1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 3 º

Finanţe şi bănci

Iancu Caracota (PNL): Lăcomia Guvernului va aduce un dezastru pentru România. Guvernul trebuie să se aşeze la masa discuţiilor cu bancherii

Senatorul PNL Iancu Caracota susţine că introducerea "taxei pe lăcomie" va face ca băncile să-şi micşoreze drastic activele din România, pentru a plăti cât mai puţin către stat. Asta va însemna că vor retrage miliarde de euro, vor înstrăina imobile şi vor stopa investiţiile, ceea ce va duce la "un dezastru" pentru România. Senatorul cere convocarea unei sesiuni extraordinare în care să poată fi respinsă această ordonanţă, dar solicită şi discutarea de urgenţă a bugetului pentru 2019.

27 ian, 2019 | ECONOMICA.net

Deja băncile au dat un prim semnal Guvernului: își vor micșora drastic investițiile în piața internă românească, în urma introducerii taxei pe active. Acesta este un prim pas îngrijorător care premerge o decizie iminentă a băncilor în privința reducerii activelor bancare. Ce înseamnă asta? Băncile, pentru a diminua costurile pentru plata taxei, vor retrage din România miliarde de euro, vor înstrăina imobile, vor stopa investițiile, pentru a-și scădea numărul activelor și, prin urmare, vor minimiza cheltuielile pentru plata taxei.

Artificiul băncilor este unul natural, pentru că fiecare investitor vrea să-și protejeze câștigul, însă pentru economia românească, pentru bugetul național va fi un dezastru pentru că miliarde de euro vor pleca din România anual.

Lăcomia Guvernului a ajuns până la nivelul în care, potrivit analiștilor financiari, circa 70% din profitul băncilor va merge la bugetul de stat, în urma acestei taxe pe lăcomie. Însă acest procent va fi doar o iluzie a Guvernului, pentru că băncile își vor reduce activele, iar banii care se vor vărsa la bugetul de stat vor fi mult mai puțini decât estimările patrulaterului Dragnea- Vâlcov-Teodorovici-Dăncilă.

În calitate de parlamentar PNL, solicit lui Liviu Dragnea, șefului de facto al Guvernului, să respecte Regulamentul Parlamentului și să convoace, în urma solicitării Opoziției, sesiunea extraordinară pentru a putea respinge Ordonanța lăcomiei, ordonanța care blochează creditarea, alungă investitorii și care a aruncat în aer cursul leu/euro și Bursa de la București.

Este nevoie ca Guvernul să se așeze la masa discuțiilor împreună cu reprezentanții băncilor, astfel încât să fie eliminată presiunea asupra economiei românești. De asemenea, Guvernul trebuie să trimită urgent, în Parlament, Bugetul pentru 2019 pentru a înlătura o altă tensiune instalată în economie.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO