Bogdan Olteanu va fi plasat sub control judiciar şi nu poate lua legătura cu Călin Popescu Tăriceanu

Fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, va fi plasat sub control judiciar, la cererea procurorilor anticorupţie, a decis instanţa supremă. Una dintre interdicţiile impuse este de a lua legătura cu mai multe persoane, printre care şi Călin Popescu Tăriceanu.
Economica.net - joi, 20 oct. 2016, 08:37
Bogdan Olteanu va fi plasat sub control judiciar şi nu poate lua legătura cu Călin Popescu Tăriceanu

„Dispune înlocuirea măsurii arestului la domiciliu a inculpatului Olteanu Bogdan cu măsura preventivă a controlului judiciar. Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligaţii: – să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; – să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei; – să se prezinte la organul de poliţie în raza căruia locuieşte, desemnat cu supravegherea, respectiv Poliţia oraşului Snagov, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau de câte ori este chemat; – să nu depăşească teritoriul României decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei; – să nu se apropie de persoanele audiate în calitate de martori, respectiv Eftime Ionuţ Adrian, Ifteni Ion, Ţurcan Octavian, Mihaiu Liviu Georgică, Enache Sorin, Teodorescu Gheorghe, Pasti Vladimir Sergiu, Gherguţ Dan Ion, Zavaleche Cecilia, Cononov Paul, Popa Octavian Marius, Korodi Attila, Motreanu Dan Ştefan, Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton, Vîntu Sorin Ovidiu, Buzelean Ionuţ Vasile, Bălăuţă Aurelian, Pop Tudor Octavian şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe orice cale, -să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; -să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme”, se arată în decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Decizia va rămâne definitivă după 48 de ore.

Bogdan Olteanu este judecat pentru trafic de influenţă de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ. Faptele ar fi fost comise în intervalul iulie-noiembrie 2008, perioadă în care acesta deţinea funcţa de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

„Olteanu Bogdan, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a solicitat şi primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro şi sprijin electoral, constând în servicii de marketing şi consultanţă, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă primul ministru de la acea dată, astfel încât o anumită persoană să fie numită pe postul de guvernator al Deltei Dunării. Banii au fost remişi de către omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic”, susţine DNA.

Omul de afaceri în cauză este Sorin Ovidiu Vîntu, acesta având o întâlnire la sfârşitul lunii iulie 2008 cu Bogdan Olteanu, în Delta Dunării, „prilej cu care inculpatul i-a cerut omului de afaceri suma de 1 milion de euro în schimbul influenţei pe care urma să o exercite asupra primului ministru în vederea numirii unei persoane agreate de omul de afaceri pe postul de guvernator al Deltei Dunării; în acelaşi sens, inculpatul a acceptat şi promisiunea omului de afaceri de a-i oferi sprijin electoral constând în prestarea servicii electorale în campanie”, spun procurorii.

La data de 18 septembrie 2008, Liviu Mihai a fost numit în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

„În perioada august – noiembrie 2008, s-au prestat efectiv şi serviciile electorale promise (analize politice, sondaje, analize media, rapoarte de analiză, profilul candidatului, monitorizări media, documentare statistice referitoare la profilul alegătorilor din colegiul în care candida inculpatul, simulări referitoare la rezultatul votului şi la alocarea mandatelor de parlamentar)”, explică DNA.

Procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile şi imobile ale lui Bogdan Olteanu. O parte din dosar a rămas la DNA, urmând a fi continuate cercetările şi faţă de alte persoane.

În ceea ce îl piveşte pe Sorin Ovidiu Vîntu, omul de afaceri a anunţat că şi-a recunoscut faptele, urmând a executa mandatul pe care îl va primi prin procedură simplificată.

„Nu am dosare la DNA. În cel cu Bogdan Olteanu, lucrurile s-au încheiat în ceea ce mă priveşte. Voi fi condamnat prin procedură simplificată datorită recunoaşterii şi voi executa mandatul pe care-l voi primi, deci nu am nici un alt motiv s-o apăr pe Kovesi în afara bunului simţ şi a unei cunoaşteri profunde a sistemului care funcţionează în România”, a scris Sorin Ovidiu Vîntu pe blogul său.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...