Ieşirea Greciei din zona euro ar avea consecinţe mai grave decât falimentul Lehman Brothers

Turbulenţele de pe pieţele financiare provocate de o eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar putea fi chiar mai devastatoare decât cele cauzate de colapsul băncii americane Lehman Brothers în 2008, a avertizat economistul american Barry Eichengreen, transmite MarketWatch, preluată de Agerpres.
Economica.net - Dum, 04 ian. 2015, 14:28
Ieşirea Greciei din zona euro ar avea consecinţe mai grave decât falimentul Lehman Brothers

O astfel de decizie va duce probabil la retragerea banilor din băncile elene şi la prăbuşirea bursei, în final autorităţile urmând să introducă controale severe ale capitalurilor, a afirmat Barry Eichengreen la reuniunea anuală a Asociaţiei Economice Americane. De asemenea, efectele se vor extinde şi asupra altor state deoarece investitorii vor specula cu privire la următorul stat care ar putea părăsi zona euro.

Eichengreen a estimat că politicienii europeni vor reuşi încă o dată să ajungă la compromisul necesar pentru a păstra Grecia în zona euro.

„Chiar dacă păstrarea zonei euro va fi costisitoare şi dificilă pentru politicieni, destrămarea ei ar fi şi mai costisitoare şi mai dificilă”, a avertizat economistul american.

Parlamentul grec şi-a anunţat miercuri dizolvarea şi a confirmat organizarea, la 25 ianuarie, a alegerilor parlamentare anticipate în care stânga radicală SYRIZA este dată favorită în sondaje.

Liderul SYRIZA, Alexis Tsipras, vrea să pună capăt politicii de austeritate impuse ţării de creditorii ei internaţionali (UE, BCE şi FMI) în schimbul împrumuturilor de circa 240 de miliarde de euro. De asemenea, el vrea să negocieze o nouă restructurare a datoriei publice ce sufocă economia Greciei.

În total, de la debutul crizei datoriilor suverane în 2010 şi până în 2014, băncile greceşti au pierdut depozite în valoare de aproximativ 90 miliarde de euro sau 30% din depozitele bancare, parţial din cauza ieşirilor de capital cauzate de temerile privind ieşirea ţării din zona euro.

Aproximativ 17 miliarde de euro au revenit în sistemul bancar elen după alegerile din iunie 2012, care au atenuat îngrijorările potrivit cărora Grecia va părăsi zona euro.

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Ungaria va da în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare
Guvernul ungar intenţionează să dea în judecată lanţul austriac de supermarketuri Spar pentru defăimare, a declarat joi şeful de Cabinet al premierului ungar Viktor Orban, Gergely Gulyas,......
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei locale de IT în 2024
OVES Enterprise: investițiile în inovație și în crearea de noi produse ar putea genera o creștere de circa 30% a industriei ...
Blocajul în care se află piața românească de IT, marcată de disponibilizări, de suspendări de proiecte, de contextul ...
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Încasările Fiscului au crescut cu 41,8 miliarde lei în primul trimestru
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, ...
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de programe
SkyShowtime, parteneriat cu Digi România. Operatorul introduce întregul pachet de servicii SkyShowtime în grila sa de ...
SkyShowtime anunță primul parteneriat în Europa Centrală și de Est cu Digi România, care, începând din 25 aprilie ...