IDC: 2018 a fost cel mai slab an pentru vânzările de telefoane mobile

2018 a fost cel mai slab an pentru vânzătile globale de smartphone-uri, potrivit ultimelor cifre ale firmei de cercetare IDC. Aceasta înseamnă că Apple nu este singura companie care luptă pentru a menține oamenii interesaţi să cumpere noi telefoane în fiecare an.
Economica.net - mar, 05 feb. 2019, 19:26
IDC: 2018 a fost cel mai slab an pentru vânzările de telefoane mobile

„Cu condiții de piață dificile, care continuă în primul trimestru al anului 2019, probabilitatea unei scăderi a pieței în acest an devine mai realistă”, se arată în raport.

Datele preliminare publicate de IDC au arătat că în 2018 au fost vândute aproximativ 1,4 miliarde de smartphone-uri, în scădere cu 4,1%. În 2014, de asemenea, au fost expediate 1,4 miliarde de telefoane, ceea ce înseamnă că industria pare să fi regresat cu aproximativ cinci ani. Livrările s-au redus cu 4,9% în al patrulea trimestru al anului 2018, la 375,4 milioane de unităţi, fiind cel de-al cincelea trimestru consecutiv pe scădere, potrivit IDC.

„Piața smartphone-urilor la nivel mondial este un dezastru acum”, a declarat Ryan Reith, vicepreședinte al programului Worldwide Mobile Device Trackers în cadrul IDC.

Reith a spus că oamenii folosesc telefoanele mai mult timp, ceea ce înseamnă că ciclurile de înlocuire se prelungesc. El a mai spus că utilizatorii sunt frustrați de creșterea prețurilor. Potrivit acestuia, incertitudinile economice și pătrunderea sporită pe piețele mari încetinesc, de asemenea, vânzările.

În ciuda tuturor provocărilor cu care se confruntă piața smartphone-urilor, cel mai mare punct focal rămâne piața chineză.

„China, care reprezintă aproximativ 30% din consumul mondial de smartphone-uri, a înregistrat o evoluție chiar mai slabă față de anul precedent, volumele au fost cu 20% mai mici faţă de anul precedent, iar stocurile mari continuă să fie o provocare pe piață la fel ca și cheltuielile de consum pe dispozitive, care au scăzut în general. În același timp, primele patru mărci, dintre care toate sunt chinezeşti – Huawei, OPPO, vivo și Xiaomi – au crescut pe piaţă chineză cu aproximativ 78%, de la 66% în 2017”.

Pe piaţa globală, primele cinci companii de smartphone-uri continuă să devină mai puternice și acum reprezintă 69% din volumul vânzărilor totale de smartphone-uri, de la 63% acum un an. Dacă este inclusă şi vivo, care este în prezent numărul șase și care a intrat și a ieșit din top 5 în ultimele trimestre, ponderea companiilor de top este de 75% și în creștere. În timp ce piața se confruntă cu unele provocări foarte serioase în general, nici una nu este mai mare decât provocările cu care se confruntă brandurile care continuă să piardă cote de piață.

„Cu rate de înlocuire care continuă să încetinească în numeroase piețe, producătorii vor trebui să găsească un nou echilibru care să balanseze cele mai recente caracteristici ale smartphone-urilor, design-ul convingător și accesibilitatea”, a declarat Anthony Scarsella, manager de cercetare la Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker.

„Sosirea atât a dispozitivelor 5G, cât și a dispozitivelor pliabile, în cursul acestui an, ar putea aduce o nouă viață industriei, în funcție de modul în care vânzătorii şi operatorii comercializează beneficiile reale ale acestor tehnologii. Cu toate acestea, ne așteptăm ca aceste noi dispozitive să ridice prețurile medii de vânzare, chipset-urile și radiourile vor aduce un preț crescut, care se va traduce la puncte de preț mai mari pentru consumatori. Pentru a combate acest lucru, vânzătorii şi operatorii vor trebui să maximizeze pe deplin ofertele de comerț pentru dispozitivele mai vechi ca un tip de subvenție pentru a împinge upgrade-urile pe parcursul anului 2019”, a continuat acesta.

Samsung a înregistrat o scădere a volumelor de smartphone-uri cu 5,5% în trimestrul 4 al anului trecut, la 70,4 milioane de unități. În timp ce acest lucru a fost suficient pentru a menține poziția de top pentru trimestru, cota sa a scăzut din nou sub 20% până la 18,7%, la doar câteva puncte procentuale peste Apple și Huawei. Lucrurile nu au fost mult mai bune pentru întregul an deoarece în 2018 volumele au scăzut cu 8%, până la 292,3 milioane de unităţi. 

Apple a vândut cu 11,5% mai puţine iPhone-uri în trimestrul 4 al anului trecut, marcând una dintre cele mai provocatoare trimestre în termeni de creștere, în ciuda celor trei noi modele lansate. Volumul total al iPhone-urilor a scăzut cu 3,2% pentru întregul an, ceea ce este de înțeles, având în vedere că cele două piețe cele mai mari (Statele Unite și China) au experimentat cel mai slab an pentru smartphone-urilor. Apple nu este cu siguranță în afara jocului, dar probabilitatea de a nu avea un iPhone 5G în 2019 înseamnă că va trebui să lanseze un iPhone puternic.

Huawei a continuat să valorifice un impuls puternic pe unele piețe, cu un volum cu 43,9% față de trimestrul 4 din 2017. Pe tot anul 2018 volumele au urcat cu un impresionant 33,6%. Huawei continuă să vadă un succes din ce în ce mai mare de la linia de dispozitive Honor, care acum reprezintă aproape jumătate din volumul total. China reprezintă aproximativ jumătate din afacerea cu smartphone-uri a Huawei, dar aceasta este în scădere deoarece compania își continuă succesul internațional cu creșteri în aproape toate piețele internaționale la care au participat în 2018.

OPPO a incheiat trimestrul 4 pe pozitia a patra, cu o crestere de 113,1 milioane de telefoane pe an, în creştere cu 1,3% faţă de anul 2017. În timp ce creşterea nu a fost la fel de mare ca în ultimii ani, este în continuare o performanţă în condiţiile actuale de piaţă.

Xiaomi a completat TOP 5 în trimestrul patru al anului 2018, cu o creștere de 32,2% pe an, iar volumele depășesc 100 milioane de smartphone-uri. La fel ca OPPO, India și Indonezia continuă să fie piețele de interes din afara Chinei. Cu toate acestea, Xiaomi s-a descurcat foarte bine pe câteva piețe din Europa de Vest, în special în Spania. Dispozitivele sale din seria Redmi continuă să conducă în piețele emergente.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...