Hollande evocă lovituri împotriva Siriei până miercuri

Refuzul Marii Britanii de a interveni în Siria nu schimbă cu nimic poziţia Franţei. Parisul vrea o acţiune "proporţionată şi fermă" împotriva Damascului. O spune preşedintele François Hollande într-un interviu pentru Le Monde. Între timp, Washingtonul ar putea lansa singur un atac asupra Siriei, ipoteză avansată de un oficial de la Casa Albă.
Economica.net - vin, 30 aug. 2013, 11:31
Hollande evocă lovituri împotriva Siriei până miercuri

Sunt luate în calcul mai multe variante pentru o intervenţie în Siria, între care şi cea ca SUA să acţioneze singure. Mai ales că axa Washington-Londra-Paris a primit o lovitură grea joi seară, când Parlamentul britanic a refuzat să dea undă verde unei intervenţii militare a Regatului Unit în Siria, relateaza RFI Romania

Barack Obama îşi rezervă acum dreptul de a acţiona unilateral împotriva regimului sirian, cu scopul de a-l pedepsi pentru că a folosit arme chimice pe 21 august, fără să aştepte ONU sau aliaţi ca Marea Britanie, sugerează Casa Albă.

Preşedintele american, care a vorbit despre o „lovitură de avertisment” necesară împotriva regimului Assad va da prioritate intereselor Statelor Unite când va decide reacţia ţării sale, precizează un adjunct al purtătorului de cuvânt al Casei Albe.

Washingtonul caută în continuare „o coaliţie internaţională”, pentru a răspunde presupusului atac cu arme chimice din Siria, în ciuda votului de joi din Parlamentul britanic, afirmă şeful Pentagonului, Chuck Hagel. El precizează că Statele Unite respectă votul din Camera Comunelor.

Reacţia Franţei în dosarul sirian

Refuzul Marii Britanii de a interveni în Siria nu schimbă însă cu nimic poziţia Franţei, care vrea o acţiune „proporţionată şi fermă” împotriva Damascului. O spune preşedintele François Hollande într-un interviu pentru Le Monde. Şeful statului nu exclude o intervenţie militară până miercuri, când Parlamentul francez se reuneşte pentru o dezbatere pe tema crizei siriene.

Poziţia Rusiei

De partea sa, aliata Siriei, Rusia se opune oricărei rezoluţii a Consiliului de Securitate care ar permite folosirea forţei împotriva Siriei, anunţă un ministru adjunct de Externe de la Moscova.

Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului au participat ieri la o şedinţă scurtă, la solicitarea Rusiei, fără să ajungă însă la un numitor comun.

Ce au descoperit inspectorii ONU în Siria?

Inspectorii ONU au colectat o „cantitate” de elemente privind presupusul atac chimic din 21 august din Siria. Experţii organizaţiei îi vor prezenta secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, un „raport verbal”, când se vor întoarce din misiune.

Eşantioanele colectate în Siria vor fi trimise unor laboratoare din Europa pentru analiză. Asta e procedura prevăzută în Convenţia privind interzicerea armelor chimice.

Aceste analize ar putea să dureze săptămâni, sugerează un purtător de cuvânt al ONU.

Te-ar mai putea interesa și
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful diplomaţiei italiene, Antonio Tajani, în deschiderea reuniunii miniştrilor......
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți de sistem
Ce ar trebui să facă restaurantele pentru a putea recicla ambalajele cu garanție. Jucătorii HoReCa sunt nemulțumiți ...
Restaurantele și hotelurile își vor putea stabili singure un calendar prestabilit în care ambalajele cu garanția de ...
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky a primit licență de operare în Canada și ar putea lansa zboruri directe spre Montreal și Toronto
HiSky, a obținut licența de operator aerian străin, oferită de Agenția Canadiană de Transport, care îi oferă permisiunea ...
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
Zinchuk, BERD: În ultimii 30 de ani, BERD a oferit peste un miliard de euro pentru investiţii în România
România a utilizat fonduri din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de peste un miliiard ...