Huawei România: Amânarea licitaţiei 5G ne-a afectat rezultatele financiare din 2019

Veniturile Huawei România au fost afectate anul trecut deoarece Guvernul a amânat lansarea licitaţiei pentru acordarea spectrului 5G, a spus, într-o conferinţă de presă, George Zhang, CEO-ul companiei, care a adăugat că este încrezător că autorităţile române nu vor limita accesul Huawei la această licitaţie.
Lidia Neagu - joi, 20 feb. 2020, 19:38
Huawei România: Amânarea licitaţiei 5G ne-a afectat rezultatele financiare din 2019

„În România rezultatele pentru 2019 sunt similare cu cele din 2018. Motivul este ca la începutul anului trecut, planul iniţial de afaceri avea în target licitaţia pentru 5G. Am crezut că această licitaţie va fi finalizată în 2019 şi că unele venituri şi vânzări vor veni, dar, din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat. Aşadar, a avut un impact asupra cifrelor din 2019”, a declarat Zhang.

Oficialul companiei s-a arătat încrezător că România nu va interzice accesul companiei la licitaţia 5G şi îndeamnă Guvernul să grăbească organizarea acesteia pentru că „industria nu mai poate aştepta” şi pentru că există riscul ca ţara noastră „să piardă trenul”.

„Suntem foarte încrezători că, fiind cei mai mari contributori în tehnologia 5G, viitorul Guvern nu va împiedica compania să participe la licitația 5G. Încurajăm Guvernul să fie mai atent, ca procedura 5G, deja întârziată, să fie deschisă. Dacă ne uităm la alte ţări din Europa care au lansat deja serviciile 5G, vedem o creştere a use case-urilor, dar şi a PIB-ului. 5G-ul conectează nu doar smartphone-urile, ci şi maşinile, autoturismele şi Internet of Things”.

Credem că avem o contribuţie mai mare la PIB-ul ţării

Pe plan global rezultatele sunt în prezent auditate de KMPG, dar Zhang a precizat că veniturile de anul trecut au crescut cu 10-15% faţă de 2018, la 120 miliarde de dolari.

„Bazându-ne pe cifrele actuale pe care le-am primit despre Ericcosn, Nokia, Huawei este singura companie care a reuşit o creştere foarte sănătoasă în ultimii doi ani. Dar, după cum am zis, toate rapoartele sunt încă auditate. Vom aştepta probabil până luna viitoare să avem datele oficiale”, adăugat CEO-ul.

Potrivit unui studiu derulat de Oxford Economics, la comanda Huawei România, contribuţia producătorului chinez la PIB-ul României în 2018 a fost de 219 milioane de euro. Din această sumă, 128 de milioane de euro a fost contribuție directă, prin forța de muncă, profitul generat de această forță de muncă la nivelul întregii țări; 35 de milioane de euro contribuții indirecte prin lanțul de distribuție şi 60 de milioane de euro contribuții ”induse” indirect prin întoarcerea in economie a salariilor plătite de Huawei angajaților si pe lanțul de distribuție prin cumparaturi si alte cheltuieli.

Per total, contribuția Huawei la PIB al Romaniei a crescut în medie cu 20% de la an la an între 2014 și 2018, luând în calcul si rata inflației. În aceeași perioadă, numărul de angajați susținuți de Huawei a crescut în medie cu 15% de la an la an, iar taxele plătite au crescut cu 11% anual. În totoal, subsidiara locală a producătorului chinez are în jur de 2.200 de angajaţi proprii şi susţine încă 1.375 pe lanțul de distribuție, în total 6.320 de oameni. Potrivit companiei, 80% din angajaţi sunt români.

Cele mai importante departamente în care activează angajații direcți ai companiei sunt la Centrul de Servicii Globale (GSC), care oferă asistență pentru activitățile enterprise și de rețelistică desfășurate de Huawei în Europa, la Centru de Servicii Comune de Contabilitate (ASSC), care oferă asistență pentru dezvoltarea afacerilor Huawei în filialele din Europa şi în Biroul local, care supraveghează relațiile cu clienții și obiectivele de afaceri în România.

Potrivit companiei, valoarea taxelor plătite acoperă plata salariilor a 4.800 de profesori sau a 3.600 de cadre medicale, echivalent cu salariul mediu pentru fiecare dintre aceste profesii.

Intrarea companiei pe piața locală a avut loc în anul 2003, iar subsidiara Huawei Technologies SRL a fost înființată în 2007, pentru a superviza activitățile din România.

Te-ar mai putea interesa și
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este vorba despre o creștere în interiorul companiei, atunci când angajatorul......
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
TAROM bate pasul pe loc, în timp ce low-costul crește. Câți pasageri a transportat compania națională în 2023
Compania națională TAROM așteptă acordul de la Comisia Europeană pentru un ajutor de 80 de milioane de euro, în timp ...
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în magazinele Kaufland din Bulgaria
Românii de la Ultragreens, care operează cea mai mare seră verticală din Europa, ies la export. Vând microplante în ...
Ultragreens (Fresh Microgreens S.R.L.), business antreprenorial fondat de către Cristian Tudor care operează în Prahova ...