1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

News

Hodorkovski ar putea deveni un nou Soljeniţîn - analist german

Mihail Hodorkovski, graţiat de Vladimir Putin după zece ani de detenţie, nu va face politică, ci ar putea urma calea disidentului sovietic Aleksandr Soljeniţîn, a declarat analistul german specializat în Rusia, Alexander Rahr, relatează AFP.

21 dec, 2013 | Mediafax

Rahr, un membru al Clubului Valdai apropiat Kremlinului, care reuneşte foşti lideri, jurnalişti şi experţi străini şi ruşi din Rusia, a fost implicat în transferul în Germania al lui Hodorkovski.

"Nu cred că va face politică, şi aş putea chiar să exclud acest lucru", a declarat Rahr într-un interviu pentru RTVi, difuzat vineri seara.

"Voi exagera poate un pic, dar ar putea lua calea lui Soljeniţîn", a apreciat el.

Analistul a amintit că autorul Arhipelagului Gulag a fost constrâns la exil şi a ajuns în Germania în 1974, înainte de a merge în Elveţia şi apoi în Statele Unite.

El ar putea "scrie cărţi, ar putea susţine discursuri, ar putea să se gândească la viitor şi, evident, la Rusia", a adăugat el.

"El evaluează foarte sobru situaţia din Rusia, în lume. Se interesează mult de acest lucru. Am fost foarte mirat să văd cum, în pofida faptului că a fost rupt de informaţii timp de zece ani, el înţelege ce face lumea să respire", a subliniat el.

Rahr a oferit şi câteva detalii despre circumstanţele eliberării lui Hodorkovski, subliniind rolul "diplomaţiei secrete a Germaniei".

"El a fost trezit la ora 02.00 dimineaţa de directorul închisorii", care l-a întrebat dacă acceptă să plece în străinătate, a povestit el.

Acceptând, el a fost dus în oraş. De acolo, "un elicopter l-a dus la Sankt-Petersburg", de unde a luat un avion privat către Germania, a continuat el.

"El a fost întâmpinat de Hans-Dietrich Genscher (fost ministru german de Externe), care l-a felicitat pentru eliberare şi l-a dus cu maşina la hotelul Adlon", a povestit el.

"El este foarte bucuros că a fost eliberat după zece ani. Este viu, are moralul bun, vrea să se exprime şi să ia decizii Îîn legătură cu rolul pe care îl va juca în Europa, într-un fel sau altul", potrivit lui Rahr.

Prima fotografie a lui Hodorkovski după eliberare îl arată pe acesta cu Genscher pe aeroportul din Belin. În plan îndepărtat poate fi văzut Rahr.

Contactat de AFP, acesta din urmă a declarat că rolul său s-a rezumat la cel de "traducător pentru Genscher".

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO