Hollande şi Obama:Bashar al-Assad este”responsabil” de masacrul chimic

François Hollande şi Barack Obama au îndemnat vineri comunitatea internaţională să transmită un "mesaj puternic" regimului lui Bashar al-Assad, pe care îl consideră "responsabil" de masacrul chimic de la 21 august.
Economica.net - sâm, 31 aug. 2013, 09:29
Hollande şi Obama:Bashar al-Assad este

 François Hollande şi Barack Obama au îndemnat vineri comunitatea internaţională să transmită un „mesaj puternic” regimului lui Bashar al-Assad, pe care îl consideră „responsabil” de masacrul chimic de la 21 august, a anunţat Palatul Elysée într-un comunicat, relatează AFP citat de Mediafax.

„Cei doi şefi de stat au convenit că membrii comunităţii internaţionale nu pot tolera folosirea armelor chimice, că ei trebuie să considere responsabil regimul sirian şi să transmită un mesaj puternic de denunţare a acestei utilizări” a armamentului chimic, a anunţat preşedinţia franceză într-un comunicat, după câteva ore de la o conversaţie telefonică între cei doi lideri.

Ei „au discutat astăzi (vineri) despre folosirea armelor chimice pe 21 august de către regimul lui Bashar al-Assad”, a anunţat preşedinţia franceză, o formulare care sugerează că responsabilitatea regimului nu le mai provoacă vreun dubiu.

„Aliaţi apropiaţi şi prieteni”, se subliniază în comunicat, preşedinţa subliniind că „Franţa şi Statele Unite vor continua să se consulte pe tema Siriei şi tuturor celorlalte probleme care pun joc securitatea internaţională”.

În urma acestei conversaţii telefonice, care a început spre ora locală 18.15 (19.15, ora României) şi care s-a prelungit trei sferturi de oră, cei doi preşedinţi au ajuns la concluzia că „împărtăşesc aceeaşi certitudine cu privire la natura atacului chimic şi responsabilitatea neîndoielnică a regimului” Bashar al-Assad, a declarat o sursă din anturajul şefului statului francez pentru AFP.

François Hollande, care a „evocat hotărârea Franţei de a reacţiona şi a nu lăsa aceste crime nepedepsite”, a „simţit aceeaşi hotărâre de partea lui Obama”, a adăugat această sursă.

Cei doi preşedinţi au discutat anterior la telefon pe 25 august despre „răspunsuri” faţă de atacul chimic comis cu patru zile înainte, la periferia Damascului, soldat cu 1.429 de morţi, inclusiv 426 de copii, potrivit Guvernului american.

Pe de altă parte, Siria se aşteaptă la un atac „în orice moment”, afirmă un oficial sirian

„Ne aşteptăm la o agresiune în orice moment şi suntem pregătiţi să ripostăm tot în orice moment”, a subliniat acest oficial citat de AFP, după ce experţi ONU însărcinaţi să ancheteze acuzaţii cu privire la atacuri chimice au părărsit Siria sâmbătă dimineaţa.

„Ne vom apăra poporul şi patria cu toate capacităţile”, a adăugat el, afirmând că „această agresiune (occidentală) nejustificată nu (va avea loc) fără o ripostă”.

„Opinia publică este împotriva” Statelor Unite şi ţărilor occidentale care vor să efectueze un atac militar împotriva Siriei, a continuat el.

Susţinătorii atacului străin apără „o cauză rea, care nu are nimic a face nici cu morala şi nci cu dreptul internaţional. Este vorba despre o agresiune internaţională nejustificată”, a continuat sursa citată.

Statele Unite şi Franţa se pregătesc pentru un atac limitat împotriva regimului sirian, acuzat că a ucis peste 400 de copii şi peste 1.000 de adulţi cu gaze toxice.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful STB. Metrorex anunță că se va circula normal
UPDATED Zvonuri că va fi grevă și la metrou mâine. Liderul sindical de la STB ar fi și sindicalist Metrorex, spune șeful ...
Directorul general al STB, Adrian Criț, a declarat că Vasile Petrariu, liderul sindicatului majoritar de la STB, ar fi ...
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Peste 14.000 de noi infectări în ultimele 24 de ore. 22 de decese
Un număr de 14.088 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore şi au ...
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Incidența Covid-19 a ajuns la 9,50 la mie în București
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile este, duminică, în Bucureşti de 9,50 cazuri la mia de locuitori, conform ...