Furnizorii au început să acorde prioritate laptopurilor Windows cu marje mai mari în detrimentul Chromebook-urilor – IDC

Al doilea trimestru al anului a fost un alt trimestru puternic atât pentru Chromebooks, cât și pentru tablete, ambele categorii de dispozitive înregistrând o creștere în pofida îngrijorărilor legate de aprovizionare, conform datelor preliminare ale International Data Corporation (IDC).
Lidia Neagu - lun, 16 aug. 2021, 22:01
Furnizorii au început să acorde prioritate laptopurilor Windows cu marje mai mari în detrimentul Chromebook-urilor - IDC

În ciuda rezultatelor pozitive din timpul trimestrului, ambele categorii se confruntă cu o oarecare încetinire față de boom-ul din trimestrele precedente. În cazul Chromebook-urilor, deși sunt încă la mare căutare și chiar în portofoliu pentru multe oferte din domeniul educației, furnizorii au început să acorde prioritate laptopurilor Windows cu marje mai mari, având în vedere lipsa continuă de componente.

Livrările de Chromebook-uri au crescut cu 68,6% de la an la an, la 12,3 milioane de unități. Deși acesta nu a fost un trimestru record pentru Chromebook-uri, nu a fost departe de cele două trimestre anterioare acestuia, care au spulberat maximele. Segmentul tabletelor a fost ceva mai temperat decât cel al Chromebook-urilor, dar a reușit totuși să crească cu 4,2% de la an la an, la 40,5 milioane de unități.

În cazul tabletelor, o parte din această situație este valabilă, dar există, de asemenea, o mai mare îngrijorare că cererea pentru tablete va încetini mult mai repede decât pentru Chromebook-uri sau chiar decât pentru piața mai largă a PC-urilor.

„Oportunitățile de pe piața educației sunt încă ample atât pentru tablete, cât și pentru Chromebook-uri. Învățământul online a câștigat rapid teren și a împins mai departe revoluția digitală în spațiul de învățare”, a declarat Anuroopa Nataraj, analist senior de cercetare în cadrul IDC.

„Deși nu există o soluție unică la nivel global, multe piețe emergente continuă să intensifice utilizarea tabletelor Android, în timp ce școlile din unele piețe dezvoltate, precum SUA și Canada, se orientează mai mult către Chromebook-uri. Acestea fiind spuse, a existat, de asemenea, o ascensiune recentă a Chromebook-urilor în zone din Europa, precum și în câteva țări asiatice, pe măsură ce școlile încep să se deschidă către schimbarea de platformă.”

Cele mai vândute chromebook-uri în perioada analizată sunt cele fabricate de HP, cu 4,3 milioane de unități și o cotă de piață de 35% și o creștere de 115% față de T2 2020. Urmează Lenovo, cu 2,6 milioane de unități, în urcare cu 81% și cotă de 21% și Acer, cu 1,9 milioane de unități (+21,7% și cotă de 15,3%). Top 5 este completat de Dell, cu 1,8 milioane de unități (+23,9% și cotă de 14,5%) și Samsung, cu 900.000 de unități vândute (+179% și cotă de 7%).

La tablete, primul loc în topul vânzărilor este ocupat de Apple, cu 12,9 milioane de unități vândute (+3,5%), corespunzătoare unei cote de 31,9% din piață, apoi urmează Samsung cu 8 milioane de tablete livrate (+13,3%) și o cotă de 19,6%. Lenovo a înregistrat o creștere de 64,5%, la 4,7 milioane de unități și a obținut o cotă de 4,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Exporturile de grâu ale României au depășit 3 milioane de tone. Sunt similare cu exporturile întregului an 2020
Exporturile de grâu ale României au depășit 3 milioane de tone. Sunt similare cu exporturile întregului an 2020
Deși au trecut doar 16 săptămâni din 53 din acest an comercial agricol, România a exportat deja mai mult grâu decât ...
Dacia Spring, încă din prima lună a livrărilor în Top 10 al vânzărilor din Europa
Dacia Spring, încă din prima lună a livrărilor în Top 10 al vânzărilor din Europa
Clasamentul vânzărilor de mașini electrice din Europa are pe prima poziție Tesla Model 3, însă surpriza vine de la ...
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Agitație pe piața RCA: Două firme de asigurare pleacă, alte trei vor să intre. Cum se va schimba viața șoferilor români?
EXCLUSIV Falimentul City Insurance. Agitație pe piața RCA: Două firme de asigurare pleacă, alte trei vor să intre. Cum ...
Mișcări de tatonare, dar și acțiuni efective pe piața RCA din România, după falimentul City Insurance. O companie ...