Hollande: Achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale de către BCE va stimula creşterea economiei

O decizie a Băncii Central Europene de a începe achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale ar putea ajuta economia europeană, alături de declinul preţului la ţiţei şi deprecierea euro, a afirmat preşedintele Franţei, Francois Hollande, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 19 ian. 2015, 15:16
Hollande: Achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale de către BCE va stimula creşterea economiei

Referindu-se la factorii care ar putea ajuta economia Europei şi ar putea sprijini creşterea Franţei de 1% în acest an, estimată de Guvern, Francois Hollande a afirmat în discursul de Anul Nou: ‘Şi cel mai recent, BCE ar putea anunţa joi decizia de a achiziţiona obligaţiuni guvernamentale, ceea ce va adăuga lichidităţi suficiente economiei europene şi ar putea stimula expansiunea’.

Şi preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a afirmat săptămâna trecută că o politică monetară expansivă este necesară pentru a se ajunge la o stabilitate a preţurilor în zona euro, iar Consiliul guvernatorilor BCE este determinat să ia măsuri pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna decembrie 2014, ca urmare a reducerii preţurilor la energie, ajungând la minus 0,2%, de la nivelul de 0,3% înregistrat în luna noiembrie. Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie.

Sarcina BCE este să asigure stabilitatea preţurilor în zona euro, definită ca o rată anuală a inflaţiei de sub 2%. Pentru a îndeplini acest obiectiv, BCE ‘trebuie să menţină rata scăzută a dobânzii şi să adopte o politică monetară expansivă, care să sprijine creşterea economiei zonei euro’, a afirmat Mario Draghi.

Analiştii susţin că experţii Băncii Central Europene au elaborat mai multe scenarii privind achiziţionarea de obligaţiuni suverane în valoare de până la 500 de miliarde de euro.

Sunt analizate diverse scenarii de relaxare cantitativă, inclusiv achiziţionarea în exclusivitate de obligaţiuni cu ratingul ‘AAA’ sau achiziţionarea de obligaţiuni cu un rating de până la ‘BBB minus’. Scenariile prezentate s-au concentrat pe achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale şi, de asemenea, au fost luate în considerare şi programe mai mici de 500 de miliarde de euro.

Un program de achiziţii de active în valoare de 500 de miliarde de euro ar duce BCE la jumătate din obiectivul său de a-şi extinde bilanţul, de la 2.200 de miliarde de euro, în prezent, până la 3.000 de miliarde de euro, şi a evita o spirală deflaţionistă în zona euro.

BCE a demarat pregătirile tehnice pentru a putea începe să cumpere obligaţiuni guvernamentale. O decizie în acest sens ar putea fi anunţată la următoarea reuniune a Consiliului guvernatorilor BCE din data de 22 ianuarie.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...