Iarna demografică – Problema îmbătrânirii populaţiei lumii, pentru prima dată în atenţia G20

Cheltuielile în domeniul sănătăţii explodează, forţa de muncă este în scădere: pentru prima dată miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 s-au axat în cadrul reuniunii de duminică pe problema îmbătrânirii populaţiei, o provocare majoră pentru economiile dezvoltate şi emergente, relatează AFP.
Economica.net - lun, 10 iun. 2019, 08:37
Iarna demografică - Problema îmbătrânirii populaţiei lumii, pentru prima dată în atenţia G20

Japonia, care a prezidat reuniunea de Fukuoka (sud-vest), în zilele de 8 şi 9 iunie, nu a ales această temă din întâmplare. În curând va deveni prima ţară aşa-numită „ultra-îmbătrânită” de pe planetă, ceea ce înseamnă că 28% dintre locuitorii săi vor avea vârsta de 65 de ani sau mai mult şi în 2050 procentajul acestora va ajunge la aproape 40% .

Confruntată cu această problemă care împiedică creşterea economică, a treia economie a lumii a fost dornică să-şi împărtăşească experienţa. Sfatul său, în special pentru pieţele mai puţin avansate, este acela de a acţiona înainte de a fi prea târziu.

„Ceea ce spunem este: ‘ Dacă îmbătrânirea populaţiei începe să aibă un impact înainte de a deveni bogaţi, nu veţi mai putea lua măsuri eficiente”, a avertizat ministrul japonez de Finanţe, Taro Aso.

Deşi această tendinţă afectează „întreaga umanitate, G20 îmbătrâneşte deosebit de repede”, a declarat secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) Angel Gurria, intervievat de AFP în marja reuniunii. „Mă tem că este o tendinţă care va continua. Nu este ceva ce se poate opri brusc”, a spus el.

În G20, există ţări cu un profil foarte diferit, de la ”grizonata” Japonie la cei mai tineri membri care sunt Arabia Saudită, India sau Africa de Sud.

Longevitatea şi scăderea natalităţii contribuie la o creştere rapidă a numărului persoanelor vârstnice în ţările bogate, cum ar fi Germania, Franţa, Spania, Italia sau Coreea de Sud, potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică care a efectuat o serie de studii pe această temă. Această problemă se extinde acum la puterile emergente precum Brazilia şi China, notează OCDE.

Până în 2050, numărul persoanelor cu vârsta de cel puţin 60 de ani în întreaga lume ar urma să fie mai mult decât dublu şi să depăşească 2 miliarde.

„Îmbătrânirea exercită presiune asupra finanţelor publice şi se traduce printr-o creştere a cheltuielilor pentru pensii şi sănătate”, a explicat Fondul Monetar Internaţional (FMI), într-o notă publicată duminică în cadrul reuniunii G20 la Fukuoka.

Japonia, care are o datorie imensă echivalentă cu aproape 230% din Produsul Intern Brut (PIB), cunoaşte această problemă. O situaţie care încurajează pensionarii să facă economii de teamă că pensiile le pot fi reduse, în timp ce tinerii sunt reticenţi să cheltuiască de teama viitorului.

Mai mult, „bogăţia acestor ţări va fi în mod inevitabil afectată, în timp ce tot mai puţini oameni vor putea lucra”, semnalează FMI.

În cazul arhipelagului japonez, mai multe sectoare (sănătatea, agricultura, construcţiile …) fac eforturi să recruteze, în aprilie erau 163 de oferte de muncă pentru 100 de cereri în ţară, taxa şomajului fiind foarte scăzută (2,4%).

În afară de necesitatea reformei sistemelor de pensii şi sănătate, organizaţiile internaţionale solicită o mai mare implicare a femeilor şi a lucrătorilor cu vârstă înaintată pentru a contracara scăderea forţei de muncă.

„Japonia are deja una dintre cele mai mari rate de participare pentru persoanele în vârstă la nivelul OCDE”, a afirmat organizaţia într-un raport recent. Cu toate acestea, odată ce au împlinit vârsta de pensionare, ei sunt deseori „plasaţi în locuri de muncă de calitate scăzută, cu salarii mici”. „Ei merită ceva mai bun”, apreciază OCDE, care menţionează „competenţa profesională şi experienţa” persoanelor mai în vârstă.

Tehnologia poate veni, de asemenea, în ajutorul acestor seniori, indiferent dacă este vorba de accesul la îngrijiri sau gestionarea finanţelor lor, consideră experţi ai OCDE.

Convorbirile purtate duminică de miniştrii de finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente) au avut ca scop pregătirea reuniunii liderilor G20 care va avea loc la Osaka la sfârşitul lunii iunie.

G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Omicron, noul Coronavirus, face ravagii. Israel și-a închis complet granițele, deși este printre țările cu cei mai mulți vaccinați
Omicron, noul Coronavirus, face ravagii. Israel și-a închis complet granițele, deși este printre țările cu cei mai ...
Israel este prima țară din lume care își închide complet granițele de team ultimei variante de Coronavirus, Omicron. ...
Proteste masive în Austria. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva vaccinării obligatorii împotriva COVID 19
Proteste masive în Austria. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva vaccinării obligatorii împotriva COVID 19
Aproape 40.000 de persoane au ieşit, sâmbătă, pe străzi în Austria pentru a protesta faţă de măsurile şi planurile ...
Anunț pentru toți șoferii din România! Judecătorii au luat decizia. Milioanele de clienți și păgubiți RCA din falimentul  City Insurance sunt direct implicați
Anunț pentru toți șoferii din România! Judecătorii au luat decizia. Milioanele de clienți și păgubiți RCA din falimentul ...
Falimentul City Insurance se va deschide cel mai devreme pe 12 ianuarie anul viitor, după ce instanța Tribunalului București ...