Hodorkovski ar putea deveni un nou Soljeniţîn – analist german

Mihail Hodorkovski, graţiat de Vladimir Putin după zece ani de detenţie, nu va face politică, ci ar putea urma calea disidentului sovietic Aleksandr Soljeniţîn, a declarat analistul german specializat în Rusia, Alexander Rahr, relatează AFP.
Economica.net - sâm, 21 dec. 2013, 13:03
Hodorkovski ar putea deveni un nou Soljeniţîn - analist german

Rahr, un membru al Clubului Valdai apropiat Kremlinului, care reuneşte foşti lideri, jurnalişti şi experţi străini şi ruşi din Rusia, a fost implicat în transferul în Germania al lui Hodorkovski.

„Nu cred că va face politică, şi aş putea chiar să exclud acest lucru”, a declarat Rahr într-un interviu pentru RTVi, difuzat vineri seara.

„Voi exagera poate un pic, dar ar putea lua calea lui Soljeniţîn”, a apreciat el.

Analistul a amintit că autorul Arhipelagului Gulag a fost constrâns la exil şi a ajuns în Germania în 1974, înainte de a merge în Elveţia şi apoi în Statele Unite.

El ar putea „scrie cărţi, ar putea susţine discursuri, ar putea să se gândească la viitor şi, evident, la Rusia”, a adăugat el.

„El evaluează foarte sobru situaţia din Rusia, în lume. Se interesează mult de acest lucru. Am fost foarte mirat să văd cum, în pofida faptului că a fost rupt de informaţii timp de zece ani, el înţelege ce face lumea să respire”, a subliniat el.

Rahr a oferit şi câteva detalii despre circumstanţele eliberării lui Hodorkovski, subliniind rolul „diplomaţiei secrete a Germaniei”.

„El a fost trezit la ora 02.00 dimineaţa de directorul închisorii”, care l-a întrebat dacă acceptă să plece în străinătate, a povestit el.

Acceptând, el a fost dus în oraş. De acolo, „un elicopter l-a dus la Sankt-Petersburg”, de unde a luat un avion privat către Germania, a continuat el.

„El a fost întâmpinat de Hans-Dietrich Genscher (fost ministru german de Externe), care l-a felicitat pentru eliberare şi l-a dus cu maşina la hotelul Adlon”, a povestit el.

„El este foarte bucuros că a fost eliberat după zece ani. Este viu, are moralul bun, vrea să se exprime şi să ia decizii Îîn legătură cu rolul pe care îl va juca în Europa, într-un fel sau altul”, potrivit lui Rahr.

Prima fotografie a lui Hodorkovski după eliberare îl arată pe acesta cu Genscher pe aeroportul din Belin. În plan îndepărtat poate fi văzut Rahr.

Contactat de AFP, acesta din urmă a declarat că rolul său s-a rezumat la cel de „traducător pentru Genscher”.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...