IEA: Cererea pentru ţiţei s-a consolidat în primul trimestru din 2016

Întreruperile neplanificate ale producţiei de ţiţei ar putea epuiza petrolul neutilizat în acest an, iar cererea va beneficia de pe urma creşterii consumului de benzină, în special în India şi China, potrivit raportului lunar al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 12 mai 2016, 14:38
IEA: Cererea pentru ţiţei s-a consolidat în primul trimestru din 2016

Estimările instituţiei pentru acest an indică o creştere a cererii mondiale de petrol cu doar 1,2 milioane barili pe zi însă viitoarele previziuni ar putea fi revizuite în creştere. ‘Orice schimbări ale prognozelor noastre privind cererea pe plan global vor fi probabil în creştere deoarece a sporit semnificativ cererea pentru benzină în aproape toate pieţele importante. Încetinirea creşterii cererii în statele OECD nu este neaşteptată, reprezintă o revenire la normal’, se arată în raportul IEA.

Producţia statelor care nu sunt membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar urma să scadă anul acesta cu 800.000 barili pe zi (bpd), faţă de estimarea precedentă a agenţiei, ce indica o scădere cu 710.000 bpd.

Provincia Alberta (vestul Canadei), unde se extrage petrol din şisturile bituminoase, a fost devastată în ultimele zile de puternice incendii de vegetaţie, ceea ce a redus producţia de petrol cu peste un milion de baril pe zi, echivalentul a peste o treime din producţia zilnică de petrol a Canadei. De asemenea, arată raportul IEA, întreruperea producţiei în Nigeria, Libia, Venezuela şi Kuwait, precum şi scăderea producţiei din şisturile bituminoase în SUA ar redus producţia globală de ţiţei.

‘Noi creşteri ale preţului barilului de ţiţei vor fi probabil limitate din cauza stocurilor masive de petrol, care vor afecta în continuare piaţa, până când se va ajunge la un nivel adecvat al stocurilor’, apreciază analiştii Agenţiei Internaţionale a Energiei.

În aprilie, producţia OPEC a urcat cu 330.000 bpd, la 32,76 milioane bpd, cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, susţine IEA.
Iranul, care a revenit în ianuarie pe pieţele globale, şi-a majorat producţia şi exporturile mai rapid decât se estima. Producţia Iranului a ajuns la aproximativ 3,56 milioane bpd, cel mai ridicat nivel din 2011.

În ianuarie, preţul barilului de petrol Brent a coborât sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preţurile la petrol sunt în scădere de peste un an şi jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piaţă, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a crescut miercuri cu 1,89 dolari, ajungând la valoarea de 47,45 dolari.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Te-ar mai putea interesa și
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia se deschide începând de luni pentru turiștii veniți din majoritatea statelor UE
Portugalia va autoriza de luni călătoriile în scop turistic pentru persoanele din majoritatea ţărilor europene, a anunţat sâmbătă Ministerul lusitan de Interne, transmit AFP şi EFE, citate......
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a interzis expedițiile pe Everest de pe teritoriul său, pentru a opri apariția pandemiei COVID-19
China a suspendat expediţiile pe Everest de pe teritoriul său pentru a evita orice risc de contaminare cu COVID-19 din ...
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
GCS: 729 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Toată țara rămâne în scenariul verde
Un număr de 729 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate ...
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Lucian Bode: Vor fi controale acolo unde restricțiile sunt menținute
Măsurile adoptate vineri de Guvern au în vedere o relaxare prudentă, şi nu una totală, a declarat Ministrul Afacerilor ...