Ideea unui bancher: BNR şi Finanţele ar trebui să înăsprească condiţiile de creditare pentru firme

Laurenţiu Mitrache, preşedinte Bank Leumi, spune că autorităţile ar trebui să impună băncilor standarde mai stringente de creditare pentru companii, pentru a preveni o goană iraţională după cotă de piaţă în perioada următoare, aşa cum s-a întâmplat în trecut cu creditul cu buletinul pentru populaţie.
Mihai Banita - mar, 24 iun. 2014, 12:36
Ideea unui bancher: BNR şi Finanţele ar trebui să înăsprească condiţiile de creditare pentru firme

Mitrache spune că ar trebui să fim pregătiţi din punct de vedere al reglementării pentru un nou ciclu de creditare, de această dată orientat către companii. În viziunea bancherului, autorităţile ar trebui să înăsprească standardele de creditare pentru companii, pentru ca goana după cotă de piaţă ar putea crea o bulă.

El a dat exemplul creditului cu buletinul, pe care la început mai multe bănci l-au evitat, dar s-au văzut forţate să procedeze la fel, întrucât pierdeau masiv cotă de piaţă, spre nemulţumirea acţionarilor.

„Accesul la creditare ar trebui reglementat. S-a făcut un mare pas la retail. Este restricţionat la toate băncile. Aşa trebuie făcut şi în sectorul comercial”, a declarat Mitrache, la conferinţa Mediafax talks about banking.

„Aşa cum se cere băncilor să aibă o anumită solvabilitate, aşa ar trebui să se ceară şi firmelor, altfel nu ar trebui să aibă acces la creditare. De acest lucru ar trebui să se ocupe şi Banca Naţională, dar în special Ministerul de finanţe”, adaugă preşedintele Leumi.

Acesta este de părere că disciplina financiară a firmelor trebuie întărită, pentru că în acest moment multe dintre ele nu îşi onorează obligaţiile de plată.

„Este inadmisibil ca sutele de mii de cecuri sau bilete la ordin să nu aibă nimic în spate şi să nu se întâmple nimic (…) Cred că trebuie întărită această disciplină. Au fost greşeli şi abuzuri şi din partea băncilor, dar nu trebuie din cauza unor detalii să se piardă întreaga imagine. Suprareglementarea este necesară, dar eficienţa ei este pusă la îndoială. Citesc asta zilnic şi în presa internaţională. Se încearcă să se transpună comportamentul uman în formule matematice, ceea ce nu e posibil. E bine totuşi că se încearcă. Dar e rău că se încearcă doar reglementarea sistemului bancar”, spune Mitrache.

Acesta a mai spus că dacă sunt sute de mii de cecuri neplătite, înseamnă că e ceva putred acolo. „Dacă o lege e foarte des încălcată, înseamnă că nu e bună”.

De asemenea, Mitrache se declară nemulţumit şi de legea insolvenţei, care nu şi-a dovedit eficienţa de la introducerea sa. Drept dovadă stă numărul mic de companii care reuşesc să iasă din insolvenţă, de numai 3%, în ciuda faptului că băncile acceptă haircut-uri la creditele acordate.

În opinia lui Mitrache, stimulentele venite de la stat nu sunt în măsură să ajute mediul economic. Acesta s-a referit la fondurile de garantare şi fondurile europene.

„Fondurile de garantare fac şi un mare rău. Permit implicarea în afaceri a unor persoane care nu ar avea calitatea de a se implica în anumite afaceri (…) Nu cred că fondurile UE sunt cea mai bună soluţie. Prea ne bazăm pe ele”, spune Mitrache. Acesta a dat exemplul unui abator construit cu fonduri UE, şi finanţat de banca pe care o conduce, în Moldova, „ultimul răcnet”, cu echipament de cea mai bună calitate adus din Italia. „Ştiţi ce am uitat, nu mai există vaci în Moldova. Ştiţi ce face? Taie cai aduşi din Bulgaria”, spune bancherul, adăugând că toate avizele de la Minister arătau că e un proiect bun.

Bank Leumi România este una dintre băncile mici din România, cu o cotă de piaţă de circa 1%. şi este controlată de banca omonimă din Israel. 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Germania a cerut SUA și UE să “reflecteze cu atenție” asupra posibilelor sancțiuni impuse Rusiei
Germania a cerut SUA și UE să “reflecteze cu atenție” asupra posibilelor sancțiuni impuse Rusiei
Cancelarul german Olaf Scholz a cerut duminică Statelor Unite şi Uniunii Europene să reflecteze cu atenţie când iau ...
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Apar contractele de gaze pentru populație cu penalități dacă clientul renunță înainte de termen. Prețul e însă mai bun
Un mare furnizor de gaze naturale pentru industrie a venit cu o ofertă pentru clienții casnici, printre cele mai bune de ...
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
BVB a pierdut 5 miliarde de lei din capitalizare în ultima săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 5,09 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 2,12%, în această săptămână, ...