IDC a redus semnificativ estimările privind vânzările de telefoane, calculatoare și tablete din cauza blocajelor din China, a inflației și războiului. Cea mai mare scădere este așteptată în Europa Centrală și de Est

IDC a redus semnificativ estimările privind vânzările de telefoane, calculatoare și tablete din cauza inflației, războiului, dar și a restricțiilor de circulație impuse anul acesta în China. Cea mai mare scădere în 2022 este așteptată în Europa Centrală și de Est, cu livrări în scădere cu 22%.
Lidia Neagu - Dum, 12 iun. 2022, 14:22
IDC a redus semnificativ estimările privind vânzările de telefoane, calculatoare și tablete din cauza blocajelor din China, a inflației și războiului. Cea mai mare scădere este așteptată în Europa Centrală și de Est

„Deficitul de aprovizionare afectează industria de ceva vreme, iar recentele blocaje din anumite părți ale Chinei continuă să exacerbeze problema, deoarece fabricile se luptă să primească noi componente de la furnizorii din amonte, confruntându-se în același timp cu probleme în aval, atunci când vine vorba de expedierea produselor finite”, a declarat Jitesh Ubrani, manager de cercetare pentru IDC Mobility and Consumer Device Trackers. „Deși se așteaptă ca restricțiile să se atenueze în curând, sentimentul lucrătorilor din cadrul lanțului de aprovizionare rămâne înăbușit, iar întârzierile de livrări vor persista pentru restul anului.”

Astfel, pentru piața de telefoane, IDC estimează livrările mai mici cu 3,5%, până la 1,31 miliarde de unități în 2022. După trei trimestre consecutive de scădere și provocări tot mai mari atât în ceea ce privește oferta, cât și cererea, IDC și-a redus semnificativ prognoza pentru 2022, de la proiecția anterioară de creștere de 1,6%. Cu toate acestea, IDC se așteaptă ca acesta să fie un recul pe termen scurt, deoarece piața este estimată să își revină pentru a atinge o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 1,9% pe cinci ani, până în 2026.

„Industria smartphone-urilor se confruntă cu furtuni din ce în ce mai puternice de pe mai multe fronturi – slăbirea cererii, inflația, tensiunile geopolitice continue și constrângerile continue ale lanțului de aprovizionare. Cu toate acestea, impactul blocajelor din China – care nu au un sfârșit previzibil – este mult mai mare”, a declarat Nabila Popal, director de cercetare în cadrul IDC’s Worldwide Mobility and Consumer Device Trackers.

„Blocajele lovesc simultan cererea și oferta globală, reducând cererea pe cea mai mare piață la nivel global și strângând lanțul de aprovizionare deja pus la încercare. Ca urmare, mulți producători de echipamente originale au redus comenzile pentru acest an, inclusiv Apple și Samsung. Cu toate acestea, Apple pare a fi cel mai puțin afectat furnizor, datorită controlului mai mare asupra lanțului său de aprovizionare și pentru că majoritatea clienților săi din segmentul de preț ridicat sunt mai puțin influențați de problemele macroeconomice, cum ar fi inflația. Cu excepția unor noi piedici, ne așteptăm ca aceste provocări să se atenueze până la sfârșitul acestui an, iar piața să își revină în 2023 cu o creștere de 5%.”

„Problema cea mai mare a fost aprovizionarea restrânsă cu componente precum PMIC, ecrane și cipuri Wi-Fi. Capacitatea este în curs de creștere pentru acești semiconductori. În același timp, cererea este în scădere. Combinate, aceste modificări ale cererii și ofertei vor pune piața mai mult în echilibru.”

Pe regiuni, cea mai mare scădere în 2022 este așteptată în Europa Centrală și de Est, cu livrări în scădere cu 22%. China este prognozată să scadă cu 11,5% sau aproximativ 38 de milioane de unități, ceea ce reprezintă aproximativ 80% din reducerea globală a volumului de livrări din acest an. Piața din Europa de Vest este de așteptat să scadă cu 1%, în timp ce majoritatea celorlalte regiuni vor înregistra o creștere în acest an, inclusiv Asia/Pacific (cu excepția Japoniei și a Chinei) (APeJC) cu o creștere de 3%, a doua cea mai mare regiune după China.

Războiul și inflația sunt principalii factori care stau la baza încetinirii cererii de PC-uri și tablete. Potrivit unei noi previziuni a International Data Corporation (IDC), livrările globale de PC-uri tradiționale vor scădea cu 8,2% în 2022, la 321,2 milioane de unități. În mod similar, prognoza pentru livrările de tablete la nivel mondial a fost redusă la 158 de milioane de unități, o scădere de 6,2% față de 2021.

În ciuda previziunilor mai mici pentru 2022, IDC se așteaptă ca livrările de PC-uri să rămână cu mult peste nivelurile de dinaintea pandemiei, deoarece viitoarele actualizări ale dispozitivelor, cererea comercială robustă și adoptarea în cadrul piețelor emergente continuă să fie motoare pentru industrie.

De asemenea, IDC se așteaptă ca livrările să revină la o creștere anuală în 2023 și în anii următori, deși declinul din acest an va duce la o rată de creștere anuală compusă (CAGR) pe cinci ani, de -0,6%.

Între timp, tabletele se confruntă cu un declin mai mare în aceeași perioadă, deoarece concurența din partea PC-urilor, precum și a smartphone-urilor va continua să inhibe creșterea, ceea ce va duce la o CAGR de -2%.

„Pe lângă problemele agravante legate de pandemie, am adăugat acum în ecuație războiul, inflația și blocajele în curs de desfășurare din China”, a declarat Ryan Reith, vicepreședinte de grup în cadrul IDC Worldwide Mobile Device Trackers. „Cercetările noastre continuă să arate o activitate puternică a cererii și a ofertei care vizează piața PC-urilor comerciale, dar pe piețele de consum și de educație se observă o creștere a îngrijorărilor și, ca urmare, o reducere a comenzilor. Reducerea celei mai recente previziuni a fost semnificativă din mai multe motive, iar incertitudinea rămâne ridicată.”

Te-ar mai putea interesa și
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Şomajul în Germania ar urma să atingă în acest an cel mai ridicat nivel de după 2015 – studiu
Slăbiciunile economiei germane îşi vor face simţite efectele asupra pieţei muncii, iar numărul şomerilor ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, relevă un studiu......
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace avertizează cu privire la îngheţarea războiului din Ucraina
Fostul ministru al apărării britanic Ben Wallace a avertizat cu privire la sugestiile referitoare la îngheţarea războiului ...
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Se reabilitează în sfârșit una dintre cele mai frumoase gări din România. Are peste 110 de ani
Gara din orașul Curtea de Argeș, care a fost construită la sfârșitul secolului XIX și este monument istoric, dar care ...
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz și-a crescut producția de gaze
Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, controlat de stat, și-a majorat producția de gaze naturale ...