sistemul Energetic Național. Compania exploatează în prezent un număr de 209 centrale, cu o putere instalată totală de 6.482 MW. Acestora li se adaugă parcul eolian de la Crucea. Compania este controlată de statul român, cu unic acționar minoritar Fondul Proprietatea.

În primele trei luni ale acestui an, Hidroelectrica a înregistrat un profit net de 1,3 miliarde de lei, în creștere cu 70% față de perioada echivalentă a anului trecut, la o producție de energie cu 30% mai mică.

 

Te-ar mai putea interesa și
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea centralei Nehoiașu 2, parte a amenajării hidrotehnice Siriu-Surduc......
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
De la poarta fermei pe raft. Cum se modifică prețurile în România vs celelalte state din UE
Luând ca exemplu merele, produs pentru care există date atât la nivel local cât și pentru mare parte dintre statele ...
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
BMW, de la „testul” i3 la poziția de lider al mărcilor premium în domeniul mașinilor electrice
Debutul pe piață al modelului electric BMW i3 a fost unul dificil, însă acum marca și-a depășit clar rivalii din segmentul ...
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni ...