IEA se aşteaptă la o scădere a cererii de petrol în 2020

Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) şi-a înrăutăţit estimările privind cererea de petrol în 2020, avertizând că reducerea călătoriilor aeriene din cauza pandemiei de coronavirus (COVID-19) va duce anula acesta la o scădere cu 8,1 milioane de barili pe zi (bpd) a cererii, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - vin, 14 aug. 2020, 08:04
IEA se aşteaptă la o scădere a cererii de petrol în 2020

Măsurile de izolare introduse pentru a ţine sub control răspândirea virusului au afectat în mod deosebit piaţa petrolieră, unde preţurile s-au prăbuşit şi au dus la acumularea unor stocuri mari de petrol şi combustibili la nivel mondial.

În raportul său lunar, IEA şi-a redus estimările la 91,9 milioane de barili pe zi (bpd), în scădere cu 140.000 bpd faţă de prognoza de luna trecută, apreciind că „cererea de combustibil pentru avioane rămâne o sursă majoră de slăbiciune”. Este prima înrăutăţire a prognozelor din ultimele luni.

În timp ce oferta a depăşit cererea în iunie, incertitudinile privind viitorul cererii, alături de majorarea producţiei de către principalii producători, înseamnă că o reechilibrare a pieţelor petroliere va fi „delicată”, apreciază Agenţia Internaţională a Energiei.

Producţia de ţiţei s-a redresat în SUA, Canada şi Brazilia, în timp ce Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi producători din afara cartelului, regrupaţi în alianţa OPEC+, au decis din mai reducerea record a producţiei, cu 9,7 milioane de barili pe zi. „Totuşi, dacă ţările care nu şi-au redus producţia conform cotelor atribuite fac noi reduceri pentru a respecta cerinţele, furnizarea de ţiţei pe plan global nu va creşte semnificativ”, se arată în raportul IEA.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna octombrie a crescut miercuri cu 0,93 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 45,43 dolari.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Firma de consultanţă Rystad Energy a prognozat că barilul de petrol Brent se va stabiliza în jurul valorii de 60 de dolari în 2025, comparativ cu aproximativ 43 de dolari în prezent.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...