Hotărârea CSAT pe CFR Marfă, publicată de Preşedinţie: Privatizarea, responsabilitatea Guvernului

Preşedinţia a publicat miercuri hotărârea CSAT din 5 februarie privind avizarea privatizării CFR Marfă, în document afirmându-se că "modalitatea concretă şi procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi a Guvernului României".
Economica.net - mie, 31 iul. 2013, 12:16
Hotărârea CSAT pe CFR Marfă, publicată de Preşedinţie: Privatizarea, responsabilitatea Guvernului

Potrivit hotărârii publicate pe site-ul Preşedinţiei, la secţiunea CSAT – hotărâri emise de Consiliu, CSAT avizează proiectul de HG pentru aprobarea strategiei de privatizare a CFR Marfă şi a mandatului Ministerului Transporturilor pentru implementarea acesteia.

În articolul 2 al hotărârii se arată că „modalitatea concretă şi procedura de privatizare se află în responsabilitatea Ministerului Transporturilor şi a Guvernului României”.

Hotărârea CSAT mai cuprinde şi solicitarea către Ministerul Transporturilor de a include în contractul de privatizare clauze potrivit cărora cumpărătorul se obligă, sub sancţiunea rezoluţiunii contractului şi plata unor daune interese, să menţină obiectul de activitate al CFR Marfă şi să întreprindă toate măsurile necesare pentru îndeplinirea de către companie, pe toată durata sa de existenţă, a obligaţiilor de natură strategică ce îi revin potrivit legislaţiei în vigoare, protocoalelor şi acordurilor naţionale şi internaţionale.

Aceste obligaţii menţionate în hotărâre sunt nevoile de apărare a ţării, transportul trupelor şi materialelor militare, neîntrerupt pe timp de pace, în caz de calamităţi naturale, situaţii de criză şi de război sau alte situaţii deosebite, angajamentele asumate de România prin Tratatul NATO şi convenţiile încheiate cu SUA.

Contactat de MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Bogdan Oprea, a declarat că, potrivit Legii 182/2002 referitoare la protecţia informaţiilor clasificate, sunt două persoane care pot hotărî desecretizarea unei hotărâri a CSAT – şeful statului şi secretarul CSAT.

Oprea a mai menţionat că „la şedinţa CSAT din 5 februarie au fost prezenţi atât premierul Victor Ponta, cât şi ceilalţi miniştri care sunt membri ai CSAT”.

„Totodată, potrivit legii de organizare şi funcţionare a CSAT (art.6, alin.3 – n.r.), Consiliul adoptă hotărârile sale prin consens”, a menţionat Oprea.

În comunicatul dat publicităţii la finalul şedinţei CSAT din 5 februarie se arăta că: „La solicitarea Guvernului României, CSAT a avizat proiectul Hotărârii Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă «C.F.R. Marfă» – S.A. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a avizat acest proiect solicitând privatizarea cu un investitor strategic şi respectarea obligaţiilor pe care «C.F.R. Marfă» – S.A. le are faţă de MApN, NATO şi alte structuri de securitate”.

Potrivit comunicatului, la şedinţa din 5 februarie condusă de către preşedintele Băsescu au participat: „prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta; viceprim-ministrul Guvernului României, ministrul Finanţelor Publice, domnul Daniel Chiţoiu; ministrul Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa; ministrul Afacerilor Interne, domnul Radu Stroe; ministrul Afacerilor Externe, domnul Titus Corlăţean; ministrul Justiţiei, doamna Mona-Maria Pivniceru; ministrul Economiei, domnul Varujan Vosganian; directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George-Cristian Maior; directorul Serviciului de Informaţii Externe, domnul Teodor-Viorel Meleşcanu; şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă; consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, domnul Iulian Fota; secretarul CSAT, general Ion Oprişor, şi purtătorul de cuvânt al preşedintelui României, domnul Bogdan Oprea”, iar ca invitat a fost prezent şi ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica.

Preşedintele şi premierul au o dispută legat de privatizarea CFR Marfă, Băsescu cerând ca Ponta să îşi asume responsabilitatea privatizării, iar primul-ministru solicitând avizul CSAT.

Vineri, Guvernul a anunţat că neformularea unei poziţii a CSAT în cazul contractului de privatizare a CFR Marfă se va finaliza prin blocarea privatizării, instituirea unui management privat şi restructurarea companiei.

Preşedinţia a transmis însă că CSAT nu a avizat niciodată un contract de privatizare după încheierea licitaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...