Hossu: Studiul privind salariul minim ar trebui să fie realizat de experţi independenţi

Studiul de impact privind evoluţia salariului minim ar trebui să fie realizat de către o comisie constituită din experţi independenţi, recomandă preşedintele Confederaţiei 'Cartel ALFA', Bogdan Hossu, Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).
Economica.net - mar, 23 aug. 2016, 06:58
Hossu: Studiul privind salariul minim ar trebui să fie realizat de experţi independenţi

‘Atrag atenţia că o lucrare serioasă trebuie să fie făcută cu experţi independenţi şi recomand să se ia, în primul rând, de la Institutul Ministerului Muncii care este instituţie specializată, precum şi de la Academia Română, de la Institutul de Economie Naţională sau de la Institutul de Cercetare a Calităţii Pieţei, ori de la Universitate. Adică persoane care să nu fie marcate uşor de o anumită apartenenţă’, a declarat, pentru AGERPRES, Bogdan Hossu.

Acesta a adăugat că timpul pe care comisia de experţi îl are la dispoziţie pentru a veni cu o propunere de mecanism de ajustare a salariului minim este scurt, până în a doua jumătate a lunii octombrie.

La rândul său, Steluţa Enache, director economic al Blocului Naţional Sindical (BNS), a precizat că în cursul zilei de marţi Ministerul Muncii ar trebui să transmită partenerilor sociali propuneri de experţi şi CV-urile acestora.

‘A fost o întâlnire a grupului de lucru (în data de 11 august – n.r.) şi s-a decis să se realizeze un studiu de impact cu privire la evoluţia salariului minim şi a impactului pe care îl are pentru salariaţi, angajatori şi pentru cadrul macro-economic. Urmează ca în cursul zilei de marţi să primim din partea Ministerului Muncii propuneri de experţi care să participe la un astfel de studiu, urmând ca ulterior, în funcţie de ceea ce se va lucra pe acest studiu, care trebuie semnat până la sfârşitul lunii octombrie, să se ia o decizie referitor la un posibil mecanism de ajustare progresivă a salariului minim’, a declarat, pentru AGERPRES, directorul economic al BNS.

Steluţa Enache a menţionat că în discuţiile purtate la Ministerul Muncii nu au fost avansate sume în ce priveşte valoarea salariului minim.

‘Oficial, la ultima discuţie avută nu s-a avansat niciun fel de sumă. Este adevărat că sindicatele au cerut să se discute separat ajustarea anului 2017, urmând ca sub aceasta ajustare să luam în calcul un mecanism care sa fie aplicat pentru viitor, adică din 2018 încolo. Dar nu s-a avansat niciun fel de suma nici din partea sindicatelor, nici din partea patronatelor şi nici din partea Guvernului. Nimeni nu a adus în discuţie un nivel anume pentru 2017’, a mai spus reprezentantul BNS în grupul de lucru.

În opinia preşedintelui Confederaţiei ‘Cartel ALFA’, Bogdan Hossu, salariul minim brut garantat în plata ar trebui să crească, de la 1 ianuarie 2017, la nivelul de 1.450 de lei.

‘Eu sunt de acord ca salariul minim trebuie să ajungă undeva la 2.100 de lei brut, dar a face acest lucru într-un singur pas este nerealist. Avem nevoie de o perioadă, de patru ani probabil, pentru a ajunge la un asemenea tip de salariu. Asta înseamnă o creştere anuală cu aproximativ 200 de lei. La 1 ianuarie 2017 ar trebui să avem 1.450 de lei salariu brut minim garantat în plată’, a explicat Hossu.

Potrivit deciziei asumate, în data de 11 august, de către membrii grupului de lucru constituit, la nivelul MMFPSPV, în vederea stabilirii unui mecanism de ajustare a salariului minim, urmează să fie realizat, de către o comisie compusă din maximum zece experţi, un studiu independent (atât perspectiva angajaţilor, angajatorilor, cât şi cea a cadrului macroeconomic) cu privire la salariul minim. În discuţia grupului de lucru a fost avansată şi propunerea selectării unei companii care să realizeze această analiză.

Te-ar mai putea interesa și
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice (ANAP) documentația pentru contractul de construire al......
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare ...