Ieftinirea petrolului ameninţă industriile care ajută la reducerea încălzirii globale – IEA

Scăderea semnificativă a preţului petrolului riscă să submineze eforturile de reducere a poluării, a apreciat marţi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), în analiza sa anuală asupra pieţei energetice, transmite Bloomberg.
Economica.net - mar, 10 nov. 2015, 12:45
Ieftinirea petrolului ameninţă industriile care ajută la reducerea încălzirii globale - IEA

Potrivit IEA, dacă preţul barilului de petrol va rămâne în apropiere de 50 de dolari până la finele deceniului, combustibilii convenţionali ieftini vor ţine pe loc dezvoltarea de automobile electrice şi biocombustibili care ajută la reducerea emisiilor de CO2. De asemenea, IEA avertizează că preţurile reduse la petrol ar putea descuraja investiţii de aproximativ 800 de miliarde de dolari pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a automobilelor, camioanelor şi avioanelor.

‘Preţurile reduse nu sunt în totalitate o veste bună pentru consumatori. Perioade mai lungi de rambursare fac ca planeta să piardă economii de energie de aproximativ 15%’, se arată într-un raport publicat marţi de IEA.

Cel mai mare impact este asupra măsurilor destinate să facă mai eficient consumul de energie. Preţurile mai mici la combustibilii fosili prelungesc calculele cu privire la cât de mult durează până când proiectele îşi recuperează costurile. IEA susţine că aceste măsuri au un impact semnificativ asupra cererii totale şi au oferit un stimulent pentru ‘decuplarea relaţiei dintre emisiile de CO2 şi activitatea economică’.

Raportul ‘World Energy Outlook’ prognozează că până la începutul anilor 2030 energiile regenerabile vor depăşi cărbunele în calitate de cea mai mare sursă de electricitate, cu o cotă de piaţă de 50% în UE, 30% în China şi Japonia şi 25% în SUA şi India. În 2014 energiile regenerabile au beneficiat de jumătate din noile investiţii în generarea de energie electrică şi în prezent sunt a doua sursă de producţie a energiei electrice după cărbune.

Tranziţia spre sursele energetice mai curate va duce la o încetinire a emisiilor de CO2 ale sectorului energetic. Cu toate acestea, pe baza trendurilor actuale această tranziţie nu va fi suficientă pentru a evita un nivel periculos al modificării climatice. Potrivit calculelor IEA, temperaturile globale ar urma să crească cu 2,7 grade Celsius până la finele acestui secol, peste ţinta de două grade adoptată de ONU.

‘În calitate de cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră, sectorul energetic trebuie să fie în centrul acţiunilor global pentru abordarea modificării climatice’, a declarat directorul general al IEA, Fatih Birol. Potrivit acestuia, raportul IEA ar trebui să-i determine pe miniştrii să pună la punct un acord solid pentru abordarea modificării climatice la summitul de la Paris care va avea loc la începutul lunii decembrie.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Parapet lateral, montat pe primii 10 kilometri ai lotului 2 VIDEO
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a publicat duminică imagini cu lotul 2 Mizil - Pietroasele din Autostrada Ploiești - Buzău (A7), unde a fost montat parapet lateral pe......
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
CNAIR impune luni restricţii de tonaj pe drumuri naţionale şi autostrăzi, din cauza caniculei
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) va impune, luni, restricţii de tonaj pe sectoarele ...
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Inteligenţa Artificială va înlocui unele părţi ale procesului de angajare
Aproximativ 85% dintre recrutorii globali cred că Inteligenţa Artificială (AI) este o tehnologie utilă care va înlocui ...
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cutura grâului de toamnă ajunge şi în Banat
Seceta pedologică în cultura grâului de toamnă se extinde şi în Banat, aprovizionarea cu apă a solului prezentând ...