HiSky va opera zboruri pentru Air Oradea, compania aeriană lansată acum doi ani de autoritățile din Bihor

Primăria Oradea a anunţat, vineri, că Air Oradea, compania aeriană locală înfiinţată în octombrie 2021 de către municipalitate şi Consiliul Judeţean Bihor, a finalizat etapa de evaluare a ofertei depuse în cadrul procedurii de selectare a unui partener pentru operarea zborurilor de pe aeroportul din Oradea.
AGERPRES - vin, 15 dec. 2023, 18:46
HiSky va opera zboruri pentru Air Oradea, compania aeriană lansată acum doi ani de autoritățile din Bihor

Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor au inițiat în octombrie procedura de selecție a unui partener privat pentru operarea unor zboruri interne și internaționale de pe Aeroportul Internațional Oradea.

HiSky Europe SRL a obţinut punctajul maxim în baza criteriilor de selecţie, fiind și singura companie care a depus o ofertă.

Compania propune următorul program de zboruri: 5 zboruri pe săptămână între Oradea şi Bucureşti (şi retur); 3 zboruri săptămânale între Oradea şi Londra (şi retur) şi organizarea de curse charter către trei destinaţii de vacanţă: Hurgada (Egipt), Antalya (Turcia) şi Monastir (Tunisia).

Cerinţa minimă prevăzută în cadrul procedurii de selecţie a fost ca ofertantul să deţină cel puţin 5 aeronave. Sursa menţionează că HiSky deţine o flotă de 8 aeronave de tip JET, cu configuraţii variate: 4 aeronave cu 180 de locuri, 1 aeronavă cu 144 de locuri, 2 aeronave cu 220 de locuri şi 1 aeronavă cu 275 de locuri (aeronava cu care operează zboruri către SUA).

Ofertantul îndeplineşte şi criteriile de calificare referitoare la experienţă. Numărul pasagerilor transportaţi în ultimii trei ani este de 1,8 milioane (cerinţă minimă – 1 milion de pasageri), operatorul este conectat la un hub (hub-ul de operare este Bucureşti), operează zboruri de linie cu destinaţiile Bucureşti şi Londra şi dispune de personal însoţitor de zbor care vorbeşte limba română (93 de angajaţi vorbitori de limba română).

Contribuţia solicitată de ofertant de la Air Oradea (total per 5 ani) este de 750.000 euro (maxim disponibil 3 milioane de euro).

Compania Air Oradea a solicitat informaţii tehnico-financiare de la HiSky Europe SRL, inclusiv detalii referitoare la venituri, costuri etc. Aceste date vor fi analizate şi utilizate de către firma de consultanţă PwC pentru elaborarea unui plan de afaceri detaliat.

Se estimează că planul de afaceri va fi finalizat în luna ianuarie a anului viitor. Ulterior, vor începe negocierile pentru încheierea contractului de asociere, având ca scop începerea operaţiunilor HiSky la sfârşitul primăverii 2024.

„Obiectivul principal al planului de afaceri este de a demonstra că finanţarea publică acordată (750.000 euro) nu reprezintă un ajutor de stat şi că activitatea propusă va fi sustenabilă pe o perioadă de cel puţin 5 ani, conform cerinţelor stabilite de Air Oradea pentru planul de afaceri”, se arată în comunicat.

Compania Air Oradea a fost înfiinţată în octombrie 2021 de către Municipiul Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor, cu scopul de a dezvolta, în condiţii concurenţiale de piaţă, activitatea economică de operare zboruri aeriene de pe Aeroportul Internaţional Oradea, societatea având ca obiect principal de activitate CAEN 5110 – Transporturi aeriene de pasager.

Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor au lansat, în 27 octombrie, procedura de selecţie a unui partener privat pentru operarea unor zboruri interne şi internaţionale de pe Aeroportul Internaţional Oradea şi negocierea clauzelor Contractului de asociere în participaţiune dintre societatea Air Oradea S.A. şi operatorul economic. Ofertele au putut fi depuse până în 29 noiembrie.

Decizia Air Oradea de a iniţia o asociere cu un operator aerian este justificată din perspectiva creşterii ritmului de dezvoltare economică locală a oraşului Oradea şi judeţului Bihor în ultimii ani, constatându-se astfel necesitatea asigurării accesibilităţii aeriene către Bucureşti şi alte oraşe europene.

Te-ar mai putea interesa și
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat au crescut cu aproape 22%, în martie 2024
Arieratele bugetului general consolidat crescut cu 21,8%, în martie 2024, comparativ cu luna precedentă, la 389,9 milioane de lei, de la 320,1 milioane de lei în februarie, conform datelor......
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este prematur să ne pronunţăm despre anulări sau neanulări
Roşeanu, despre cele 62 de trenuri contractate de la producătorul polonez PESA: Suntem în aşteptarea motivaţiei Curţii;este ...
Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) aşteaptă motivarea Curţii de Apel în privinţa admiterii contestaţiei depuse ...
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata șomajului în România a ajuns până la 3,14%, la sfârșitul lunii martie
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional a fost de 3,14%, la sfârşitul lunii martie 2024, în creştere de la 3,06% ...
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în ...