Ieftinirea petrolului ameninţă industriile care ajută la reducerea încălzirii globale – IEA

Scăderea semnificativă a preţului petrolului riscă să submineze eforturile de reducere a poluării, a apreciat marţi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), în analiza sa anuală asupra pieţei energetice, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 10 nov. 2015, 12:45
Ieftinirea petrolului ameninţă industriile care ajută la reducerea încălzirii globale - IEA

Potrivit IEA, dacă preţul barilului de petrol va rămâne în apropiere de 50 de dolari până la finele deceniului, combustibilii convenţionali ieftini vor ţine pe loc dezvoltarea de automobile electrice şi biocombustibili care ajută la reducerea emisiilor de CO2. De asemenea, IEA avertizează că preţurile reduse la petrol ar putea descuraja investiţii de aproximativ 800 de miliarde de dolari pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a automobilelor, camioanelor şi avioanelor.

‘Preţurile reduse nu sunt în totalitate o veste bună pentru consumatori. Perioade mai lungi de rambursare fac ca planeta să piardă economii de energie de aproximativ 15%’, se arată într-un raport publicat marţi de IEA.

Cel mai mare impact este asupra măsurilor destinate să facă mai eficient consumul de energie. Preţurile mai mici la combustibilii fosili prelungesc calculele cu privire la cât de mult durează până când proiectele îşi recuperează costurile. IEA susţine că aceste măsuri au un impact semnificativ asupra cererii totale şi au oferit un stimulent pentru ‘decuplarea relaţiei dintre emisiile de CO2 şi activitatea economică’.

Raportul ‘World Energy Outlook’ prognozează că până la începutul anilor 2030 energiile regenerabile vor depăşi cărbunele în calitate de cea mai mare sursă de electricitate, cu o cotă de piaţă de 50% în UE, 30% în China şi Japonia şi 25% în SUA şi India. În 2014 energiile regenerabile au beneficiat de jumătate din noile investiţii în generarea de energie electrică şi în prezent sunt a doua sursă de producţie a energiei electrice după cărbune.

Tranziţia spre sursele energetice mai curate va duce la o încetinire a emisiilor de CO2 ale sectorului energetic. Cu toate acestea, pe baza trendurilor actuale această tranziţie nu va fi suficientă pentru a evita un nivel periculos al modificării climatice. Potrivit calculelor IEA, temperaturile globale ar urma să crească cu 2,7 grade Celsius până la finele acestui secol, peste ţinta de două grade adoptată de ONU.

‘În calitate de cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră, sectorul energetic trebuie să fie în centrul acţiunilor global pentru abordarea modificării climatice’, a declarat directorul general al IEA, Fatih Birol. Potrivit acestuia, raportul IEA ar trebui să-i determine pe miniştrii să pună la punct un acord solid pentru abordarea modificării climatice la summitul de la Paris care va avea loc la începutul lunii decembrie.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Alegeri Italia: Giorgia Meloni e favorită să devină prim ministru, dar votanţii rămân divizaţi (agenţii)
Italienii votează duminică în cadrul unui scrutin care are mari şanse să ducă la instituirea celui mai de dreapta guvern de la Roma de la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial şi la......
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica va depune ofertă de cumpărare a CEZ Vânzare, firmă cu 1,4 milioane de clienți
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va depune o ofertă pentru cumpărarea firmei ...
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, în vizită în România
Asistentul secretarului american al Apărării pentru securitate internaţională, Celeste Wallander, aflată în vizită ...
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Manfred Weber: Bulgaria şi România trebuie să devină în sfârşit state membre ale spaţiului Schengen
Preşedintele formaţiunii paneuropene Partidul Popular European (PPE), Manfred Weber, a declarat duminică, la Sofia, că ...