Hong Kong: Poliţia trage focuri în aer după o revoltă – mass-media

Poliţişti din Hong Kong dotaţi cu bastoane de cauciuc au tras focuri de avertisment în primele ore ale dimineţii de marţi după o revoltă provocată de tentativa poliţiei de a-i împrăştia pe vânzătorii ambulanţi cu ocazia Anului Nou chinezesc, transmite AFP.
Economica.net - mar, 09 feb. 2016, 05:06
Hong Kong: Poliţia trage focuri în aer după o revoltă - mass-media

Imagini prezentate la televiziune au arătat un ofiţer în timp ce îşi îndrepta arma în direcţia protestatarilor care aruncau cu cărămizi, sticle şi paleţi din lemn asupra poliţiştilor din fosta colonie britanică.

Incidentele care au avut loc la Mongkok, cartier foarte populat situat în partea continentală a Hong Kongului, sunt cele mai grave de la manifestaţiile prodemocraţie din toamna lui 2014.

Potrivit mai multor media, poliţia a tras cel puţin două focuri de avertisment în aer.

Tulburările au izbucnit atunci când autorităţile au încercat să îi disperseze pe vânzătorii ambulanţi.

Manifestanţii, printre care membri ai mişcării numite ‘localiste’ care militează împotriva influenţei Beijingului la Hong Kong, au încercat să ia apărarea vânzătorilor, susţinând că aceştia participă la atmosfera festivă.

Unii ‘localişti’ se pronunţă chiar în favoarea independenţei Hong Kongului.

‘La primele ore, a avut loc o revoltă la Mongkok. Unii dintre protestatari au atacat poliţiştii şi mass-media’, a declarat presei şeful guvernului din Hong Kong, Leung Chun-yin.

‘Au provocat incendii, au aruncat cu pietre şi alte obiecte în direcţia poliţiştilor, inclusiv asupra celor care erau deja răniţi şi căzuseră la pământ’, a adăugat el, condamnând ‘cu fermitate asemenea acte de violenţă’.

În imaginile prezentate la televiziune s-au putut vedea indivizi care au scos pietre din pavaj, s-au bruscat cu poliţiştii dotaţi cu scuturi improvizate ori au dat foc gunoaielor în mijlocul străzii.

Poliţia a explicat că a acţionat atunci când mulţimea a refuzat să asculte apelurile sale şi să se împrăştie.

‘Cu scopul de a asigura securitatea şi ordinea publică, poliţia a luat măsuri ferme, inclusiv folosirea bastoanelor de cauciuc şi a gazelor cu piper, pentru a pune capăt violenţelor ilegale’, a declarat aceasta într-un comunicat, fără să menţioneze focurile de avertisment.

Trei persoane au fost arestate, în timp ce trei poliţişti au fost răniţi şi internaţi în spital, a adăugat textul.

Ulterior, postul de radio RTHK a anunţat că zeci de persoane au fost reţinute, potrivit AFP.

Te-ar mai putea interesa și
Balanţa comerţului internaţional cu servicii a României a fost excedentară în 2022. Excerdentul cu ţările din afara UE a crescut cu 45% – analiză Alpha Bank
Balanţa comerţului internaţional cu servicii a României a fost excedentară în 2022. Excerdentul cu ţările din afara ...
Comerţul internaţional cu servicii al României s-a diversificat în 2022, excedentul realizat cu ţările din afara Uniunii Europene a crescut la 45% din total, de la 33% în 2021, apropiindu-se......
Profit cu peste 56% mai mare pentru Selgros în 2022. Vânzările retailerului au depășit pragul de 4 miliarde de euro
Profit cu peste 56% mai mare pentru Selgros în 2022. Vânzările retailerului au depășit pragul de 4 miliarde de euro
Selgros, al doilea retailer cash&carry de pe plan local după cifra de afaceri, a sărit anul trecut de pragul de 4 miliarde ...
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
A treia generație a cunoscutului SUV Volkswagen Touareg trece printr-un proces de modernizare menit să îl păstreze în ...
Primul credit persoane fizice, fără avans şi fără comisioane, pentru achiziţia panourilor fotovoltaice
Primul credit persoane fizice, fără avans şi fără comisioane, pentru achiziţia panourilor fotovoltaice
ProCredit Bank lansează creditul ProGreen pentru panouri fotovoltaice dedicat persoanelor fizice, fără avans și fără ...