IDC: 53% dintre directorii Departamentelor IT ai companiilor de top din România implementează Transformarea Digitală

Mai mult de jumătate (53%) dintre directorii Departamentelor IT (CIO) din companiile de top din România afirmă că implementează procesul de transformare digitală, menit să susţină mediul de business, în timp ce 80% dintre companiile europene vor avea echipe responsabile de digitalizare, până la finalul anului 2017, reiese din rezultatele studiului 'Digital Transformation Maturity', dat publicităţii miercuri de International Data Corporation (IDC).
Economica.net - mie, 05 apr. 2017, 13:26
IDC: 53% dintre directorii Departamentelor IT ai companiilor de top din România implementează Transformarea Digitală

Conform cercetării, până în anul 2020, structura pieţelor la nivel global se va schimba datorită apariţiei noilor competitori şi pe măsură ce startup-uri inteligente vor afecta semnificativ modul clasic în care companiile de top îşi desfăşoară business-ul.

În plus, cel puţin 25% dintre canalele de vânzări tradiţionale nu vor mai exista în forma actuală, iar noile companii vor aborda canalele de distribuţie cu modele de business inovatoare, bazate pe experienţă specializată pe fiecare industrie.

Studiul IDC, desfăşurat la nivel regional în anul 2016, arată că România a fost ţara în care managerii au acordat cea mai mare importanţă necesităţii înţelegerii avantajelor operaţionale ale Transformării Digitale pentru dezvoltarea afacerii lor pe termen scurt şi lung, prin comparaţie cu alte ţări europene.

De asemenea, până în 2019, trei sferturi (75%) dintre directorii departamentelor de IT vor recunoaşte limitele IT-ului tradiţional şi se vor îndrepta către o abordare de leadership orientată spre inovaţie.

‘Ecosistemul canalelor de distribuţie va fi, de asemenea, transformat de apariţia unor noi tipuri de parteneri, specializaţi pe industrii sau nişe, în loc de activităţi specifice. Considerând că, în 2020, cheltuielile pentru tehnologiile şi soluţiile Platformei a 3-a (Cloud, Mobility, Big Data, Social) le vor depăşi pe cele aferente celei de-a doua platforme, partenerii se vor concentra în jurul soluţiilor de industrie, care vor angaja specialişti din verticalele de business pentru a susţine aceste iniţiative’, se menţionează în concluziile cercetării.

Analiza de specialitate relevă faptul că aproape 58% dintre companiile europene şi-au dezvoltat deja propria linie de business sau departamentul de IT responsabil de Transformare Digitală, iar după estimările IDC peste 80% dintre companii vor avea echipe responsabile de digitalizare până la finalul anului 2017.

Totodată, 39% dintre respondenţi au precizat că, în structura de management a unei companii, Chief Information Officers (CIOs) sunt cei care vor conduce Transformarea Digitală, în timp ce 48% dintre cei chestionaţi spun că persoanele care ocupă funcţiile de director general (Chief Executive Officer – CEO) sunt activi şi ca sponsori sau chiar conduc Transformarea Digitală (10%).

Pe de altă parte, Chief Operation Officers (COOs) şi Chief Marketing Officers (CMOs) au început să aibă un rol în tot acest proces, în condiţiile în care foarte puţine companii au un Chief Digital Officer (CDOs).

‘În discuţiile noastre cu CIO de top din România, am descoperit că peste jumătate din aceştia (53%) sunt deja în plin proces de Transformare Digitală în 2017, iar 16% sunt pe cale să demareze acest proces. În acelaşi timp, 22% sunt în stadiul de planificare şi doar 9% nu au deloc planuri de Transformare Digitală’, susţine Alina Georgescu, director de ţară al IDC România.

International Data Corporation (IDC) este principalul furnizor mondial de informaţii despre piaţă, servicii de consultanţă şi evenimente pentru industriile IT, telecomunicaţii şi tehnologie de consum.

Cu mai mult de 1.100 de analişti la nivel mondial, IDC oferă expertiză globală, regională şi locală privind tehnologia, oportunităţile şi tendinţele în peste 110 de ţări. Fondată în 1964, IDC este o filială deţinută în totalitate de International Group date (IDG), compania de servicii de marketing şi date, lider la nivel global

Te-ar mai putea interesa și
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Predoiu: Istoria nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în Schengen
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat marţi că istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas doar cu o parte din frontiere în spaţiul de liberă......
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Organizaţiile de mediu Agent Green şi BMF solicită IKEA să-şi controleze operaţiunile forestiere din România
Reprezentanţii organizaţiilor de mediu Agent Green şi Bruno Manser Fonds (BMF) solicită IKEA şi Grupului Ingka să-şi ...
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Zelenski: Ucraina „a rămas fără rachete” şi nu a putut contracara un atac rusesc asupra unei centrale termice
Lipsa rachetelor de apărare antiaeriană a împiedicat Ucraina să contracareze săptămâna trecută un atac al Rusiei ...
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat din străinătate, din motive neimputabile lui. În ce condiţii
Statul cheamă românii din diaspora înapoi în ţară şi vrea să suporte jumătate din salariul fiecărui român concediat ...
În primul an de contract de muncă, statul ar urma să acopere jumătate din salariul românilor din diaspora, care au fost ...