IEA: Cererea pentru ţiţei s-a consolidat în primul trimestru din 2016

Întreruperile neplanificate ale producţiei de ţiţei ar putea epuiza petrolul neutilizat în acest an, iar cererea va beneficia de pe urma creşterii consumului de benzină, în special în India şi China, potrivit raportului lunar al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), transmite Reuters, citată de Agerpres.
Economica.net - joi, 12 mai 2016, 14:38
IEA: Cererea pentru ţiţei s-a consolidat în primul trimestru din 2016

Estimările instituţiei pentru acest an indică o creştere a cererii mondiale de petrol cu doar 1,2 milioane barili pe zi însă viitoarele previziuni ar putea fi revizuite în creştere. ‘Orice schimbări ale prognozelor noastre privind cererea pe plan global vor fi probabil în creştere deoarece a sporit semnificativ cererea pentru benzină în aproape toate pieţele importante. Încetinirea creşterii cererii în statele OECD nu este neaşteptată, reprezintă o revenire la normal’, se arată în raportul IEA.

Producţia statelor care nu sunt membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) ar urma să scadă anul acesta cu 800.000 barili pe zi (bpd), faţă de estimarea precedentă a agenţiei, ce indica o scădere cu 710.000 bpd.

Provincia Alberta (vestul Canadei), unde se extrage petrol din şisturile bituminoase, a fost devastată în ultimele zile de puternice incendii de vegetaţie, ceea ce a redus producţia de petrol cu peste un milion de baril pe zi, echivalentul a peste o treime din producţia zilnică de petrol a Canadei. De asemenea, arată raportul IEA, întreruperea producţiei în Nigeria, Libia, Venezuela şi Kuwait, precum şi scăderea producţiei din şisturile bituminoase în SUA ar redus producţia globală de ţiţei.

‘Noi creşteri ale preţului barilului de ţiţei vor fi probabil limitate din cauza stocurilor masive de petrol, care vor afecta în continuare piaţa, până când se va ajunge la un nivel adecvat al stocurilor’, apreciază analiştii Agenţiei Internaţionale a Energiei.

În aprilie, producţia OPEC a urcat cu 330.000 bpd, la 32,76 milioane bpd, cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, susţine IEA.
Iranul, care a revenit în ianuarie pe pieţele globale, şi-a majorat producţia şi exporturile mai rapid decât se estima. Producţia Iranului a ajuns la aproximativ 3,56 milioane bpd, cel mai ridicat nivel din 2011.

În ianuarie, preţul barilului de petrol Brent a coborât sub pragul de 30 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. Preţurile la petrol sunt în scădere de peste un an şi jumătate, din cauza excesului de ofertă de pe piaţă, la care s-a adăugat, recent, îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol.

La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna iulie a crescut miercuri cu 1,89 dolari, ajungând la valoarea de 47,45 dolari.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în următoarele două săptămâni UPDATE
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în următoarele ...
Firmele din grupul UMB pot semna contractele pentru execuția celor trei loturi din Autostrada Focșani - Bacău, după ce nu a fost depusă nicio contestație, a anunțat marți Cătălin Urtoi,......
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Parlamentul Slovaciei a aprobat marţi o taxă specială de 90% asupra unor venituri din electricitate, pentru a acoperi ...
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Compania franceză Tereos raportează un profit de 133 de milioane de euro, bazat pe scumpirea zahărului și etanolului
Producătorul de zahăr Tereos a raportat marţi rezultate semestriale solide, inclusiv profit net şi o creştere semnificativă ...
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Aeroportul Internațional Galați – Brăila: A fost desemnat câștigătorul contractului pentru studiul de fezabilitate
Marți, 6 decembrie, a fost desemnat câștigătorul contractului pentru elaborarea studiului de fezabilitate necesar construirii ...