Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi un dezastru – Cecilia Malmstrom

Ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) ar fi un dezastru, a avertizat, luni, comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, transmite BBC.
Economica.net - lun, 16 feb. 2015, 15:25
Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar fi un dezastru - Cecilia Malmstrom

Premierul britanic David Cameron a promis să renegocieze relaţiile ţării sale cu Uniunea Europeană înainte de a propune organizarea unui referendum privind retragerea Marii Britanii din UE, în 2017, dacă partidul său conservator va câştiga alegerile parlamentare din mai 2015.

Cameron s-a pronunţat pentru rămânerea Marii Britanii într-o UE reformată, dar a avertizat că disputele recente, inclusiv cea legată de plata unei contribuţii suplimentare de 1,7 miliarde de lire sterline (2,1 miliarde euro), i-ar putea îngreuna misiunea de a-i convinge pe cetăţenii britanici că ţării i-ar fi mai bine în UE, nu în afara ei.

Întrebată dacă ar fi ‘un dezastru’ situaţia în care Marea Britanie va vota retragerea din UE, Cecilia Malmstrom a răspuns: ‘Da. Pentru noi şi pentru voi’.

Oficialul european se află în aceste zile la Londra, unde prezintă miniştrilor progresele înregistrate în negocierile comerciale dintre UE şi SUA.

Declaraţia Ceciliei Malmstrom este neobişnuit de sinceră pentru un comisar european, susţin observatorii. În trecut, oficialii europeni, dar şi alţi şefi de stat, afirmau că decizia este la latitudinea poporului britanic.

Negocierile dintre UE şi SUA s-au reluat luna aceasta pentru a pune bazele celui mai mare acord de liber-schimb din lume, un proiect în discuţie de peste un an şi jumătate care a provocat multă neîncredere în Europa.

Negocierile privind Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) cristalizează temerile opiniei publice europene faţă de posibilele efecte negative ale globalizării. Una dintre cele mai importante dezbateri se referă la riscul de ingerinţă a companiilor străine în politicile publice, printr-o procedură de arbitraj prevăzută în proiectul de acord. AGERPRES/(A – autor: Mihaela Dicu, editor: Oana Tilică)

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...