Iancu: Este exclus ca preţul gazelor să crească cu 10% de la 1 iulie, aşa cum prevede calendarul de liberalizare

Este exclus ca preţul gazelor să crească la 1 iulie de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei, aşa cum prevede calendarul de liberalizare, întrucât preţurile pe piaţa liberă sunt în continuă scădere, a declarat, miercuri, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, prezent la Energy Business Summit.
Economica.net - mie, 11 mai 2016, 09:59
Iancu: Este exclus ca preţul gazelor să crească cu 10% de la 1 iulie, aşa cum prevede calendarul de liberalizare

‘Pot să vă spun cu siguranţă că nu poţi creşte de la 60 la 66 de lei pe MWh de la 1 iulie. Este exclus. Ce poţi să faci este să menţii 60 de lei sau să respecţi trendul de scădere în continuare al preţului gazelor naturale la producător. Deci exclus să se respecte calendarul cu preţ stabilit în prealabil, respectiv o creştere de la 60 la 66 de lei. Este exclusă această situaţie’, a subliniat Iancu.

El a adăugat că, în prezent, consumul zilnic de gaze al ţării este de 17 milioane de metri cubi, de patru ori mai mic decât în perioada de vârf de consum înregistrată iarna, iar, în weekend se ajunge chiar şi la 15 milioane de metri cubi. Aceasta în timp ce importul este de 10%, pondere mai mare decât în perioadele anterioare.

‘Astăzi se demonstrează ce mare eroare au făcut Guvernele din România când au acceptat un preţ administrat prin grafic în negocierea cu Fondul Monetar Internaţional, cu Banca Mondială sau cu Comisia Europeană. Viaţa ne-a demonstrat că a fost o asumare subiectivă, arbitrară, care nu a avut nicio legătură cu realitatea economică sau cu realitatea din sectorul energetic. Pentru că astăzi situaţia este paradoxală: preţul pieţei este de 63 de lei pe MWh la gaze, iar producătorul român vinde cu 72 de lei. Mai mult, producătorul, prin ceea ce şi-a asumat Guvernul, se aşteaptă ca preţurile să crească de la 60 de lei la 66 de lei la 1 iulie pentru consumatorul casnic, apoi la 72 de lei şi aşa mai departe. Ce legătură mai mare cu realitatea?’, s-a întrebat deputatul.

Potrivit acestuia, situaţia este echivalentă cu un ajutor de stat acordat producătorilor interni de gaze, în condiţiile în care preţul reglementat este mai mare decât cel al pieţei.

‘Înseamnă că dăm subvenţii, facem ajutor de stat către producători, pentru că piaţa zice 63 de lei, iar eu recunosc 66 de lei, iar diferenţa este un ajutor de stat dat producătorului printr-un preţ administrat, asumat pe un grafic. Iar realitatea economică este total diferită’, a continuat Iancu.

În plus, preţul gazelor continuă să scadă şi va ajunge în intervalul 53 – 63 de lei pe MWh în iarna următoare. ‘Deci este clar că o creştere cu 10% a preţului de la 1 iulie este aberantă. Va trebui să avem o scădere de preţ atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică’, a mai spus Iancu.

La rândul său, Daniel Chilea, directorul Direcţiei Reglementare-Monitorizare Piaţă Gaze Naturale din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), prezent la acelaşi eveniment, a arătat că ANRE discută în prezent cu Ministerul Energiei privind preţul gazelor de la 1 iulie.

‘Suntem în discuţii cu Ministerul Energiei cu privire la preţul producţiei interne care intră în costul gazului natural care se duce la aceşti consumatori. Bineînţeles, este vorba de o hotărâre de guvern. Noi facem analize şi vom avea discuţii în perioada următoare în ceea ce priveşte data de 1 iulie şi ce se va întâmpla la momentul respectiv. Un răspuns clar nu putem da, pentru că ţine şi de Ministerul Energiei’, a susţinut Chilea.

La finele lunii aprilie, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, declara, pentru AGERPRES, că Autoritatea de Reglementare pregăteşte un pachet de proiecte de acte normative pentru modificarea legislaţiei din prezent din sectorul gazelor, pentru ca piaţa să poată fi liberalizată mai devreme decât era prevăzut în calendarul existent.

‘Pregătim în acest moment o serie de modificări la legislaţia aflată în vigoare în prezent. Este nevoie de anularea Hotărârii de Guvern care prevede calendarul de liberalizare, precum şi de o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii-cadru, unde există aspecte legate de liberalizate. De asemenea, este nevoie de aprobarea Codului reţelei, care să instituie anumite mecanisme pentru funcţionarea optimă a pieţei’, a spus Havrileţ, la acea dată.

ANRE va propune aceste modificări Guvernului prin intermediul Ministerului Energiei, care are drept de iniţiativă legislativă.

Havrileţ a adăugat că este necesar ca Transgaz, operatorul pieţei de gaze, să îşi asume rolul de a realiza echilibrarea pieţei în caz de nevoie şi, totodată, este necesară şi introducerea conceptului de consumator întreruptibil, care să poată fi deconectat de la reţeaua de gaze în cazul unei ierni grele, când este prioritară alimentarea populaţiei.

Prezentul calendar de liberalizare a pieţei gazelor prevede o creştere cu 10% a preţului, de la 60 de lei pe MWh la 66 de lei pe MWh, de la 1 iulie 2016, creştere care nu ar avea sens, în condiţiile în care preţurile pe piaţa liberă sunt în scădere, a susţinut Havrileţ.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...