Idea Bank tranzacţionează obligaţiuni corporative de 5 milioane de euro pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti

Idea Bank (fosta Romanian International Bank) tranzacţionează, începând de marţi, pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare (ATS) al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), prima sa emisiune de obligaţiuni corporative subordonate, în valoare de 5 milioane de euro.
Economica.net - mar, 26 feb. 2019, 08:24
Idea Bank tranzacţionează obligaţiuni corporative de 5 milioane de euro pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti

Conform criteriilor de tranzacţionare, emisiunea Idea Bank, ce are simbolul IDB24E, cuprinde 5.000 de obligaţiuni, negarantate, neconvertibile şi denominate in euro, cu o valoare nominală de 1.000 de euro şi o scadenţă de şase ani.

‘Prima noastră emisiune de obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti va contribui la implementarea strategiei de dezvoltare organică a băncii şi, implicit, a creşterii cotei noastre de piaţă. Astfel, am diversificat sursele de finanţare necesare consolidării bazei de capital, prin care urmărim o creştere a activităţii de creditare. Digitalizarea şi îmbunătăţirea continuă a produselor şi serviciilor oferite de Idea Bank sunt obiectivele noastre strategice. Cred că este un prim pas important ce poate fi folosit de instituţiile de credit pentru dezvoltarea economiei româneşti. Suntem o bancă mică, dar ambiţioasă, ce promovăm simplitatea în produsele noastre, pentru că aşa credem că aducem valoare adăugată clienţilor noştri. Modelul nostru de business este sustenabil şi prudent. Obligaţiunile pe care le-am emis sunt negarantate, subordonate şi au anumite caracteristici, fiind acceptate elemente de capital de Rangul 2. Prin urmare, sunt foarte importante aceste caracteristici şi riscul care se află în spatele lor au determinat acest preţ. În general, acest tip de obligaţiuni sunt în jurul acestui preţ. Banii vor fi folosiţi şi în împrumuturi. Ne gândim să facem din bancă un IPO, dar mai sunt mai mulţi paşi de făcut, fiind important şi contextul economic’, a declarat Mioara Popescu, preşedinte executiv Idea Bank, în cadrul conferinţei de lansare a emisiune de obligaţiuni pe BVB.

Întrebată cum va rezista pe piaţă dacă prevederile OUG 114 pe segmentul bancar vor fi aplicate, Popescu a precizat: „Sper că, până la urmă, raţiunea să învingă în această situaţie. Ca tot sistemul, suntem şi noi afectaţi, rentabilitatea este sub nivelul prognozat de taxe, dar eu spun că, până la urmă, se va găsi o soluţie, atât la nivel bancar, cât şi la nivel guvernamental pentru a lua o decizie”.

La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB, a punctat faptul că emisiunea de obligaţiuni Idea Bank are cea mai mare maturitate şi cea mai mare valoare dintre toate emisiunile de obligaţiuni listate pe ATS-ul Bursei de la Bucureşti.

‘Listarea obligaţiunilor Idea Bank pe ATS reprezintă o premieră pentru BVB prin faptul că este prima astfel de emisiune denominată în euro pe acest segment de piaţă şi, totodată, Idea Bank este prima instituţie de credit care listează obligaţiuni pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti. De asemenea, această emisiune de obligaţiuni are cea mai mare maturitate şi cea mai mare valoare dintre toate emisiunile de obligaţiuni listate pe ATS-ul BVB. Operaţiunea derulată de Idea Bank, dar şi celelalte emisiuni de obligaţiuni listate pe Piaţa Reglementată şi pe Sistemul Alternativ demonstrează că piaţa de capital este mecanismul adecvat pentru diversificarea surselor de finanţare ale companiilor, indiferent de mărimea şi activitatea lor, atât timp cât aplică o serie de standarde specifice pieţei de capital’, a spus Tănase.

Obligaţiunile au o dobândă fixă, de 8,5% pe an, ce va fi plătită semestrial, acestea urmând să ajungă la maturitate in data de 18 decembrie 2024.

Operaţiunea a fost intermediată de BT Capital Partners, în calitate de consultant autorizat.

‘În 2017, BT Capital Partners a intermediat prima emisiune de obligaţiuni decontată în euro pe piaţa de capital din România. Atunci am fost întrebaţi dacă vom mai avea o astfel de iniţiativă. Până la ora actuală, am avut şase astfel de acţiuni, iar azi ne bucurăm că partenerii noştri, Idea Bank România, au avut încrederea şi curajul de a fi primul emitent de obligaţiuni subordonate emise în euro pe Sistemul Alternativ de Tranzacţionare. Vorbim despre un plasament privat care a avut loc la jumătatea lunii decembrie. Plasamentul a fost făcut către un număr limitat de investitori. Discuţiile au fost demarate undeva în luna septembrie a anului trecut. Am avut şi investitori instituţionali, dar cu acest plasament ne-am adresat mai mult investitorilor calificaţi”, a menţionat Daniela Secară, director general adjunct al BT Capital Partners.

Idea Bank a fost preluată în anul 2014 de către Getin Holding, unul dintre cele mai mari grupuri financiare poloneze.

Grupul Idea Bank România este format din Idea Bank (banca) şi filialele acesteia – Idea Leasing, Idea Broker de Asigurare, Idea Investment şi Idea Finance IFN.

Produsele şi serviciile sunt destinate atât persoanelor fizice, cât şi IMM-urilor, Grupul mizând pe dezvoltarea noilor tehnologii (Internet şi Digital banking) şi având o răspândire teritorială selectivă. Banca operează prin 34 de sucursale bancare şi opt puncte de lucru ale companiei de leasing la nivel naţional.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
Marile companii din industria tutunului salută propunerea de taxare echitabilă a tuturor categoriilor de produse cu nicotină
BAT și Philip Morris România salută decizia Ministerului de Finanțe de a face public proiectul de Ordonanță de Urgență care include în categoria produselor accizabile toate produsele cu......
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
Autostrada Unirii A8: Lotul Pipirig – Vânători Neamț (Leghin) scos la licitație
CNAIR a transmis astăzi la ANAP documentația necesară lansării procedurii de achiziție publică pentru Lotul Pipirig ...
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Funcţionari bancari – cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă ...
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Viorel Hrebenciuc pierde definitiv procesul cu ANI şi trebuie să plătească 42.000 de euro, avere nejustificată
Fostul deputat Viorel Hrebenciuc a pierdut definitiv, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul cu Agenţia Naţională ...