Iancu Guda: Reglementările din Programul Prima Casă, necesare pentru a nu distorsiona piaţa imobiliară

Reglementările din Programul Prima Casă erau necesare pentru a nu distorsiona piaţa imobiliară, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), Iancu Guda.
Economica.net - vin, 23 aug. 2019, 14:56
Iancu Guda: Reglementările din Programul Prima Casă, necesare pentru a nu distorsiona piaţa imobiliară

„Aceste reglementări vin foarte bine ca să rupă programul de o distorsiune a pieţei imobiliare şi să-l păstreze în scop pur social”, a spus Iancu Guda.

El susţine că dublarea plafonului, așa cum s-a propus la un moment dat dublarea la 120.000 de euro, nu era logică. Situarea lui la 70.000 de euro este foarte logică pentru că în majoritatea oraşelor poţi să cumperi ceva decent cu 70.000 de euro. Dacă s-ar fi majorat plafonul, ar fi crescut şi preţurile.

„Nu e ca şi cum ai oferi un plafon mai mare ca să cumperi ceva mai mare. Piaţa s-ar fi aliniat la noul plafon. Dacă mânie se duce plafonul la Prima casă la 100.000 de euro, să vedeţi cum explodează preţurile apartamentelor din Dristor şi din Berceni la 100.000 de euro”, a declarat Iancu Guda.

Acesta susţine că plafonarea va avea efect asupra preţurilor din piaţa imobiliară, în condiţiile în care 80% din cererea de imobiliare e prin Programul Prima Casă, şi dacă se va plafona nivelul veniturilor la 7.000 de lei, cu un grad de îndatorare de 40% înseamnă că ratele nu au să treacă de 2.800 de lei, echivalentul a 600 de euro, în condiţiile în care valoarea achiziţiei nu depăşeşte 70.000 de euro.

„Sunt foarte multe apartamente de două camere care în Bucureşti se vând la peste 70.000 de euro. Nu valorează atât. Sunt supraevaluate cel puţin 20%. Majoritatea apartamentelor de două camere, principala ţintă familiilor tinere, se vor duce la 70.000 de euro”, mai spus Iancu Guda.

Beneficiarii programului „O familie, o casă” nu vor putea avea un venit net lunar individual sau împreună cu soţul/soţia mai mare de 4.500 de lei iar preţul de achiziţie a locuinţei este de maximum 70.000 de euro, potrivit unui proiect de ordonanţă care modifică programul „Prima casă”.

Pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat, veniturile nete lunare ale familiei nu pot depăşi valoarea de 7.000 lei, precizează Ministerul Finanţelor, iniţiatorul proiectului de act normativ.

Avansul minim a fost menţinut la 5% din preţul de achiziţie al locuinţei iar valoarea finanţării garantate este de maximum 66.500 euro echivalent lei.

Familiile cu un singur copil vor beneficia de reducerea cu 0,5 puncte procentuale a ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului, în timp ce pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii rata dobânzii va fi mai mică cu 1 punct procentual.

Totodată, beneficiarii vor avea posibilitatea refinanţării creditelor obţinute în cadrul Programului, prin alte instrumente de finanţare, cu excepţia altor credite acordate în cadrul Programului.

Ministerul Finanţelor Publice precizează, într-un comunicat remis AGERPRES, că a propus modificarea Programului „Prima casă” şi redenumirea acestuia în Programul „O familie, o casă”, astfel încât acest program guvernamental să fie mai bine orientat spre caracterul social.

Potrivit MFP, se vor revizui condiţiile de accesare prin introducerea unui prag de venit pentru beneficiari şi a preţului maxim de achiziţie al locuinţei care poate fi achiziţionată în cadrul Programului. În acelaşi timp, se propune acordarea de subvenţii de dobândă constând în reducerea ratei dobânzii creditului garantat pe toată durata Programului pentru familiile cu un singur copil, cât şi pentru familiile cu doi sau mai mulţi copii.

De asemenea, se va mandata, pe lângă Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, şi Fondul Român de Contragarantare în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului, în favoarea băncilor care acordă credite persoanelor fizice pentru achiziţia unei locuinţe în cadrul Programului.

Te-ar mai putea interesa și
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Retailul, principalul motor al economiei, dă semne de avarie – analiză Frames
Comerţul cu amănuntul dă primele semne de criză, pe fondul efectelor inflaţiei şi al creşterii taxelor, iar fără măsuri de susţinere a consumului, România riscă să îşi piardă cel mai......
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. Câţiva ani trebuie să avem răbdare
Autostrada Sibiu-Piteşti – Mariana Ioniţă (MTI): Anul acesta se va lucra pe toate tronsoanele, de la cap, la coadă. ...
Cei 550 de kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în lucru, dar şi cele 300 de contracte de modernizare ...
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
BAT România lansează o nouă invitație pentru dezvoltarea de soluții inovatoare pentru sustenabilitate
Potrivit angajamentului asumat pentru o dezvoltare sustenabilă a afacerii sale, BAT continuă programul „Fii furnizor” ...
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre cazuri rare
Ministrul Mediului despre Rabla Plus 2024: Se poate ca un PHEV să fie mai slab finanțat decât un mHEV, dar vorbim despre ...
Prezent la uzina Ford Otosan din Craiova pentru a lansa ediția din 2024 a programului Rabla, ministrul Mediului, Mircea ...