Homor: Lucrările la autostrada Sibiu-Piteşti vor începe în 2018. Nu există motive să se creadă că proiectul poate fi oprit

Secţiunile 1 (Sibiu - Boiţa) şi 5 (Curtea de Argeş - Piteşti) vor fi scoase la licitaţie până la sfârşitul acestui an în vederea realizării proiectului tehnic şi obţinerii autorizaţiei de construire, iar lucrările la autostrada Sibiu - Piteşti vor începe efectiv în prima jumătate a anului 2018, a anunţat, marţi, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Cătălin Homor, într-o conferinţă de presă.
Economica.net - mar, 22 nov. 2016, 14:56
Homor: Lucrările la autostrada Sibiu-Piteşti vor începe în 2018. Nu există motive să se creadă că proiectul poate fi oprit

‘Avem cinci sectoare, fiecare într-o anumită fază a evoluţiei. Ne-am propus ca până la sfârşitul acestui an să trecem la următoarea etapă pe secţiunile 1 şi 5, pentru că sunt mai avansate, şi să scoatem la licitaţie realizarea proiectului tehnic şi, bineînţeles, obţinerea autorizaţiei de construire. Suntem la un an şi jumătate de când s-a lansat acest contract pentru revizuirea acestui studiu de fezabilitate (pentru autostrada Sibiu – Piteşti – n.r.) Am văzut că s-au terminat studiile geo pentru tronsoanele de la capăt. Rămân cele trei tronsoane de la mijloc, care sunt mult mai grele’, a spus Homor.

Potrivit programului CNAIR, în luna februarie se estimează să fie scoasă la licitaţie realizarea proiectului tehnic pentru secţiunea 4 (Văleni – Curtea de Argeş).

‘Conform programului nostru, studiul geotehnic (pentru secţiunea 4 – n.r.) va fi finalizat în luna decembrie, iar în luna ianuarie va fi şi partea tehnică şi anume partea de proiectare. Ulterior, estimăm ca în luna februarie să fie scoasă la licitaţie realizarea proiectului tehnic şi pentru secţiunea 4. Secţiunile 2 (Boiţa – Racoviţă – n.r.) şi 3 (Racoviţă – Văleni – n.r.) sunt secţiunile cele mai dificile. Ţinând cont de complexitate, estimăm ca în vară, la începutul verii (2017 – n.r.) să avem şi aceste sectoare gata’, a detaliat directorul CNAIR.

Cătălin Homor a adăugat că lucrările efective la autostradă vor începe în prima jumătate a anului 2018, astfel încât de la finele lui 2021 să se poată circula pe Sibiu – Piteşti.

‘Programul nostru este destul de detaliat. În 2017, conform programului nostru, se va realiza proiectul tehnic, urmând ca în semestrul I 2018 pe secţiunea 1 şi 5 să începem (lucrările – n.r.). Deci, până la sfârşitul anului 2017, vom avea integral partea tehnică, inclusiv proiectul tehnic, şi în semestrul I al anului 2018 să înceapă lucrările pe secţiunile 1 şi 5 şi gradual pe fiecare, astfel încât tot sectorul în 2021 să fie gata. Pentru secţiunile 2, 3 şi 4 primele lucrări estimate a începe sunt în semestrul I 2018, iar ultimul tronson care va începe în lucru va fi în semestrul I 2019. Etapele de proiectare care până acum era în contractele constructorilor vor fi consumate până în momentul în care va începe şantierul. Se va face licitaţie pentru proiectul tehnic pentru fiecare secţiune. Practic, vor fi cinci contracte de execuţie’, a explicat el.

Conform lui Homor, constructorul va trebui să execute un proiect tehnic elaborat de CNAIR, pentru că, din punctul său de vedere, este o greşeală ‘să dăm această etapă unui constructor, pentru că ei (constructorii – n.r.) se ghidează după alte valori, pe când noi, Compania, vrem să avem un proiect tehnic de calitate, care să fie executat ad literam’.

Şeful CNAIR a explicat stadiul în care a găsit proiectul autostrăzii.

‘În momentul în care am preluat frâiele acestei companii, am găsit un proiect în moarte clinică, pentru care marea majoritate a lumii cu care am interacţionat îmi propunea rezilierea acestui contract pentru că nu dă roade, nu funcţionează, nu merge, nu există progres, nu există livrabile. Am evaluat toate variantele posibile, inclusiv aceasta a rezilierii. Din punctul meu de vedere, o reziliere a acestui contract ar fi însemnat foarte mult timp pierdut. După acest timp pierdut, riscul de a fi în aceeaşi situaţie era unul real, ţinând cont că în baza unei proceduri de achiziţie publică câştigătorul, cu toate că vine cu o expertiză excepţională, poate claca pe un proiect major. Şi, atunci, decizia pe care am luat-o a fost să nu reziliem acest contact, cu o singură condiţie: nivelul de verificare din partea companiei şi nivelul de seriozitate pe care l-a prezentat până la momentul respectiv trebuia să fie unul net superior, ceea ce s-a şi întâmplat’, a precizat oficialul CNAIR.

În plus, el a adăugat că, în cadrul Companiei a fost înfiinţată o unitate de implementare, care a monitorizat foarte atent acest proiect. De asemenea, a fost angrenat în această echipă consultantul european Jaspers.

‘Avem un traseu aprobat – şi nu numai aprobat la nivelul Companiei, la propunerea proiectantului – ci este un traseu aprobat în colaborare cu acest consultant european, care ne-a transmis faptul că toate documentele şi toate studiile sunt făcute la un nivel de calitate superioară şi a confirmat acest traseu. Ceea ce s-a întâmplat ieri au fost confirmate şi aprobate secţiunile 2 şi 3 şi astăzi putem discuta de un traseu de la Sibiu la Piteşti aprobat. Avem un studiu de fezabilitate bun, avem un proiectant de specialitate bun, avem bani în buget, este o chestiune de timp până acest proiect devine concret. Aşa cum ne-am angajat la începutul anului, estimăm ca la sfârşitul anului 2021 acest proiect să fie finalizat în totalitate’, a dat asigurări Cătălin Homor.

Potrivit acestuia, proiectantul a fost desemnat prin licitaţie deschisă, iar valoarea totală a studiului de fezabilitate este de aproximativ 29 de milioane de lei.

În altă ordine de idei, oficialul CNAIR a subliniat că pentru traseul autostrăzii au existat şapte variante, iar aspectul economic nu a fost singura chestiune de care s-a ţinut cont în alegerea acestuia.

‘În evaluarea tuturor variantelor, pentru că au fost şapte, nu s-a ţinut cont doar de partea economică. Este o analiză destul de complexă, în primul rând multicriterială, impactul social al zonei, partea de mediu este iar un element care a cântărit destul de mult, partea financiară, partea economică de asemenea, s-au făcut foarte multe studii. Există acei indicatori – rata internă de rentabilitate, analiza cost beneficiu… – din toate aceste analize a rezultat varianta pe care o avem astăzi aprobată’, a explicat el.

La final directorul general al CNAIR a dat asigurări că proiectul autostrăzii Sibiu – Piteşti nu va mai avea niciun obstacol în calea realizării sale.

‘Legat de Sibiu – Piteşti, este o certitudine că acest proiect nu va mai avea nicio frână până la finalizarea integrală a lucrărilor. Elementul care dă această certitudine este Master Planul General de Transport, care este un document strategic, este catalogat acest proiect ca o prioritate zero, există finanţare, există capacitate de implementare, nu există niciun motiv ca cineva să mai creadă că acest proiect mai poate fi oprit’, a spus Cătălin Homor.

Conform Master Planului General de Transport, valoarea autostrăzii Sibiu – Piteşti este estimată la 1,6 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Misavan va inaugura în februarie depozitul logistic din Parcul Industrial Miroslav din județul Iași
Producătorul și distribuitorul ieșean de produse profesionale de curățenie și dezinfecție Misavan a anunțat miercuri ...
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței de plafonare și compensare a facturilor la gaze și energie electrică. Vorbesc despre “grup infracțional organizat”
Sindicaliștii de la “Cartel Alfa” au făcut plângere penală la DNA împotriva Guvernului în chestiunea ordonanței ...
Confederația sindicală “Cartel Alfa” a sesizat DNA În legătură cu adoptarea, de către Guvern, a ordonanței de ...
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Statul și-a asumat să vândă cel puțin 20% din CE Oltenia până în 2026
Guvernul și-a asumat, în fața Comisiei Europene, să vândă cel puțin 20% din acțiunile deținute de statul român ...