HOW TO: Cum, unde şi în ce îşi împart banii cei mai mari investitori ai lumii

Europa (fără Marea  Britanie) revine încet, dar sigur, în vizorul celor mai mari investitori ai lumii, potrivit unui sondaj întreprins de Reuters. SUA şi Asia atrag cei mai mulţi bani. Internaţionalizarea plasamentelor este una dintre căile de administrare şi reducere a riscurilor, potrivit analiştilor casei de brokeraj BT Securities, care au studiat evoluţia din ultimii trei ani a portofoliilor rezultate din sondajele Reuters.
Adrian N. Ionescu - lun, 05 aug. 2013, 21:10
HOW TO: Cum, unde şi în ce îşi împart banii cei mai mari investitori ai lumii

 „Reorientarea marilor investitori globali spre Europa se reflectă în structura portofoliilor de acţiuni ale acestora, în care acţiunile companiilor europene au urcat de la o pondere minimă de 14% în mai 2012, la 18% în iulie 2013 (în portofoliile celor mai mari investitori ai lumii, n.r.)“, a declarat Dan Rusu, şeful analiştilor de la BT Securities, pentru ECONOMICA.NET, comentând graficul de mai sus (v. Galerie).

Totuşi, bursele din Europa continentală atrag, încă, mai puţin bani faţă de iunie 2010, când marii investitori îi alocau un sfert din  portofolii, în medie. Piaţa de capital din Marea Britanie (UK) este considerată separat, şi atrage 11%. UK nu face parte din Zona Euro.

Acţiunile burselor din SUA ocupă 43%, iar cele din bursele asiatice 22%, potrivit rezultatelor sondajului realizat luna trecută de Thompson Reuters, privind alocarea resurselor investiţionale la nivel global.
Sondajul compilează date de la cei mai mari 53 investitori instituţionali din lume.

Criza datoriilor bancare şi ulterior a celor guvernamentale din Europa anilor 2011 şi 2012 a alungat marii investitori din Europa.

„Investiţiile în companiile americane şi, în general, în economia americană s-au dovedit relativ mai sigure şi mai atractive. Capitalul a migrat totodată şi în direcţia acţiunilor companiilor asiatice, cea mai mare parte a acestora fiind în continuare cele japoneze“, remarcă Dan Rusu.

Acum, deşi încă palide, semnele revenirii economiilor europene sunt suficient de stimulatoare pentru investitorii cu apetit la risc.

Diversificare
Analiştii recomandă, în general, diversificarea investiţiilor, pe diferite clase de instrumente de plasament.

Instrumentele de investiţii fac parte din diferite categorii, începând cu cele bancare, continuând cu fondurile de investiţii mutuale („deschise“, accesibile oricui), sau cu cele exclusiviste („închise“) şi ajungând până la plasamentele directe la bursă şi în instrumente derivate de risc sporit.

Globalizarea economiei a dus şi la cea capitalurilor şi a impus şi diversificarea regională a plasamentelor, pe diferite pieţe ale lumii.

Diversificarea regională a devenit mai uşoară după apariţia euro, care a redus, la doar câteva, numărul marilor valute cu acoperire globală, reducând, totodată, şi complexitatea operaţiunilor de administrare a riscurilor valutare.

Vehicule
Investitorii pot apela la diferite căi şi vehicule de investiţii, în funcţie de banii şi timpul pe care îi au, necesari sau timpul să se ocupe de acestea.

Pentru cei cu puţini bani, există şi pe piaţa românească toate tipurile de fonduri de investiţii, româneşti sau străine, care acoperă toate categoriile de plasamente, pentru toate tipurile de toleranţă la risc.
De asemenea, prin intermediul fondurilor de investiţii se poate ajunge pe toate pieţele lumii, plasând numai în euro, sau şi în lei.

Pentru cei cu suficienţi bani şi destul timp ca să-şi facă singuri plasamentele, există un mare număr brokeri români care le pot intermedia investiţiile.

Cei cu mulţi bani şi timp puţin pot apela la serviciile departamentelor de private banking din România şi nu numai. Cele din România administrau peste 3 miliarde de euro, potrivit celor mai recente evaluări.

Portofolii
Din perspectiva diversificării regionale, semnele revenirii economiei Zonei Euro, mai bune în ultimele luni, au încurajat pe marii investitori să aloce peste 16% din resursele lor în instrumente de pe pieţele europene (nu numai de acţiuni), notează Reuters.

Din perspectiva tipului de plasament, cei mai mari investitori instituţionali ai lumii rămân prudenţi, ridicând, luna trecută, proporţia cash-ului în portofolii la peste 6% în medie, maximul ultimelor 11 luni.

Investitorii au încă, în sprezent,  mai mulţi bani păstraţi în conturi uşor de lichidat, decât au avut, în medie, în ultimii 3 ani.

Totuşi, ponderea acţiunilor a trecut, în sfârşit de 50%, iar cea a bondurilor (obligaţiuni guvernamentale mai ales) a scăzut la minimul ultimelor 11 luni: 37%.

Explicaţii
„Începând din a doua jumătate a lui 2012, stabilizarea situaţiei financiare şi economice la nivel european a repus în scenă piaţa europeană, unde companii solide se tranzacţionau pe piaţă la discount-uri semnificative“, observă şeful analiştilor de la BT Securities.

Marile pieţe piețele în dezvoltare, („emergentele BRIC“: Brazilia, Rusia, India, China),  au fost sub presiune de perspectiva ca Rezerva Federală americană (banca centrală a SUA) să stăvilească fluxul de bani „ieftini“, sau aproape gratis (fără dobândă), pe care îi pompează în piaţă,  de patru ani încoace.

Încetinirea creșterii economice a Chinei, a provocat, de asemenea, ieşirea de capital de pe astfel de pieţe. Autorităţile de la Beijing „țin în frâu dezvoltarea rapidă a creditelor, pentru a restructura economia, a doua cea mai mare din lume, de la modelul creşterii bazate pe export, la cel bazat pe consumul intern“, notează editorul Reuters.

Te-ar mai putea interesa și
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica au anulat emisiunea de obligațiuni verzi de 300 de milioane de euro, plănuită pentru acest an
Acționarii Electrica SA, una dintre marile companii de distribuție și furnizare de energie electrică, companie privată dar la care statul este cel mai mare acționar, nu au aprobat derularea......
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea ...
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...