HSBC şi-a cerut scuze pentru practicile de la banca sa privată din Elveţia, acuzată de spălare de bani

HSBC Holdings Plc, cea mai mare bancă europeană, şi-a cerut scuze luni, anunţând că regretă profund practicile din trecut şi deficienţele înregistrate la banca sa privată din Elveţia, după ce a raportat un declin al profitului de 17% în 2014, la 18,7 miliarde de dolari, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 23 feb. 2015, 09:39
HSBC şi-a cerut scuze pentru practicile de la banca sa privată din Elveţia, acuzată de spălare de bani

Grupul britanic a explicat că recentele dezvăluiri din presă privind practicile din trecut de la banca sa privată din Elveţia, care ar fi permis unor clienţi să ascundă miliarde de dolari pentru a evita plata impozitelor, i-au reamintit ‘cât de multe mai sunt de făcut’ la această divizie.

HSBC şi-a redus ţinta de a ajunge la o rentabilitate a capitalului propriu (ROE) de peste 10%, apreciind că 2014 ‘a fost un an dificil’, scrie Agerpres.

Profitul înainte de taxe a scăzut anul trecut la 18,7 miliarde de dolari, de la 22,6 miliarde de dolari în 2013 şi sub estimările analiştilor, de 21 miliarde de dolari.

Restabilirea încrederii în industria bancară ‘rămâne o provocare semnificativă, deoarece sunt descoperite şi alte infracţiuni, dar este o provocare pe care HSBC o va îndeplini cu succes’, se arată în comunicatul băncii britanice.

Stuart Gulliver, directorul general al HSBC, a fost plătit în 2014 cu 7,6 milioane de lire sterline (11,7 milioane de dolari), în scădere de la opt milioane de lire sterline în 2013. Cu toate acestea, salariul lui Gulliver rămâne unul dintre cele mai ridicate pachete salariale al unui şef de bancă din Europa.

Potrivit cotidianului ‘Le Monde’, care se bazează pe un raport realizat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), HSBC Private Bank a acceptat şi chiar a încurajat o ‘fraudă gigantică la scară internaţională’ care se ridică, numai în perioada noiembrie 2006 – martie 2007, la suma de 180,6 miliarde de euro, care a tranzitat prin conturile a peste 100.000 de clienţi şi 20.000 de societăţi offshore. Pe lista persoanelor ajutate de HSBC să evite plata taxelor se numără organizaţii criminale, traficanţi de arme, familii regale şi miliardari.

Raportul realizat de International Consortium of Investigative Journalist privind frauda fiscală de la HSBC arată că un număr de 219 clienţi ai băncii britanice au legătură cu România, însă doar 5% dintre aceştia au paşaport sau naţionalitate română.

În replică la informaţiile publicate în raportul ICIJ, HSBC a recunoscut că problemele au fost provocate de ambiguitatea fostelor prevederi referitoare la responsabilul pentru plata taxelor: băncile private elveţiene sau clienţii lor. Cu toate acestea, banca subliniază că a început ‘o transformare radicală în 2008 pentru a evita ca serviciile sale să fie utilizate pentru neplata taxelor sau spălarea de bani’, se arată într-un comunicat al băncii.

Te-ar mai putea interesa și
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Niciun pat liber la ATI pentru bolnavii de COVID-19
Grupul de Comunicare Strategică a anunţat sâmbătă că, la nivel naţional, nu există niciun pat liber la Terapie Intensivă pentru pacienţii bolnavi de COVID-19, altele decât cele rezervate......
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr ...
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...