IDC: Tehnologia va schimba bankingul. În România, lipsa de educaţie financiară şi tehnică a consumatorilor reprezintă un obstacol

România este una dintre pieţele europene cu cel mai mare potenţial de creştere în zona serviciilor financiare digitale, iar odată cu deschiderea pieţei serviciilor de plăţi la nivelul UE băncile locale vor avea de-a face cu schimbări tectonice ale modelelor de business. Se vor trezi concurate de startupuri din alte ţări sau servicii de plată dezvoltate de producători de smartphone-uri sau operatori telecom. Pe măsură ce tot mai mulţi consumatori adoptă smartphone-ul, investiţiile în tehnologie devin obligatorii pentru supravieţuirea băncilor, nu doar pentru creştere.
Economica.net - Dum, 24 sept. 2017, 16:51
IDC: Tehnologia va schimba bankingul. În România, lipsa de educaţie financiară şi tehnică a consumatorilor reprezintă un obstacol

Avansul tehnologiei schimbă modelele de consum de servicii financiare, cu accent pe rapiditate, eficienţă şi securitate, şi deschide pieţele de banking şi plăţi către noi jucători, fie că vorbim de startupuri fintech sau coloşi din retail, telecom, software sau electronice care investesc în dezvoltarea de astfel de servicii.

Pe deasupra, evoluţia comportamentului de consum în pas cu tehnologii a atras şi schimbarea modelelor de reglementare. În următorii ani vor intra în vigoare noi reguli UE de protecţie a datelor, precum şi directiva privind liberalizarea serviciilor de plăţi, ambele cu impact răsunător în industria financiară.

Prin investiţii în tehnologie şi servicii digitale, băncile pot veni în întâmpinarea nevoilor consumatorului de tehnologie şi câştigă, în acelaşi timp, eficientizarea sistemelor interne, mai multă securitate, capital de imagine, agilitate şi o mai bună poziţionare pentru a profita de oportunităţi viitoare.

Sunt observaţii remarcate de International Data Corproation (IDC), una dintre cele mai mari companii de consultanţă în tehnologie din lume, într-un studiu comandat de Telekom România privind transformarea digitală a pieţei bancare autohtone.

„Digitalizarea este un fenomen care are deja o influenţă importantă asupra evoluţiei pieţei bancare din România din ultimii ani. Vedem deja o corelaţie destul de puternică între rata de creştere a cotei de piaţă şi maturitatea în implementarea soluţiilor digitale. Din ce în ce mai mulţi clienţi folosesc serviciile de la distanţă, prin dispozitive mobile, cu rezolvare rapidă, chiar instant şi încep să considere aceste facilităţi obligatorii pentru serviciile bancare. De aceea, pe termen mediu şi lung, băncile care nu vor adopta trendul digitalizării se vor confrunta cu un dezavantaj competitiv determinant pentru succesul pe piaţă”, consideră Ovidiu Ghiman, director executiv comercial pentru segmentul business în cadrul Telekom România, companie care numără mai multe bănci mari din ţară printre clienţii business.

IDC notează că lipsa de educaţie financiară şi tehnică reprezintă astăzi obstacole în calea adoptării serviciilor bancare digitale în România, precum mobile bankingul.

„În România, lipsa unei educaţii financiare şi tehnice adecvate pentru consumatori a rezultat într-o economie bazată semnificativ pe tranzacţii cash. Iniţiativele de eBanking sunt împiedicate suplimentar de temeri legate de securitate şi de erori care ar putea afecta economiile clienţilor”, notează IDC în analiza citată.

Potrivit unui studiu recent al Eurostat, România împarte cu Bulgaria ultimul loc din UE în ceea ce priveşte consumul de servicii de internet banking. Mai puţin de 10% din populaţia cu vârste între 16 şi 74 de ani folosec internet banking în România şi Bulgaria, faţă de o medie de 59% la nivelul UE. Ţări ca Ungaria, Polonia sau Cehia apar cu procente între 40% şi 60%, apropiate de media UE, în timp ce fruntaţe sunt ţările nordice – Finlanda, Danemarca, dar şi Olanda, cu peste 90%.

Totuşi, compania de consultanţă consideră că toate acestea reprezintă doar probleme de moment. „Pe măsură ce tot mai mulţi români trec la smartphone şi se familiarizează cu tendinţele actuale, vom asista la o creştere a numărului de bănci virtuale pe piaţa locală. Graniţele vor avea o importanţă tot mai mică; în viitor, fiecare va fi liber să-şi aleagă orice furnizor sau instituţie care să-i furnizeze serviciile de care are nevoie”, anticipează IDC, făcând referire aici inclusiv la directiva UE de liberalizare a serviciilor de plăţi.

Directorii de bănci din România au început deja să se adapteze la schimbările tectonice din industrie, mizând atât pe angajaţi, la nivel micro, cât şi pe proiecte mari în jurul tehnologiei, dar nu focusate exclusiv asupra ei.

„Ştim cât de mult contează umanizarea serviciilor, mai ales când încrederea este cuvântul cheie în relaţiile bancare. Astfel, dincolo de soluţii high-tech de calitate, contăm pe implicarea a peste 2.000 de experţi digitali – o comunitate de angajaţi cunoscători de tehnologie şi pasionaţi de trendurile digitale în bancă şi în afara ei, care acţionează din proprie iniţiativă ca ambasadori digitali în faţa clienţilor”, comentează Marian Ignat, director executiv digital banking la BCR, citat în studiul IDC.

Astfel, pe măsură ce numărul românilor care caută şi folosesc servicii financiare digitale, băncile care nu investesc în tehnologie riscă să rămână în urmă.

Te-ar mai putea interesa și
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
GCS: Toată ţara rămâne în scenariul verde. Cea mai mare incidenţă, în Prahova şi Alba
Toate judeţele şi municipiul Bucureşti rămân în scenariul verde din punct de vedere al infectărilor cu noul coronavirus, cea mai mare incidenţă la mia de locuitori fiind în judeţele......
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Concurs cu premiu un autoturism pentru cetățenii Moscovei care se vaccinează anti-coronavirus
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat duminică organizarea unei loterii având drept miză câştigarea unui autoturism ...
Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi la persoanele de peste 60 de ani – Agenţia Europeană pentru Medicamente
Vaccinarea cu AstraZeneca ar trebui evitată şi la persoanele de peste 60 de ani – Agenţia Europeană pentru Medicamente
Administrarea vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca ar trebui evitată și la persoanele de peste 60 de ani, a declarat ...
ONRC: Numărul firmelor cu participare străină la capitalul social a crescut cu o treime în primele patru luni din 2021
ONRC: Numărul firmelor cu participare străină la capitalul social a crescut cu o treime în primele patru luni din 2021
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele patru luni din 2021, cu 32,84%, ...