HSBC ar putea avea nevoie de peste un miliard de dolari pentru a acoperi costurile privind litigiile

HSBC Holdings Plc a pus deoparte 550 milioane de dolari pentru a acoperi potenţialele amenzi pentru manipularea pieţelor valutare şi a avertizat că ar putea fi nevoită să plătească 500 milioane de dolari pentru a compensa clienţii din SUA care au achiziţionat anumite produse bancare înainte de mai 2012, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 23 feb. 2015, 12:48
HSBC ar putea avea nevoie de peste un miliard de dolari pentru a acoperi costurile privind litigiile

În noiembrie, autorităţile de reglementare din Marea Britanie, SUA şi Elveţia au aplicat amenzi în valoare totală de 3,4 miliarde de dolari unui număr de cinci mari bănci, UBS, HSBC, Royal Bank of Scotland, Citigroup şi JP Morgan, pentru manipularea pieţelor valutare, scrie Agerpres.

Investigaţiile derulate de Autoritatea de Reglementare a Pieţelor Financiare din Marea Britanie (FCA) au arătat că în perioada 1 ianuarie 2008 – 15 octombrie 2013 mecanismele ineficiente de control la cele cinci bănci au permis unor traderi care activau pe piaţa valutară a statelor membre G10 să pună interesele lor înaintea celor ale clienţilor. Reglementatorii au descoperit că traderii s-au înţeles între ei pentru a manipula pe piaţa valutară prin schimbul de informaţii confidenţiale cu privire la comenzile clienţilor.

Pe piaţa valutară globală se derulează zilnic tranzacţii în valoare de aproximativ 5.300 de miliarde de dolari, iar aproximativ 40% dintre acestea se derulează prin City-ul londonez.

HSBC, cea mai mare bancă europeană, şi-a cerut scuze luni, anunţând că regretă profund practicile din trecut şi deficienţele înregistrate la banca sa privată din Elveţia, după ce a raportat un declin al profitului de 17% în 2014, la 18,7 miliarde de dolari.

Grupul britanic a explicat că recentele dezvăluiri din presă privind practicile din trecut de la banca sa privată din Elveţia, care ar fi permis unor clienţi să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor, i-au reamintit ‘cât de multe mai sunt de făcut’ la această divizie.

Stuart Gulliver, directorul general al HSBC, a fost plătit în 2014 cu 7,6 milioane de lire sterline (11,7 milioane de dolari), în scădere de la opt milioane de lire sterline în 2013. Cu toate acestea, salariul lui Gulliver rămâne unul dintre cele mai ridicate pachete salariale ale unui şef de bancă din Europa.

Luni, acţiunile HSBC au scăzut cu 5,5% la Bursa de la Londra, cel mai redus nivel din octombrie 2012.

Potrivit cotidianului ‘Le Monde’, care se bazează pe un raport realizat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), HSBC Private Bank a acceptat şi chiar a încurajat o ‘fraudă gigantică la scară internaţională’ care se ridică, numai în perioada noiembrie 2006 – martie 2007, la suma de 180,6 miliarde de euro, care a tranzitat prin conturile a peste 100.000 de clienţi şi 20.000 de societăţi offshore. Pe lista persoanelor ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără organizaţii criminale, traficanţi de arme, familii regale şi miliardari.

Raportul realizat de International Consortium of Investigative Journalist privind frauda fiscală de la HSBC arată că un număr de 219 clienţi ai băncii britanice au legătură cu România, însă doar 5% dintre aceştia au paşaport sau naţionalitate română.

În replică la informaţiile publicate în raportul ICIJ, HSBC a recunoscut că problemele au fost provocate de ambiguitatea fostelor prevederi referitoare la responsabilul pentru plata taxelor: băncile private elveţiene sau clienţii lor. Cu toate acestea, banca subliniază că a început ‘o transformare radicală în 2008 pentru a evita ca serviciile sale să fie utilizate pentru neplata taxelor sau spălarea de bani’, se arată într-un comunicat al băncii.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
R.Moldova va cumpăra gaze naturale şi din Olanda, după contractul semnat cu Polonia
Republica Moldova a încheiat marţi cu compania olandeză Vitol un contract pentru achiziţia de gaze naturale, al doilea ...
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Licitaţia pentru finalizarea modernizării sectorului A1- DN 7 al centurii Bucureşti a fost publicată în SEAP
Bucureşti, 26 oct /Agerpres/ - Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a încărcat în SICAP documentaţia ...
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
Răzvan Nicolescu, președintele AECCSC: România are cel mai mic nivel de emisii per capita din țările UE
România are cel mai mic nivel de emisii (de gaze cu efect de seră) per capita din ţările Uniunii Europene şi este şi ...