Huawei devine al doilea producător mondial de telefoane mobile inteligente, depăşind Apple

Grupul chinez Huawei Technologies a detronat Apple, devenind al doilea producătorm mondial de telefoane mobile inteligente în trimestrul doi din 2018, arată datele prezentate de firma de cercetare de piaţă International Data Corporation (IDC), transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - mie, 01 aug. 2018, 07:41
Huawei devine al doilea producător mondial de telefoane mobile inteligente, depăşind Apple

Gigantul sud-coreean Samsung se menţine pe prima poziţie, după ce a vândut 71,5 milioane de smartphone-uri în trimestrul doi din 2018, dar Huawei a urcat pe locul doi, livrând 54,2 milioane de unităţi, conform IDC.

În perioada aprilie-iunie 2018, compania americană Apple a vândut pe plan global 41,3 milioane de iPhone-uri, având o cotă de piaţă de 12,1%, comparativ cu 20,9% pentru Samsung şi 15,8% pentru Huawei.

Este pentru prima dată de la începutul lui 2010 când Apple nu ocupă una din primele două poziţii pe piaţa telefoanelor mobile inteligente, anunţă IDC.

‘Huawei a trecut la modele mai scumpe, lansând noi smartphone-uri pe segmentul premium, cu cele mai noi caracteristici. Huawei P20 Pro este primul model de pe piaţă echipat cu o cameră triplă în spate, depăşindu-i astfel pe concurenţi’, susţine analistul Gerrit Schneemann de la IHS Markit.

Datele de la firma Canalys, care analizează vânzările de smartphone-uri în China, arată că aici s-au vândut peste 100 de milioane de unităţi în trimestrul doi din 2018, de la 91 de milioane în primele trei luni ale anului, iar cota de piaţă a Huawei pe plan local a ajuns la nivelul record de 27%.

Piaţa chineză este esenţială pentru Huawei deoarece este supusă criticilor în SUA, Australia şi alte ţări din cauza temerilor că ar putea facilita spionajul din partea autorităţilor chineze. Practic, compania a fost exclusă de pe piaţa americană, unde nici un mare operator de telefonie nu-i mai vinde smartphone-urile.

Huawei a dezminţit că ar facilita spionajul şi a precizat că este o companie privată, nu este sub controlul Guvernului de la Beijing şi nu se supune reglementărilor chineze de securitate peste hotare.

Analiştii se aşteaptă la o încetinire a vânzărilor de telefoane mobile inteligente în următoarele trimestre, pe fondul tensiunilor comerciale cu SUA, ceea ce i-ar afecta pe principalii producători: Huawei, Xiaomi, Oppo şi Vivo.

Veniturile Huawei au urcat la 325,7 miliarde de yuani (47,97 miliarde de dolari) în primul semestru din 2018, în timp ce marja de profit a crescut la 14%, de la 11% în urmă cu un an.

Conform datelor IDC, pe plan global s-au vândut 342 de milioane de smartphone-uri în trimestrul doi din 2018, un declin de 1,8% faţă de perioada similară din 2017. Este al treilea trimestru consecutiv de scădere a livrărilor pe plan global.

Te-ar mai putea interesa și
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Proiect pentru un aerodrom la Râmnicu Vâlcea
Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunțat că județul va avea aerodrom pentru aeronave ușoare....
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România, pe locul doi din UE la producția de floarea soarelui
România s-a clasat anul trecut pe locul doi în Uniunea Europeană la floarea soarelui din punct de vedere al producţiei ...
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
HORNBACH IT HUB în România: Inovație și echilibru global în dezvoltarea tehnologică
În era digitală în continuă evoluție, adaptarea rapidă și inovația sunt cheia pentru succesul oricărei companii. ...
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Vicepremierul rus spune că Moscova nu are de gând să interzică exporturile de motorină
Rusia nu are nevoie să interzică exporturile de motorină, pentru a răspunde la creşterea preţurilor şi posibilele ...